3 op 3 in superprestige voor Mathieu Van der Poel

3 op 3 in superprestige voor Mathieu Van der Poel

Wordt het een tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel of wordt het een outsider die met de winst gaat lopen in Ruddervoorde? Het was veel draaien en keren op deze technische omloop. Dit was een beetje in het voordeel van Van der Poel maar ook Van Aert kon zijn krachten uiten en meedingen naar de winst. Mathieu Van der Poel had al laten weten om alles op alles te zetten voor de superprestige. Dus ook in Ruddervoorde was hij gebrand op de winst. Hij vond in Ruddervoorde een parcours dat op zijn maat geschreven was. Wout Van Aert wou na zijn winst in de Koppenberg hier in Ruddervoorde een verlengstuk willen breien aan zijn overwinningen. Doch ze kregen vandaag voor de eerste keer in dit seizoen een glibberige ondergrond onder de wielen geschoven. Het was dus voor iedereen een nieuwe uitdaging om de juiste bandenkeuze te maken en het juiste ritme te vinden in de wedstrijd. Spanning en spektakel was verzekerd.

Klaar voor de start : met veel overtuiging stonden ze daar allemaal geconcentreerd. Met maar één doel voor ogen dat was de winst pakken. De Kleine Nederlander Lars Van der Haar dook als eerste de weide in met op zijn wiel de wereldkampioen gevolgd door de rest van de toppers. Het was drummen om de juiste plaatsen te kunnen innemen. Wout Van Aert vond het welletjes en trok voor de eerste keer door in de beginnende fase van de wedstrijd. Hij nam al enkele lengtes op Toon Aerts, Lars Van der Haar, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en de rest van het peloton. Klaas Vantornout en Gianni Vermeersch hadden een mindere start en zaten halfweg de hele meute. Voor hen zou het moeilijk worden om voorin een kans mee te grijpen om de winst te pakken. Zij konden niet meer dan de achtervolging inzetten en hopen om zoveel mogelijk plaatsen te kunnen goedmaken. De kopman kon gemakkelijk voorin zijn traject kiezen en kon rijden waar de anderen gedwongen werden om te lopen. Dat gaf hem natuurlijk wat meer voorsprong. De druk werd door de wereldkampioen al van in de eerste ronde opgevoerd. Hij nam zelf initiatief om de wedstrijd hard te maken. Michael Vantournhout nam de achtervolging voor zijn rekening. Lars Van der Haar voelde zich in zijn sas en ging mee op het wiel van Michael. Beiden reden het gat dicht naar de koplopers en brachten zo nog een aantal rijders uit de achtervolging terug in de wedstrijd. De passage in de zandbak bracht geen enkele verschuiving teweeg. Iedereen reed met gemak door die zandbak heen. In de lussenpassage maakte Mathieu Van der Poel een klein foutje en dat bracht de achterstand van Wout niet tot een nuloperatie.

Ronde 2 : Met twee koplopers Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert probeerde zij de wedstrijd in hun plooi te leggen. Het werd een steekspel tussen de favorieten. Lars Van der Haar, Kevin Pauwels, Toon Aerts en Mathieu bundelden de krachten en kwamen aansluiten bij de koplopers. Aan de heuveltjes probeerde Mathieu het om weg te rijden van zijn concurrenten. Hij verdapperde krachtig en reed op zijn gemak door de hindernissen heen. Aan de materiaalpost gooide Mathieu zijn handschoenen weg en dat was het teken voor zijn entourage dat hij zich goed voelde. Hij verdapperde een tweede keer en zette onmiddellijk zijn naaste toppers onder druk.

Ronde 3 : Met een voorsprong van 5 sec op de wereldkampioen kon Mathieu deze ronde aanvatten. De derde plaats was op dat ogenblik in handen van Lars Van der Haar op 11 sec. De achtervolgers volgde op een kleinere achterstand. Lars Van der Haar voerde zijn tempo wat op en kon in het spoor komen van de twee toppers Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert. Mathieu voelde zich als een vis in het water en zette even zijn truitje verder open. Hij ging vol door en zette daarmee de anderen twee op achtervolgen aan. Wout kwam op 5 sec te zitten en achter deze kwamen de mannen van Marlux Napoleon games zich op de voorgrond zetten. Zij kwamen Lars Van der Haar ondersteunen met maar één doel voor ogen om terug naar de kop van de wedstrijd te rijden. Wat zij ook ondernamen, ze slaagden er niet in om de achterstand te verkleinen. Het werd voorin een strijd van man tegen man. De verschillen tussen de twee kemphanen werd groter. Van 5 sec werd het 15 sec en de derde rijder zat al op 22 sec.

