Annemarie Worst wereldkampioene U23 in Bieles

Annemarie Worst wereldkampioene U23 in Bieles

Annemarie Worst is in Bieles wereldkampioene geworden bij de U23 dames. De Nederlandse (mountainbikester) nam in de laatste ronde de maat van de Amerikaanse Ellen Noble. Uittredend wereldkampioene Evie Richards pakte het brons. Laura Verdonschot viel twee keer en moest vrede nemen met de vierde plaats.

Na de eerste ronde hadden we vier leiders met Worst, Noble, Richards en Verdonschot. Noskova, Bakker, Teocchi, Wiel, Persico en van der Heijden reden in de top tien.

In de derde ronder reden Richards en Worst samen aan de leiding. Noble volgde als derde voor Verdonschot. Maar die viel even later en kon toch nog haar vierde plaats behouden.

Met nog twee ronde te gaan ging Worst resoluut naar de leiding. Noble volgde wat verderop gevolgd door Richards en nog wat verder Verdonschot. Verder nog in de top tien Noskova, Bakker, Alvarado, van der Heijden en Persico. Vier Nederlanders in de top tien dus.

De laatste ronde gingen Noble en Worst samen in. Richards volgde op 19 seconden, Verdonschot op 56 seconden.

Worst kon wat voorsprong nemen op Noble, nadat die even wegschoof, en zo haar eerste wereldtitel in het veldrijden pakken.

De Nederlandse droeg na afloop meteen haar trui op aan haar overleden vriendin/mountainbikester Annefleur Kalvenhaar, die enkele jaren geleden om het leven kwam na een crash tijdens een mountainbikewedstrijd. Een mooi gebaar. Ze gaf het volgend commentaar. ‘Het was een moeilijke wedstrijd. Ik dacht er vrij snel van weg te rijden, maar dat lukte niet. Ik wist dat ik de focus moest houden vanwege het gladde parcours en trajecten kon kiezen.  Het bleef wel de hele tijd glad,’aldus nog Worst.

Laura Verdonschot

 

was ontgoocheld met haar vierde plaats. ‘De eerste twee ronden verliepen moeizaam. Ik voelde dat ik er door aan komen was. Maar toen viel ik en was het gedaan.  Toen had ik nog niet zoveel verloren en kwam ik terug op Noble. Maar op de weg viel ik opnieuw en ging in de hekken en deed mezelf echt pijn. Ik dacht dat het gedaan was.  Ik voelde dat ik technisch heel goed was, maar de benen waren niet goed. Ik heb nog een jaar te goed bij de beloften. Er gaan er twee naar de elite. Als anders goed gaat, heb ik volgend jaar wel een kans misschien,’besloot Laura.

Uitslag:

  1. Annemarie Worst(NL)
  2. Ellen Noble(USA)
  3. Evie Richards(GB)
  4. Laura Verdonschot(Bel)
  5. Manon Bakker(NL)
  6. Nikola Noskova(Tsj)
  7. Ceylin Del Carmen Alvarado(NL)
  8. Emma White(USA)
  9. Malene Degn(Den)
  10. Inge van der Heijden(NL)

Foto’s: Sporza TV, Bart Knops en Marc Bluys