Sanne Cant verslaat Marianne Vos en is wereldkampioene

Sanne Cant verslaat Marianne Vos en is wereldkampioene

Een ijzersterke Sanne Cant is wereldkampioene geworden in het Luxemburgse Bieles. Ze versloeg in de sprint Marianne Vos. Katarina Nash pakte het brons. Lucina Brand werd vierde.  Tweede Belgische werd Ellen Van Loy met een achtste plaats.

Ellen Van Loy nam de snelste start en nam in haar zog Vos, Majerus, Cant, Lechner, Nash en Brand.

In de tweede ronde namen Lechner en Vos het commando over. Met vlak daarachter Brand, Cant, Van Loy en Nash. Majerus en Compton zaten ook in de top tien.

Vos ging in de derde ronde aan de leiding rijden met Cant op vier seconden. Brand, Rochette, Lechner, Nash, Majerus, Van Loy, Antonneau en Brammeier in de top tien.  Na een val van Brand in de afdaling zakte ze naar de vierde plaats.

In de voorlaatste ronde kregen we een kwartet met Vos, Cant, Brand en Nash. De andere posities bleven ongewijzigd. Vos liet het daar niet bij en trok in de aanval, maar Cant pareerde. Nash en Brand volgden wat verder.

Vos reed de laatste ronde in met een kleine voorsprong op Cant(8 seconden) en Nash op 12 seconden.  Brand, Rochette en Lechner streden voor de ereplaatsen.

Vos leek naar haar achtste wereldtitel te rijden, maar dan maakte ze een stuurfoutje en liep haar ketting af. Cant kwam bij haar en bleef aanklampen. In een ijzersterke spurt versloeg Sanne Cant Marianne Vos.

Sanne Cant

weende achteraf van blijdschap. ‘Dit had ik niet meer verwacht. Maar ik ben superblij met deze wereldtitel. Eindelijk.’Ik heb geschiedenis geschreven. Ik ben de eerste Belgische vrouw die wereldkampioene cyclocross wordt. Ik klop zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos en dat maakt het alleen maar mooier. In de voorlaatste ronde had ik een probleem met mijn schoen en ik dacht het weer voorbij was. Maar dan zie ik plots Marianne langs de kant staan en wist ik dat mijn moment gekomen was. In de laatste technische zone haalde ik er alles uit en het was echt op het scherp van de snee,’zei de kersverse wereldkampioene.

Uitslag:

  1. Sanne Cant(Bel) in 43:06
  2. Marianne Vos(NL)
  3. Katarina Nash(Tsj)
  4. Lucina Brand(NL)
  5. Maghalie Rochette(Zwi)
  6. Eva Lechner(Ita)
  7. Christine Majerus(Lux)
  8. Ellen Van Loy(Bel)
  9. Nikki Brammeier(GB)
  10. Kaitlin Antonneau(USA)

Foto’s: Sporza tv uitzending en Bart Knops