Sint Niklaas investeert in een BMX terrein en een honkbal terrein

Sint Niklaas investeert in een BMX terrein en een honkbal terrein
Het BMX-terrein (in het rood) zal het G-voetbalplein vervangen. Rechts daarvan komt het baseballveld, tussen de Pijkedreef (boven) en Modernadreef (onder). – Foto Joris Vergauwen

Aan het stedelijk voetbalcomplex Puyenbeke gaat de stad een BMX-terrein en een honkbalveld inrichten. Daarvoor is 140.000 euro uitgetrokken.

De plannen om de BMX-sport en het baseball in Sint-Niklaas een plaats te geven, dateren al van 2012. Ze werden echter niet op gejuich onthaald bij de bewoners van de Modernadreef, die vreesden voor extra verkeersdruk. Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 vond ook de nieuwe schepen voor Sport Peter Buysrogge (N-VA) de plannen niet ideaal.

Daarom werden de originele ontwerpen aangepast. De stad gaat nu het BMX-terrein aanleggen op het G-voetbalveld van Puyenbeke en het honkbalveld op een weide naast het gebouw van scoutsgroep Sint-Vincentius aan de Pijkedreef. “We hebben de plannen helemaal hertekend, waardoor er een beter ruimtegebruik is”, stelt Buysrogge. “Aanvankelijk was het de bedoeling om het BMX-terrein in te richten op een weide naast de Modernadreef, waarbij de club BMX Stars het terrein zou huren en de stad het BMX-terrein zou aanleggen. Ik vond dat echter geen goeie oplossing. Als de stad ergens geld in steekt, mogen we niet afhankelijk zijn van een huurcontract tussen derden. Dan heb je het zelf niet meer in handen. Ik vind het beter om een terrein te verwerven, wat we nu ook gaan doen. De weide naast het scoutsgebouw is ideaal om het baseball een plaats te geven. Het BMX-terrein kan dan op het huidige G-voetbalveld komen, wat onderbenut wordt. De G-sporters kunnen dan de gewone terreinen gebruiken. Op die manier bouwen we een grote sportzone uit naast het voetbal op Puyenbeke.”

Geen subsidies

Als de stad een akkoord heeft met de eigenaar en de aankoop een feit is, kan het snel gaan. “We moeten geen bestemmingswijzigingen doorvoeren. Daarom kunnen we de plannen in 2015 uitvoeren. We gaan nu nog verder overleggen met alle betrokkenen: de BMX- en honkbalclubs, voetbalclub Waasland-Beveren, de eigenaar van de weide, de scouts van Sint-Vincentius en uiteraard de buurtbewoners.”

Voor de Sint-Niklase baseballclub The Foxes, dat al jaren vraagt om een eigen terrein, is dit goed nieuws. Samen met de Briqville Sluggers uit Steendorp bouwen ze sinds vorig jaar aan de ‘Wase Baseball Academy’. Ook voor de BMX Stars komt er licht aan het einde van de tunnel. “We zoeken al zolang naar een locatie in het Waasland. De dichtstbijzijnde BMX-tracks zijn in Gent en Wilrijk, wat verre van ideaal is voor onze leden. Dit wordt vooral een terrein om jongeren op te leiden. Dit is een sport waar kinderen vroeg mee starten, om later door te groeien tot wielrenner, motorcrosser of veldrijder. Kijk naar Tom Steels of Sven Nys, die ook met BMX’en begonnen.”

Voor de nieuwe sportterreinen is alvast 140.000 euro opzij gezet. De stad heeft nog geprobeerd om Vlaams geld los te weken via een subsidieaanvraag rond bovenlokale sportinfrastructuur samen met de gemeente Temse, maar dat is niet gelukt.

Bron : Het Belang van Limburg regio Sint Niklaas