Koretzky wint voor Schurter in Lenzerheide, Flückiger eindwinnaar wereldbeker

Koretzky wint voor Schurter in Lenzerheide, Flückiger eindwinnaar wereldbeker

Victor Koretzy heeft de laatste wereldbekerwedstrijd in Lenzerheide gewonnen. Hij klopte wereldkampioen en lokale held Nino Schurter en zijn landgenoot Mathias Flückiger, die ook eindwinnaar van de wereldbeker werd. Met nog 1 wedstrijd te rijden in het Amerikaanse Snowshoe, is hij zeker van eindwinst. Jens Schuermans nam door ziekte niet deel.

Wereldkampioen vs. Wereldbekerleider? Schurter vs. Flückiger? De twee Zwitserse crosscountry supersterren begonnen de wereldbeker thuis als absolute favorieten. Maar anderen hadden een betere start: Victor Koretzky, Henrique Avancini, Milan Vader, Titouan Carod voerden het veld aan als kopgroep. Terwijl Schurter snel inhaalde, viel Flückiger terug naar de 15e positie, maar zou halverwege de eerste ronde ook vooraan aansluiten. Na een aanvaring met Flückiger na verschillende lijnkeuzes, viel Vader ver terug terwijl Cink zich een weg naar voren baande.

In een snelle maar tactische race namen de twee Zwitsers aan het begin van de derde ronde de leiding, maar zonder echt weg te rijden. Nadat Koretzky in de vierde ronde de leider Flückiger had aangevallen, nam Schurter de leiding weer over, probeerde de groep, die tot acht renners was gegroeid, uit elkaar te rijden en viel op zijn beurt aan. Het gat tussen de eerste tien renners was echter nog steeds minder dan 30 seconden. Op de langste klim van de vijfde ronde, viel de andere Zwitser aan. Flückiger kon Schurter, Koretzky en Hatherly echter niet van zich afschudden. Carod en Avancini konden aan het begin van de laatste ronde ook weer inlopen, maar zij konden de laatste klim niet meer bijbenen.

Nu viel de Fransman weer aan en nam knap de leiding, om vervolgens door Flückiger weer op zijn plaats te worden gezet. In een zeer spannende finish gaf Flückiger Koretzky opnieuw de kans, die de Fransman prompt benutte en als eerste over de finishlijn kwam. Net als een week geleden wist Schurter Flückiger direct daarna te passeren, zodat de leider in de wereldbeker genoegen moest nemen met de derde plaats.

Winnaar Victor Koretzky:”Ik ben super blij. Mijn benen voelden geweldig vandaag. Het is een beetje laat voor de wereldbekereindzege, maar een wereldbekeroverwinning hier in Lenzerheide is ongelooflijk. Het publiek is geweldig en als je vol gas gaat tijdens de race, geven de toeschouwers je echt een extra versnelling. Dan voel je je benen niet meer. Ik weet dat Nino en Fluecki hier wilden winnen, want het is hun thuiswereldbeker. Het spijt me voor dat. Ik ben helemaal moe en uitgeput en gelukkig nu.”

Wereldkampioen Nino Schurter: “Een tweede plaats is nog steeds speciaal. Het is echt cool om hier te racen en de toeschouwers waren geweldig. Het was een zware strijd om zo lang in zo’n grote groep te rijden. Deze nieuwe vloeiende klim maakt het moeilijk om daar aan te vallen. In de laatste ronde werd het erg tactisch en helaas zat ik in de slechtste positie als derde, maar dat is racen.

Eindwinnaar Mathias Flückiger :”Ik ben tevreden. Ik wilde natuurlijk winnen, maar dat was vandaag niet mogelijk. Ik viel aan in de voorlaatste ronde, maar het lukte niet vandaag. Ik weet niet precies wat de reden was. Ik voelde me niet goed bij de start en ik viel ook terug. Toen reed ik mijn race en haalde de leiders in. Ik probeerde bij hen te blijven en op mijn kans te wachten. Vandaag lukte het niet.

Top 5:

1. Victor Koretzky (FRA) 1:18:23
2. Nino Schurter (ZWI) 1:18:25
3. Mathias Flückiger (ZWI) 1:18:32

4. Alan Hatherly (ZAfr) 1:18:41
5. Titouan Carod (FRA) 1:18:54

Wereldbeker TUSSENSTAND

1. Mathias Flückiger (SUI) 1429 punten
2. Ondrej Cink (CZE) 1089 punten
3. Victor Koretzky (FRA) 1075 punten
4. Nino Schurter (SUI) 1004 punten
5. Jordan Sarrou (FRA) 935 punten

Foto: Copyright Egelmair Photography