Ruben Scheire wint slotmanche Flanderscup in Beringen

Ruben Scheire wint slotmanche Flanderscup in Beringen

ava

In en rond de oude mijnterril van Beringen werd de MTBcup, tevens de slotmanche van de Flanderscup gereden.  Op een technische en veeleisende omloop maakten alle favorieten hun rol waar. Bij de elite won Ruben Scheire, nadat hij van start tot aankomst aan de leiding reed.  Hij klopte Henk Jaap Moorlag en de Australiër Chris Jongewaard. Jimmy Tielens pakte de eindzege in de Flanderscup.

Bij de elite kregen we een mooi wedstrijdverloop. Een zestal renners zorgden meteen voor wat afscheiding. Daarbij Ruben Scheire, Henk Jaap Moorlag, Kevin Van Hoovels, Robby De Bock, Sebastien Carabin en Jeff Luyten.  Een  ronde later gingen Scheire en Moorlag alleen verder.  Een ronde later ging Scheire solo verder. Van Hoovels was in de drop gevallen, had een defect achterwiel en passseerde pas in dertigste positie.

Scheire kon ronde na ronde uitlopen en zijn zege kwam niet meer in gevaar.  Henk Jaap Moorlag werd knap tweede en de Jongewaard derde.  Robby De Bock en Jeff Luyten werd respectievelijk vierde en vijfde.

De funreeks beet de spits af op zondagochtend. Bij de fun A ging de zege naar Micha Van den Eynde.  De tweede plaats was voor Robin Porters. Dat was ook genoeg om de titel van Vlaams kampioen in de wacht te slepen. Steven Janssen werd derde. In de fun B was het Pieter Geysel. Hij won voor Jef Beyens en Yannick Smets.

Dan was het  de beurt aan de junioren, nieuwelingen en dames jeugd. Bij de junioren zette Jens Schuermans de kroon op het werk. De Belgische kampioen reed van start tot finish aan de leiding. Kevin Panhuyzen was tweede. ‘Ik draag deze zege op aan Didier Bats. Ik ben hem gisteren in het ziekenhuis in Heusden-Zolder gaan bezoeken.  Didier is al het hele seizoen de grote pechvogel.  Ook nu kwam hij na een val in de drop in het ziekenhuis terecht.  Hij herinnert zich niets meer van wat er gebeurd is.  Hij heeft hechtingen in zijn gezicht en gekneusde ribben.  Voor de rest ging het makkelijk vandaag. De drop heb ik niet genomen. Ik wilde geen risico’s meer nemen op het einde van het seizoen.  Het was een mooie omloop met veel technische stukken.  Het seizoen zit er zo goed als op. Ik rijd nog in Zoetermeer, misschien in Saalfelden en de Roc d’Azur, ‘vertelde de Merida Combéerenner.

Ook Kevin Panhuyzen was tevreden. ‘De laatste tijd heb ik niet veel getraind. Maar ja, Jens was hier vandaag toch niet te kloppen. Het was mooi vandaag. De drop heb ik goed genomen en was goed te doen. Voor de rest zien we wel. Woensdag ben ik drie dagen weg met de school en kan ik niet trainen. Ik rijd nog  in Zoetermeer en dan ga ik drie weken rusten, ‘wist Panhuyzen.

Brecht Thaens(13de) was ook tevreden met zijn uitslag. ‘Het ging echt heel goed. Nadat ik vorige week gewonnen had in Gent, ging het al zeker beter. Ik heb mijn tempo kunnen rijden. Ik kon mijn krampen onderdrukken. Nu zit het seizoen erop. Ik ga in de winter veel lopen. Ik ben er nu al drie weken mee bezig en het valt goed mee,’zei onze jongste fotograaf en NoDrugsbiker.

Bij de nieuwelingen reed Erno McCrae naar de zege.  Maar hij werd gediskwaficeerd omwille van een onregelmatige  wielwissel. Zo ging de overwinning naar Kenneth Coomans. Bram Cools werd tweede.

Bij de dames jeugd pakte Britt van den Bogaert de overwinning. Clemence Baude werd tweede voor Belgisch kampioene Annelies Dervaux.

Geoffry Maes maakte er een solorace van bij de masters 1. Hij was te sterk voor Gody Jacobs en Gerrit Delfosse. Bij de masters 2 won Ronny Geerts.

Bij de dames was de Nederlandse kampioene Laura Turpijn outstanding. Zij won vlot van Anne Terpstra en Githa Michiels. ‘Ik vond het een heel mooi parcours. Maar die schansen(drop) waren eigenlijk wel overbodig.  Dat is voor een andere discipline eigenlijk. Ik had ook geluk met het weer. Bij regen zou de omloop er veel gladder hebben bij gelegen. Het stuk met het boske vond ik het fijnst. Tegen de eerste twee viel niets te doen. Daarom heb ik me geconcentreerd op de derde plaats. Nu staat het Beneluxkampioenschap in Zoetermeer nog op het programma en dan zit het er op. Ik wil gaan voor het podium en in een goeie dag zit er misschien wel meer in,’vertelde Githa na afloop.

Top tien elite en beloften heren:

1. Ruben SCHEIRE
2. Henk Jaap MOORLAG (Ned)
3. Chris JONGEWAARD (Aus)
4. Robby DE BOCK
5. Jeff LUYTEN

6. Bas PETERS(Ned)

7. Sebastien CARABIN

8. Tim WYNANTS

9. Nicolas VERMEULEN

10. Bjorn BREMS

15. Kevin VAN HOOVELS

Erik Braeken