Solo slim voor Mathieu Van der Poel in Middelkerke

Solo slim voor Mathieu Van der Poel in Middelkerke

Mathieu Van der Poel heeft de laatste wedstrijd voor de Superprestige in Middelkerke gewonnen. De gewezen wereldkampioen klopte Tom Meeusen en eindwinnaar en wereldkampioen Wout Van Aert.

In 1959 werd de eerste wedstrijd georganiseerd in Middelkerke. Sinsdien is er in het veldrijden heel wat veranderd. Gelukkig maar dat door de jaren heen het veldrijden is gegroeid. Het heeft aan populariteit ingehaald en dat is goed. De uitdaging in Middelkerke is Wout Van Aert die de strijd aangaat tegen Sven Nys voor de winst in de superprestige. Hij wil alles uit de kast halen om zijn grandslam binnen te halen? Kevin Pauwels de nummer drie in de tussenstand wil er alles aan doen om beter te rijden dan de afgelopen weken. Hij wil zijn derde plaats in het klassement veilig stellen. Of hij daarin zal lukken was een open vraag. De regen gaf een heel andere dimentie aan het parcours als een paar dagen geleden. Het lag er glibberig bij. Aangezien de weersomstandigheden mochten de organisatoren toch nog rekenen op grote belangstelling van de supporters. De meesten kwamen Sven Nys en Sven Vanthourenhout uitwuiven op hun laatste klassementsproef van dit seizoen. Paraplu’s aan de start zorgden ervoor de rijders nog even uit de wind en de regen werden gezet om hun optimaal te kunnen concentreren op de wedstrijd. Net voor de start van deze wedstrijd kreeg Klaas Vantournhout nog af te rekenen met mechanische pech aan zijn fiets. Alles werd in het werk gesteld om nog tijdig een andere fiets aan de start te krijgen. Met nog één minuut voor de aanvang van de wedstrijd stond de nieuwe fiets klaar voor Klaas. Meeusen wist hier de jaren voordien heel goed weg te maken en dat probeerde hij dit jaar opnieuw waar te maken. Hij nam de kopstart. Op dat ogenblik zette Laurens Sweeck aan om met hem mee te gaan maar deze trapte zijn ketting volledig over en moest aan een hele looppassage beginnen. Dit tot aan de eerste materiaalpost. Een grote achtervolging kon beginnen voor Laurens Sweeck.

Meeusen legde er meteen de pees op. Hij nam een paar lengtes voor op Radomir Simuneck, Sven Nys, Wout Van Aert en de rest van de toppers. Wie we voorin misten, was Kevin Pauwels. Hij had een matige start genomen en zat midden in het pak. De zandstrook werd de eerste ronde gevreesd. De toppers kozen bijna allemaal om erdoor heen te lopen. Bij de achterblijvers waren er enkelen die het aandurfden om erdoor heen te rijden. Na de zandstrook was er nog niks gebeurd en zaten alle rijders nog in elkaars achterwiel. Als de snelheid in de wedstrijd erin kwam, dan zorgden de bochten er wel weer voor dat alles netjes stilviel. Sven Nys voelde zich redelijk goed in het begin van de wedstrijd. Dat liet hij ook zien naar iedereen. Hij ging resoluut naar de leiding. De supporters lieten het meteen merken dat hun held de wedstrijd in handen nam. Meeusen koos er onmiddellijk voor om op het achterwiel van onze kannibaal te rijden. De rest van de groep Simuneck, Michael Vanthourenhout, Corné Van Kessel, Klaas Vantournhout en Mathieu Van der Poel volgden op enkele meters.

Halfweg de eerste ronde vond Mathieu het welletjes. Hij trok er alleen op uit en kwam onmiddellijk bij de koplopers terecht. Hij gaf een goed beeld. Aan de balken verkoos hij ook om te springen in de beginfase waar de anderen het niet aandurfden om te springen. Bij Vermeersch liep het even mis en hij kwam in de veiligheidszone terecht maar zonder al te veel erg. Hij kon zijn wedstrijd hervatten.

ronde 2 : Michael Vanthourenhout trok een keertje door. Hij pakte een paar meters op het groepje der topfavorieten Nys, Meeusen, Van der Poel, Vantournhout, Van Aert, Van der Haar. Daarna volgden de rest al op meer dan voldoende afstand. Van Aert vond het nodig om de achtervolging in te zetten op Michael Vanthourenhout. Ook Nys ging op zijn elan mee. De korte venijnige hellingen legden heel wat verval in de groep. In de zandstrook zag men Wout Van Aert naderen op Michael Vanthourenhout. Tom ging ook mee met Sven Nys die een zeer slechte doorgang maakte in de zand. We kregen op dat ogenblik twee koplopers Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert. Van der Poel volgde in derde stelling en die schoof langzaam aan op naar de koplopers. Door een slipper duurde het eigenlijk iets langer dan hij zelf had gehoopt maar de aansluiting voorin werd een feit. Nys moest even bekomen van zijn snelle start. Daar maakte Tom Meeusen gebruik van en die probeerde een weg te banen naar de koplopers. Voorin viel Wout Van Aert weg door een technisch mankement aan de fiets. Hij moest lopen naar de materiaalpost en dat was nog heel ver. Je wenst het natuurlijk niemand toe maar toch gebeurde dit bij Wout Van Aert. Van der Poel kreeg het voorin te horen en trok zijn tempo ophoog. Hij wilde hierdoor de wedstrijd hard maken. Hij nam een paar lengtes op Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Lars Van der Haar, Sven Nys en Klaas Vantornhout. Het werd spannend voor het eindklassement. Nys bleef er rustig in en bekeek alles vanuit zijn ooghoek. Hij kreeg voldoende informatie mee van zijn entourage en wist dat het nog alle kanten kon uitgaan.