Ronde 4 : De achterstand van Wout Van Aert op Mathieu Van der Poel was kleiner geworden. Het bedroog nog vier seconden bij het overschrijden van de finishlijn. Rob Peeters en Tom Meeusen hadden een mindere dag. Zij betaalden de tol van de inspanningen die zij gisteren hebben geleverd in hun wedstrijd van Sint Niklaas. Bij Tom had het zo’n impact dat hij besloot om halfweg de wedstrijd zijn strijd te staken. Voorin kwam Wout dichter op Mathieu. Maar echt vlot ging de terugkeer van Wout niet. Hij bleef telkens op een paar seconden hangen. De kloof volledig dichten duurden vrij lang. De foutenlast zou bij de twee toppers gaan beslissen over winst en verlies. In de bochtenpassage miste Mathieu een paar keer en daar kreeg Wout de boost om wat terug te keren. Het steekspel was begonnen. In de zandstrook kregen we een omslag in de wedstrijd. Wout kwam tot bij Mathieu en nam resoluut de leiding over. Maar de druk die Wout uitoefende op Mathieu had geen impact.

Ronde 5 : met zijn tweetjes reden zij weg van de achtervolgers. Dit keer was het Laurens Sweeck die zich naar de derde plaats gefietst. Lars Van der Haar zat op de vierde plaats, Kevin Pauwels op vijf, Adams op zes en David Van der Poel op zeven. Echt meespelen voor de overwinning was bij deze laatsten niet aan de orde. Laurens bleef rustig zijn rondes afmaaien en stelde zijn derde plaats veilig op zijn achtervolgers. Voorin kon het steekspel nu echter uit zijn voegen springen. De Spaanse rijders werden op een ronde gezet en moesten de wedstrijd staken. Lars Van der Haar was aan een wissel toe maar bij het uitrijden van de materiaalpost bezeerde hij zich bij het opspringen van zijn fiets. Later zal blijken dat hij een spierscheur had opgelopen in zijn bovenbeen.

Ronde 6 : Laurens Sweeck op 15 sec van Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel. Wout vond het nodig om in deze fase van de wedstrijd te wisselen van fiets. Mathieu zag het gebeuren en hij verdapperde in de wedstrijd. Hij nam wat voorsprong op de wereldkampioen en dat zou het kantelmoment in de wedstrijd betekenen. Mathieu voerde de forsing en zette daarbij zijn vluchter onder druk. Of hij nu één of twee zou worden in de wedstrijd (de wereldkampioen) maakte voor zijn sportleider Niels Albert geen enkel verschil. Hij had mee de wedstrijd gemaakt en vertoonde een mooie evolutie in de wedstrijd. Dat was voor Niels voldoende om met een goed gevoel verder te werken aan zijn programma.

Ronde 7 : Mathieu Van der Poel had een voorsprong van 7 seconden op Wout Van Aert, Sweeck zat op 27 sec. Pauwels op 46 en Adams op 54 .Een foutje van Mathieu in de lussenpassage bracht de achterstand van Wout op een paar seconden terug. Maar echt aansluiten deed de wereldkampioen niet. Hij hield de koploper wel in zijn visier. De twee kemphanen beleven elkaar bestoken. Met nog twee ronden te gaan was nog alles mogelijk. De voorsprong van Mathieu bedroeg maar 7 sec. dus alles kon nog gebeuren. Sweeck bleef hangen op een veilige derde plaats. We kregen een valpartij aan de materiaalpost van Mathieu Van der Poel waarbij iedereen dacht dat Wout op het wiel zou komen. Maar dat gebeurde niet. Door dit voorval trok Mathieu nog eens alle registers open om zijn voorsprong veilig te stellen. De vermoeidheid en de foutenlast zouden gaan beslissen over de winst in Ruddervoorde.

Ronde 8 : De beste man in koers zat aan de leiding te rijden en luisterde naar de naam van Mathieu Van der Poel. Wout Van Aert zat op de tweede plaats en kon niet meer belaagd worden door de man op de derde plaats Laurens Sweeck. Althans dat dachten de supporters. Bij de laatste passage aan de heuvel voelde Wout een probleem aan de ketting. Hij sprong niet meer op en liep de berg af. Onderaan de berg zette hij zich even aan de kant om zich te vergewissen van het probleem. Hij bleef kalm en loste het probleem zelf op. Hij kon zijn wedstrijd vervolledigen en de tweede plaats op zijn naam schrijven. Voor Mathieu Van der Poel werd het een drie op drie in de superprestige. Ook Laurens Sweeck was tevreden met zijn derde plaats. Dus krijgen we na drie wedstrijden die gereden zijn in de superprestige drie maal dezelfde namen op het podium in dezelfde volgorde.

Eindstand :

  1. Mathieu Van der Poel
  2. Wout Van Aert op 29 sec
  3. Laurens Sweeck op 54 sec
  4. Kevin Pauwels op 1 min 09
  5. Jens Adams op 1 min 22
  6. Toon Aerts op 1 min 52
  7. David Van der Poel op 2 min
  8. Tim Merlier op 2 min 07
  9. Klaas Vantornout op 2 min 11
  10. Dieter Vanthourenhout op 2 min 13

Ook nog noteerden we de opgave van Walsleben en Lars Van der Haar.

Publicatie : Nancy Aerts