Sanne Cant, Wout Van Aert, Eli Yserbit en Sabrina Stultiens Europese kampioenen.

ava

In het Duitse Lorsch werd het EK veldrijden voor dames elite en jeugd, junioren en beloften gereden.  Sanne Cant werd Europees kampioen bij de dames elite, Sabrina Stultiens bij de dames jeugd. Wereldkampioen Wout Van Aert pakte nu ook goud bij de beloften en Belgisch juniorenkampioen Eli Yserbit is nu ook Europees kampioen. Driemaal goud voor de Belgen, tweemaal  zilver met junior Jappe Jaspers en belofte Laurens Sweeck, zeker geen slecht resultaat dus. Nederland pakte goud met Stultiens.

Ladies first. Dus beginnen we ons verslagje bij de dames. Daar verkeerde Cant in een begenadigde dag en maakte brandhout van de tegenstand. In het verleden leek het maar niet te lukken.  Het werd zowaar de spannendste wedstrijd van het EK.  Eerst werd een er kopgroepje gevormd met drie Belgen: Sanne Cant, Jolien Verschueren en Ellen Van Loy. Dat werd uitgedund. Sanne Cant trok al ten aanval, maar besloot toch maar niet voluit te gaan, wegens nog te vroeg. Zo reden er vier dames de laatste ronde in: Harris, Havlikova, Wyman en Cant.  Sanne Cant reed dan op haar kousevoeten weg en pakte enkele meters. Ze vergrootte haar voorsprong en gaf die niet meer af en pakte met succes de Europese titel voor Pavla Havlikova en Nikki Harris

Sanne Cant had het feestje van de Belgen afgerond. Daarvoor had Wout Van Aert al de Europese trui veroverd. Dat liep niet van een leien dakje. Al maakte Van Aert samen met Vanthourenhout wel samen de koers. Vooraan streden ze eerst samen met de Fransen Doubey en Venturini en de Tsjech Nipl. In de voorlaatse ronde viel de uittredende kampioen Vanthourenhout letterlijk weg.  Met Godrie, Venturini,  Skala en Van Aert bleven vier kanshebbers op de titel over. Van Aert roerde de aanvalstrom en lukte in zijn opzet om een kleine voorsprong bijeen te harken.  Ondanks zijn zware verkoudheid was de wereldkampioen de beste voor zijn landgenoot Laurens Sweeck voor de Tsjech Jakob Skala.

Bij de junioren maakte Eli Yserbit er al vroeg een onemanshow van. Hij reed van start tot finish aan de leiding. Even zag het er beroerd uit toen een Fransman Yserbit in de berm reed, maar onze landgenoot herpakte zich en fietste zonder problemen naar zijn Europees goud. Onze landgenoot Jappe Jaspers pakte het zilver en maakte zo het Belgische feestje compleet. Halve Belg, de naar Zwitserland uitgeweken, Johan Jacobs, stond als derde op het podium.

Voor Laura Verdonschot werd het EK bij de dames jeugd een grote ontgoocheling. De Lommelse startte slecht en zat als 19 de in het pak, nadat ze op de eerste rij startte. Dat maakte ze niet meer goed en zo eindigde als zestiende. Ze was ontroostbaar na de aankomst en de verwijten, ook naar haar entourage, vlogen in het rond.  De Nederlandse Sabrina Stultiense en de Tsjechische Mikulaskova maakten er een spannende strijd van. Het draaide uit op een sprint, die zeer nipt werd gewonnen de Nederlandse.  Het brons was voor Alice Maria Arzuffi.

Foto Sanne Cant: Patricia Cristens