Strandracen is inmiddels een populaire wintersport

Strandracen is inmiddels een populaire wintersport

Strand racen: dat gaat toch niet en het zand is veel te los , veel te veel mensen op het strand en nog meer van die kreten, hoor je daar vaak over. Strandracen met een mountainbike dan wel met een strandracebike begint heel erg snel en hard aan populariteit te winnen.
Vijftien jaar geleden reden wij met het Nishiki AA Drink team al strand races in België in ondermeer de De Panne Beachrace en daar waren destijds al veel bikers aanwezig en al echte specialisten . Vandaag is het hard rijden op het strand een specialisme geworden met een eigen gezicht en een eigen rijders groep die echt hard rijden met verschillende teams die zich hier min of meer op toe leggen. Het team Imming-De Zeeleeuw met ondermeer de huidige kampioen Richard Jansen , KMC – Koga team met Ramses Bekkenk , Het Beukers bike team van de gelijknamige zaak uit Petten waarin Roy Beukers zelf een grote rol speelt. Het is een leuke discipline die veel hardheid vraagt op parcours die strak en glad zijn, maar ook vaak verraderlijk zuigend en met veel muien waar je inzicht in moet hebben om die te vermijden. Strak op de vloedlijn rijden waar het zand het hardste is is een kunstje en je moet wat dat aangaat het strand wel lezen.
Ook de fietsen hebben tegenwoordig zelfs eigen ontwerpen en designs en zijn met het doel ontwikkeld om op het strand zo hard mogelijk te rijden . Het is een keuze die je maakt en je kan ook simpelweg een 29 er met grote gladde banden opbouwen en daar kan je ook mee op het strand rond jakkeren. Koga-Miyata of in het kort Koga heeft niet alleen een eigen strandfiets ontwikkeld, maar heeft deze ontwikkeldin samenwerking met het KMC-Koga team.De beste kleppers op marathon en strandrace rijden met Schwalbe banden waar ze ook zelf de hand in hebben gehad en die door Schwalbe ontwikked zijn om top prestaties op het strand neer te leggen.
De Koga Beacracer is als het ware een twee eenheid van een crossfiets en 29 er mountainbike , iets meer wielspeling i.v.m. de vaak 2.3-2.4 brede banden , vaste carbon voorvork specifiek voor het strand racen ontwikkeld. het speciale stuur wat een Aero dynamische houding garandeert en een goede beheersing van je stuur richting in het zachte strand zand , Schwalbe banden 2.35 en glad voor de achterzijde omdat daar de meeste druk zit en 2.1-2.2 aan de voorzijde met een heel klein nopje voor het betere stuurwerk. Een mooi setje lichte wielen met een brede velg, zodat de band ook mooi breed valt en je extreem zacht kan rijden. Koppel hieraan vast de schakel techniek van een crosser met mechanisch bediende schijfremmetjes en zie daar je strand racer is klaar. Een uitgeklede mountainbike met cross aspiraties die gemaakt is om keihard over het strand te jakkeren. Geef het geheel net als bij Koga een kek kleurtje in het blauw en hoppa , je beach knaller is klaar. Ja, zo simpel kan het zijn in deze tijd , als strandfiets en trainingfiets heb je ook zo een ideaal winter maatje klaar staan.
Een andere mogelijkheid schijnt ook bij Koga te zijn dat je een custom bike op laat bouwen volgens jou specs en kleur die jij mooi vind , een beetje variatie is wel leuk. Ook bij Beukers bike center in Petten zijn ze ingericht om strandbikes te bouwen en ook geheel custom gebouwd zo je wil. Zoek de specs op en bouw er zelf 1 in elkaar met online gekochte onderdelen of je hebt beslist nog wel wat liggen. Op 13 December vindt het officiële NK Strandracen plaats in Noordwijk. Dat wordt georganiseerd door http://www.mtbbeachrace.nl/ . Bouw je bike , of koop er één en schrijf je in voor het NK Strandracen.
Zeer veel coryfeeën uit de weg en MTB sport rijden mee en je kan zomaar tegen bijvb. Erik Dekker oprijden of Thijs Zonneveld , Ramses Bekkenk , Jeroen Boelen , Bart Brentjens of nog een hele trits toppers uit de wielersport. De ideale winter sport of voorbereiding op je nieuwe seizoen. Wij zien je terug op 13 december in Noordwijk en misschien acteer jij in onze film van deze wedstrijd !?

 

Jan v Dijk