Sofie De Boer superieur in Ruddervoorde

Sofie De Boer superieur in Ruddervoorde

Topfavoriete Sanne Cant zag het zitten in Ruddervoorde. Ze was nog niet verslagen in de strijd voor de Superprestige en nu ook vreesde zij de tegenstanders niet. De Jong startte niet in Ruddervoorde dus zag Sanne alleen maar de strijd van Jolien Verschueren komen omdat deze laatste de laatste weken in goede doen was. De eerste startlijn in Ruddervoorde was bezet door 80 % van de Belgische rijdsters aangevuld met enkele Nederlandse dames. Majerus nam samen met De Boer de hele bende op sleeptouw. Ellen Van Loy, Sanne Cant zaten op de tweede lijn. Op de technische stroken schoven onze Belgische dames goed in en kwamen voorin de wedstrijd post vatten. Dat het veldrijden bij de dames aan het groeien is, was een zeer goede zaak. Zo zal na verloop van tijd ook de top wat ruimer worden waarbij we meer strijd zullen krijgen voor de winst. Op de bergop stapten onze dames bewust af want de regen van de afgelopen uren had de omloop omgetoverd tot een glibberpartij. Dus beter het zekere voor het onzekere nemen. Ellen Van Loy nam daar de wedstrijd goed in handen. Ze zette haar tegenstanders onder druk. Maar Sanne liet even begaan maar in een mum van tijd wist zij het gaatje op Ellen Van Loy terug te dichten. Ook Sofie De Boer kwam goed in haar ritme en kwam ook voorin post vatten. In de zandbak (dat een cruciaal punt was van de omloop) vond Sofie De Boer de tijd gekomen om de koppositie van onze Belgische dames over te nemen en ze bijgevolg onder druk te zetten.

Ronde 2 : Na de eerste kennismakingsronde konden de dames hun tempo doseren en hun eigen tempo zoeken om zo hun wedstrijd gemakkelijk af te werken. De Boer bleef voorin druk zetten op Ellen Van Loy waarbij je zag dat Ellen moeite begon te krijgen met het tempo van De Boer. Beter verliep het Sanne Cant. Zij kon de aansluiting terug vinden met de kop van de wedstrijd. De eerste drie rijdsters waren aan elkaar gewaagd op dat ogenblik van de wedstrijd. Toch doseerde Sofie De Boer beter haar krachten en zette zij in de looppassages haar tegenstanders onder druk. Zij liep heel gemakkelijk terwijl de anderen moeite hadden om het tempo van haar aan te houden. In de zandstrook kon Sanne Cant haar troeven op tafel gooien en terugkeren naar Sofie De Boer.

Ronde 3 : In de looppassages was Sofie De Boer de betere maar in de zand en de bochten kwam Sanne beter tot haar recht. Het zou een kat en muis spel kunnen worden. Maar dat was buiten de wil van Sofie De Boer gerekend. De foutjes begonnen voorin de winst te bepalen. Sanne Cant maakte een foutje in de glibberige afdaling waardoor Sofie kon wegrijden van haar concurrenten. Ellen Van Loy had het tempo voorin al moeten lossen. Het was voor haar een beetje te snel en zij verkoos om haar wedstrijd naar eigen kunnen verder af te werken. Dat zou op het einde ook de vruchten afwerpen.  De sterkste loopster van de wedstrijd was zeker Sofie De Boer te noemen. Toch panikeerde Sanne Cant niet. Beukend tegen de wind in probeerden ze vrouw tegen vrouw de wedstrijd hard te maken. Ellen Van Loy bleef bijten om haar derde plaats in de wedstrijd veilig te stellen. Majerus en de rest van de dames volgden dan al respectievelijke afstand. Zij zouden niet meer meespelen voor de ereplaatsen.

Ronde 4 : Met nog twee ronden voor de boeg had Sofie De Boer al een voorsprong bijéén gefietst van 11 seconden op Sanne Cant. Van Loy volgde toen al op 23 seconden. Sofie De Boer temporiseerde niet maar trok alle registers open. Ze bouwde haar voorsprong nog verder uit om zo op haar gemak haar slotronde te kunnen afwerken. Sanne Cant speelde ook op safe. Ze voelde dat het sop van de soep af was en dat de foutenlast de bovenhand begon te nemen. De wedstrijd van gisteren begon haar parten te spelen. Dus koos ze voor zekerheid en nam geen verdere risico’s.

Ronde 5 : Sofie De Boer kon met een veilige voorsprong aan haar slotronde beginnen. Sanne Cant vergalloppeerde zich en kreeg Ellen Van Loy nog in haar zog. De twee Belgische Dames gingen elkaar nog belagen voor de derde plaats. Maar van echte strijd was geen sprake. Sanne wist haar krachten zo in te delen dat zij in extremis nog de tweede plaats kon pakken na Sofie De Boer. Ellen Van Loy was tevreden met haar derde plaats.

Eindstand :

  1. Sofie De Boer
  2. Sanne Cant op 57 sec
  3. Ellen Van Loy op 1 min 04
  4. Arzufi op 1 min 22
  5. Majerus op 1 min 36
  6. Verdonschot op 1 min 44
  7. Anderson op 1 min 50
  8. Franck op 2 min 09
  9. Vanderbeken op 2 min 45
  10. Loes Sels op 3 min 02

In de tussenstand van de superprestige blijft Sanne Cant aan de leiding staan. Zij heeft ondertussen een voorsprong van 11 punten op Ellen Van Loy.

Publicatie : Nancy Aerts