Simon Gegenheimer en Gaia Tormena wereldkampioenen Eliminator

Simon Gegenheimer en Gaia Tormena wereldkampioenen Eliminator

Een ongelooflijk thuispubliek, een perfecte Indian summer dag, en twee welverdiende winnaars: de Mountainbike Eliminator World Championships in de Oostenrijkse stad Graz waren een schot in de roos. De Duitse veteraan Simon Gegenheimer en de Italiaanse jongere Gaia Tormena zullen genieten van een jaar in het regenboogshirt.

Nadat ze vorig jaar met centimeters de wereldtitel miste, verloor de jongste ster van Italië Gaia Tormena in Graz nooit de greep in de regenboogstrijd van 2021. ‘Torpedo’ Tormena won de kwalificatietijdrit met meer dan drie seconden voorsprong, wist de kwartfinales en halve finales op haar naam te schrijven en controleerde de eindstrijd van start tot finish, waardoor ze met een ruime marge haar tweede wereldtitel veroverde.

De Franse Noemie Garnier was de verrassing van de dag met een zilveren medaille, voorafgaand aan de Oekraïense Iryna Popova. De Duitse Marion Fromberger miste net het podium, terwijl de Zweedse Ella Holmegaard in de kleine finale de vijfde plaats mee naar huis nam, nadat ze in haar halve finale bijna ten val was gekomen.

Tormena ‘bedankt alle mensen uit Graz’

De nieuwe wereldkampioene was dolblij : “Ik ben zo blij om terug in de regenboogshirt . Ik wilde deze titel echt terug. Ik had iets te bewijzen voor mezelf, na de wereldkampioenschappen van vorig jaar”, genoot Gaia Tormena van haar tweede wereldtitel, na die van 2019. “Het was zo mooi om dit te doen met de fans die voor ons juichten. Racen zonder publiek vorig jaar was best triest. Ik moet alle mensen uit Graz bedanken voor het juichen voor ons: het was ongelooflijk.”

“Ik heb maandenlang hard gewerkt en wilde vanaf de eerste meters vooraan zitten in deze race, en dat is gelukt. Ik heb de hele race de controle gehouden. Dat is iets waar ik lang aan heb gewerkt, samen met mijn mental coach. Zolang je de controle hebt, heb je jezelf ook onder controle. Zodra je over de limiet gaat, zijn er veel risico’s. Het is gelukt, met grote dank aan het superteam achter me!”

Gegenheimer naar eerste wereldtitel

Net als vorig jaar in Leuven zette Lorenzo Serres de snelste tijd neer in de kwalificatietijdritten, maar de Franse bom werd uitgeschakeld tijdens de ¼ finales. Het was een rampzalige kwartfinale voor Frankrijk, met ook titelverdediger Titouan Perrin-Ganier uit de race, vanwege een gebroken ketting.

In een spannende finale zette Europees kampioen Jeroen van Eck uit Nederland vanaf het begin druk, maar nadat hij de laatste bocht en het laatste rechte stuk perfect had genomen, stormde wereldbekerleider Simon Gegenheimer naar zijn allereerste wereldtitel, het absolute hoogtepunt in een lange en rijke carrière.

Van Eck (zilver) en de Zweed Anton Olstam (brons) vervolledigden het podium, de Duitser Felix Klausmann en de Fransman Hugo Briatta haalden de top vijf. De lokale held Daniel Federspiel gaf voor zijn thuispubliek een grote show en werd uiteindelijk achtste.

Gegenheimer ‘zit op een hoogtepunt’

“Ik zit op een hoogtepunt”, glimlachte de 32-jarige Simon Gegenheimer na het absolute hoogtepunt uit zijn carrière. “Ik heb de algemene wereldbeker gewonnen, zeven wereldbekerwedstrijden en vier medailles van het wereldkampioenschap, maar nog nooit de titel. Op dit moment heb ik mijn carrière voltooid. Dit was alles wat ik wilde, en nu heb ik het!” “Deze locatie was geweldig. Na elke bocht waren er veel toeschouwers die schreeuwden voor ons allemaal, niet alleen voor de Oostenrijkse rijders. Het was zo cool om weer voor een publiek te staan. Jammer genoeg was ik niet al te snel in de kwalificatietijdrit, dus moest ik de race van achteraan rijden. Gelukkig voelde ik in de finale dat Jeroen vertraagde in de klim. Ik moest de laatste bocht zuiver en strak rijden, om eerder en sneller te versnellen. En dat lukte perfect!”

Elite Mannen Resultaten

  1. Simon Gegenheimer (GER)
  2. Jeroen van Eck (NLD)
  3. Anton Olstam (SWE)
  4. Felix Klausmann (GER)
  5. Hugo Briatta (FRA)

Elite Vrouwen Resultaten

  1. Gaia Tormena (ITA)
  2. Noemie Garnier (FRA)
  3. Iryna Popova (UKR)
  4. Marion Fromberger (GER)
  5. Ella Holmegard (SWE)

Bron en foto’s: Citymountainbike.com