Simon Andreassen nieuwe Europese kampioen junioren

Simon Andreassen nieuwe Europese kampioen junioren

ava

De Deen Simon Andreassen is de nieuwe Europese kampioen bij de junioren. De winnaar van de twee laatste Europese juniorencups in Nove Mesto en Albstadt pakte het goud voor de Duitser Luca Schwarzbauer en de Nederlander Milan Vader. Onze landgenoot Wout Alleman deed het uitstekend met een vijfde plaats. Collectief deden de Belgen het ook goed met Pierre De Froidmont als twaalfde, Niels Derveaux(15de) en Kenneth Coomans net in de top-20.

Na de eerste ronde kregen we vier leiders met Andreassen, Schwarzbauer, Pigeon en Vader.  Wout Alleman reed naar de vijfde plaats.

In de tweede ronde werd de kopgroep gehalveerd, nadat Andreassen en  Schwarzbauer er van door gingen. Vader, Pigeon en Alleman streden in de achtervolging.

In de voorlaatste ronde sloeg Andreassen de beslissende kloof. Schwarzbauer ging voor het zilver. Pigeon en Vader streden voor het brons.  Alleman zat nog heel dicht bij het brons.

Uiteindelijk viel de beslissing in de laatste ronde voor het brons.

Wout Alleman reed een prima koers en was uiteraard zeer tevreden. ‘Het ging niet zo goed als in Albstadt. Nadat Andreassen en Schwarzbauer vertrokken, viel het tempo wat terug. In de klim ging het wat te snel. Ik miste ook een paar drinkbussen en in de laatste ronde was het beste eraf. Ik heb dan voor de vijfde plaats gereden. Na wat rust, wil ik alles zetten op het WK,’besloot Alleman.

Pierre de Froidmont (12de) had vooraf een top-25 als doel gesteld. ‘We kwamen met vijf in aanmerking voor de top tien en het werd een spurt. Ik ben heel tevreden, dat is veel beter dan verwacht,’aldus de Waal.

Ook bondscoach Filip Meirhaeghe was tevreden. ‘Dat is de eerste keer in jaren dat we met vier renners in de top-20 rijden. Een heel knappe prestatie van Wout Alleman. Het brons heeft hij net gemist. Ook eerstejaars Pierre de Froidmont en Niels Derveaux deden het voortreffelijk. Kenneth Coomans kan normaal gezien beter, maar hij kende de laatste weken een terugval en is dringend aan wat rust toe. Hij kan zich beter toeleggen op de wedstrijden van het najaar,’besloot Meirhaeghe.

Bij de meisjes junioren zegevierde Alessandra Keller voor haar landgenoten Nicole Koller en Sina Frei. Een volledig Zwitsers podium dus. De Deense Malene Degn werd vierde voor de Italiaanse Chiara Teocchi.

Top 10

1. Simon Andreassen(Den) in 1:13:25

2. Luca Schwarzbauer(Dui)           +0:23

3. Milan Vader(Ned)                           +1:23

4. Hugo Pigeon(Fra)                           +1:46

5. Wout Alleman(Bel)                  +2:13

6. Anders Bergnhoj Jensen         +2:40

7. Tobias Eise(Dui)                           +2:40

8. Arsentii Vavilov(Rus)                  +2:49

9. Jan Rajchart(Tsj)                           +2:55

10. Dylan Kerfoot-Robson(GB) +3:16