Sergio Mantecon en Annemarie Worst winnen tweede rit MTBrace Lanzarote

Sergio Mantecon en Annemarie Worst winnen tweede rit MTBrace Lanzarote

De Spanjaard Sergio Mantecón en de Nederlandse Annemarie Worst hebben hun kunnen bewezen met de winst in de Club La Santa MTB vierdaagse in Lanzarote. Ze wonnen de tweede rit over 52 km en 800 hoogtemeters met 500 mountainbikers. Onze landgenoot Sebastien Carabin eindigde zesde.

De race bij de mannen bleef lang gesloten. De beruchte Lanzarote winden maakten de koers hard en snel. Een leidersgroep van 10 tot 15 man direct gevormd bij de start, inclusief Mantecon, de Deen Soren Nissen,  de Duitser Sacha Weber, de Oostenrijker Karl Markt en de Portugees Leao Pinto. De grote groep met eliterenners reed samen het grootste deel van de rit met Mantecon die de forcing voerde in de technische stukken. Op de laatste single track, Mantecon reed naar de kop en sloeg een kloofje. Aan de finish had Mantecon zeven seconden op Sacha Weber en Karl Markt.
Sergio Mantecón zei na afloop: ‘ Vandaag was het een super gekke rit. Het was een casino in de grote groep en erg moeilijk met de wind om de groep open te breken en voorsprong te nemen. Mijn tactiek was om in de groep te blijven, voorzichtig te zijn in de technische secties en proberen de strijd te winnen in de finale. We waren in de groep altijd samen, maar in de laatste single track ging ik het eerste in. Volle gas ging ik naar de finish en nam een kleine voorsprong. Ik ben blij met deze prestatie en ik voelde me goed vandaag en zo ben ik een goede positie. Hopelijk herstel ik goed en rijd ik een goede tijdrit morgen. Ik hoop een goed tempo te vinden en dit aan te houden.’

De Nederlandse Annemarie Worst gebruikte andermaal haar klim capaciteiten om alleen aan de kop te rijden met de mannelijke renners. Ze sloeg een kloof op de andere klassement rijders.  De 21-jarige Worst, kersvers wereldkampioene cyclocross U23 vorig weekend, had 5,5 minuut voorsprong op Drozdziok en nog eens 52 seconden meer op Santanyes. Vanzelfsprekend blijft ze leidster in het klassement.

Annemarie Worst hierover:  Het ging goed, maar niet zo goed als gisteren omdat ik pijn voelde van de crash een week geleden. Maar ik was de eerste vrouw en dus heel tevreden daarmee. Ik koerste graag vandaag. Ik ben gewoon om te klimmen, maar het was hard door de wind. Ik reed een grote groep met de jongens. Op dinsdag is er een lange rit en daar hoop ik het te halen. Nu ga ik rusten en me klaar maken voor de tijdrit van morgen.’
Top 10: tweede rit:

Mannen:
1. Sergio Mantecón Gutierrez / Spanje / 01:54:18
2. Sascha Weber / Duitsland / + 00:07
3. Karl Markt / Oostenrijk / + 00:10
4. Ben Zwiehoff / Duitsland/ + 00:12

5. Luis Leao Pinto /Spanje / + 00:13

6. Sebastien Carabin / België/ + 00:15
7. Søren Nissen / Denemarken / + 00:15
8. Patxi CIA / Spanje / + 00:17
9. Anton Sintsov / Rusland/ + 00:18
10. Joseph De Poortere-Emelien / Frankrijk / + 00:21

Vrouwen:
1. Annemarie Worst / Netherland / 02:13:27
2. Marlena Drozdziok / Polen / + 05:34
3. Sandra Santanyes / Spanje / + 06:26
4. Kataiza Sierra Permodo / Spanje / + 06:26
5. Rocio Martin / Spanje / + 06:32
6. Susana Alonso Carballo / Spanje / + 07:11
7. Mayalen Noriega Belausteguigoitia / Spanje / + 07:21
8. Michalina Ziolkowska / Polen / + 10:77
9. Anna Urban / Polen / + 11:16
10. Eleonore Barmaverain / Italië / + 13:07

Bron: PM