Sanne Cant: ‘Essen is altijd een speciale wedstrijd’

Sanne Cant: ‘Essen is altijd een speciale wedstrijd’

Zaterdag wordt in Essen de vierde manche van de bpost bank trofee afgewerkt. Bij de vrouwen hoopt Sanne Cant weer dichter te sluipen naar leidster Jolien Verschueren. Bij de mannen is het uitkijken naar Zdenek Stybar, die in Essen zijn enige cross van het seizoen rijdt.

 

Vierde in Ronse, vierde in de Koppenbergcross en tweede in de KwadrO Flandriencross. Van de drie afgewerkte manches van de bpost bank trofee wist Sanne Cant (Enertherm-BKCP) er nog geen enkele te winnen. “Daar hoop ik natuurlijk verandering in te brengen, maar echt wakker lig ik er niet van”, vertelt Cant. “Ik kijk vooral uit naar de wedstrijd op zich. Essen is altijd een speciale wedstrijd. Zeker in zo’n weersomstandigheden. Het zal heel zwaar worden met aardig wat loopwerk, maar ook dat heeft zeker zijn charmes.”

 

Cant staat momenteel derde in de stand, op 52” van de Britse Nikki Harris en 1’17” van leidster Jolien Verschueren. Gelooft de vicewereldkampioene nog  in eindwinst? “Het is nog te vroeg om al veel met de klassementen in je hoofd te zitten”, klinkt het. “Ik probeer gewoon iedere wedstrijd zo snel mogelijk te fietsen en dan komt dat klassement wel vanzelf. Maar ik geloof er zeker nog in. Met Essen, Loenhout en Baal staan er nog manches op het programma waar de verschillen aardig kunnen oplopen.”

 

OP SCHEMA

 

Van de laatste zeven wedstrijden waar Cant aan de start stond, won ze er zes. Het vertrouwen is dan ook groot. “Ik ben tevreden met mijn huidige vorm. Iedere week voel ik mezelf een tikkeltje beter worden. Ik weet hoe hard ik train en ik weet wat ik ervoor doe. Maar dat is natuurlijk geen garantie op succes want iedereen traint om te winnen. Ik heb het gevoel dat ik op schema zit. Het is nu vooral zaak om zo fris mogelijk aan de start te staan.”

 

Dat de vrouwenwedstrijden van de bpost bank trofee vanaf dit seizoen live worden uitgezonden, juicht Cant alleen maar toe. “Dat is een hele opsteker voor het damesveldrijden. Ik ben ook verschoten van de hoge kijkcijfers en veel mensen hebben mij er al over aangesproken. Ook voor mezelf is het handig. Ik neem iedere wedstrijd op om achteraf opnieuw te bekijken en te analyseren. Of ik de Flandriencross al heb teruggezien? Ja, en ik heb serieus zitten vloeken toen ik zag hoeveel fouten ik maakte (lacht).”

 

WIE STOPT VAN AERT?

 

Topfavoriet bij de mannen is Wout Van Aert, maar als de traditie in Essen zich verderzet, dan zal Van Aert zaterdag niet winnen. De voorbije zes jaar stond er immers steeds een andere naam op de erelijst: Niels Albert in 2009, Sven Nys in 2010, Bart Wellens in 2011, Jan Denuwelaere in 2012, Kevin Pauwels in 2013 en Wout Van Aert vorig jaar. De ideale kans dus voor Tom Meeusen om eindelijk eens te winnen in zijn thuisgemeente. Of voor Zdenek Stybar? De Tsjechische Essenaar legt zich volledig toe op zijn wegcarrière, maar wil voor eigen publiek toch nog eens één keer het veld induiken. Aan Van Aert en co het vuur aan de schenen leggen denkt Stybar niet. “Zaterdag zal het leuk zijn om in Essen mijn supporters en vrienden te kunnen groeten”, aldus de drievoudige wereldkampioen veldrijden.

 

In het klassement van de bpost bank trofee heeft Van Aert na drie zeges in evenveel manches een mooie voorsprong van 2’19” seconden op Kevin Pauwels. Nummer drie Lars van der Haar volgt al op 2’45”, maar de Nederlander vertoeft tien dagen in Spanje en staat zaterdag niet aan de start. Bij de beloften verdedigt Jonas Degroote een voorsprong van 58 seconden op Yannick Peeters.

 

50ste EDITIE

Voor de organisatie vzw Wielerclub Molenheidevrienden wordt het zaterdag een speciale dag, want de cross in Essen is aan zijn vijftigste editie toe. En om dat in de kijker te zetten zal het parcours dit jaar zowel op Belgische als Nederlands grondgebied liggen. “340 meter op Nederlands grondgebied om precies te zijn”, verduidelijkt Jan Mens van vzw Wielerclub Molenheidevrienden. “Verder zijn ook de balken verplaatst. Die liggen nu voor het terras van het Primus VIP-café. En de lange loopstrook is aangepast zodat er nu bijna overal gereden kan worden. Maar de weergoden doen hun werk. Het zal sowieso weer een zware wedstrijd worden.”

 

Programma

19u30: Nieuwelingen
10u30: Junioren
11u30: Beloften
13u45: Dames Elite (live bij Sporza op één vanaf 13u35)
15u00: Heren Elite (live bij Sporza op één, aansluitend op de dameswedstrijd)

Meer info: www.bpostbanktrofee.be

 

Bron : Galazo