Ronde 3 : Mathieu kwam aan de finish door met een voorsprong van 10 seconden op Tom Meeusen en Michael Vanthourenhout. 15 seconden op Lars Van der Haar, Toon Aerts, Sven Nys en Klaas Vantourenhout. Wout kwam dan pas door in de materiaalpost. De achterstand liep serieus op. Hij moest beginnen aan een lange achtervolging met de eindzege van de superprestige als inzet. Jan Denuwelaere speelden even de haas voor Wout Van Aert om hem zo terug in zijn ritme te brengen. Voorin was Mathieu Van der Poel bezig met een solo slim. Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout, Lars Van der Haar, Toon Aerts, Klaas Vantourenhout en Sven Nys leidden de achtervolging. Een valpartij voorin van Michael Vanthourenhout schudde de kaarten enigszins door elkaar. Alles was nog mogelijk in die superprestige. Nys oogde goed maar hield rekening met Wout Van Aert. In de technische stroken van het parcours reed Tom Meeusen weg van zijn achtervolgers. Die lieten even begaan en weg was Tom. Op dat ogenblik kwam Wout Van Aert door in een 25e stelling.

Ronde 4 : halfweg de wedstrijd had Mathieu zijn voorsprong nog uitgediept op Tom Meeusen. De andere achtervolgers Toon Aerts, Lars Van der Haar, Sven Nys reden op 35 seconden en hoopten op een terugval van Tom Meeusen. Klaas Vantourenhout had zijn wagonnetje al moeten afkoppelen bij deze achtervolgers. In de achtervolging speelde nu Tim Merlier haas voor Wout Van Aert om hem terug in de wedstrijd te brengen. Wout schoof daarmee op naar de 16e stek. Het klassement was voor hem nog niet verloren. Het is nog een heel einde te gaan maar alles kon nog. Door de regen werd het nog glibberiger op de omloop. Het voelde aan of je op bruin zeep aan het lopen was. Meeusen voelde zich in deze situatie in zijn sas en nestelde zich op een veilige tweede plaats. De anderen moesten gaan strijden voor de derde plek. De strijd ging tussen Lars Van der Haar, Toon Aerts, Sven Nys en Klaas Vantourenhout die op enkele lengtes bleef hangen. Op de schuine kant ging het even mis voor Klaas waardoor hij voorin de aansluiting volledig verloor. Nu kwam er natuurlijk nog meer druk te liggen op de schouders van Wout. De supporters waren door het dolle heen en riepen hun held Sven Nys naar voren…..

Ronde 5 : Mathieu Van der Poel reed zijn wedstrijd naar eigen tempo uit. Tom Meeusen volgde op dat ogenblik op 25 sec. Nys, Van der Haar, Aerts op 40 sec. Sven Nys was op zoek naar Tom Meeusen. Hij zag hem nog net voor hen uitrijden en dat was het doel om naartoe te rijden. Maar ook Wout Van Aert had op dat ogenblik mikpunten om zich een weg naar voren te banen. De winst van de superprestige van Wout Van Aert kreeg meer vorm. Lars Van der Haar probeerde het tempo op te drijven maar de anderen waren bij de pinken en stopte hem opnieuw af. Voor Toon Aerts ging het wat te snel en ook hij moest zijn wagonnetje loskoppelen. Laurens Sweeck was aan een goede opmars bezig hij was al terug gekomen naar een 25e plek. De gedrevenheid van Mathieu Van der Poel bracht hem af en toe eens in de problemen. Toch konden de achtervolgers dit niet ombuigen naar winst.

Ronde 6 : met nog twee rondes in de aanslag legde Mathieu Van der Poel zich nog eens plat op zijn stuur. Alles ging hem voor de wind. Verbetenheid bij Tom Meeusen om die achterstand te verkleinen maar hij lukte er maar niet in. Sven Nys beet zijn stuur bijna kapot op zoek naar die tweede plek van Tom Meeusen. Achter hem volgde Lars Van der Haar op zijn wiel. Toon Aerts lag op dat ogenblik op een vijfde plaats maar kreeg de hete adem van Klaas Vantourenhout en Wout Van Aert in zijn nek. Alles was opnieuw rechtgezet door Wout Van Aert. De rijders van Marlux Napoleon Games hadden hun krachten gebundeld om Kevin Pauwels in de wedstrijd te brengen. Ze wilden alle meubels redden die er nog konden gered worden maar Kevin kwam niet in zijn ritme en verloor daarmee zijn derde plek in de superprestige. Lars Van der Haar had zijn tweede adem gevonden en ging op en over Sven Nys. Toon Aerts zag de twee kemphanen voor zich uitrijden maar slaagde er niet in om het gaatje te dichten. We kregen nog een slipper van Mathieu Van der Poel maar niks ergs. De strijd voor de derde plaats kon open gezet worden. Lars probeerde Sven onder druk te zetten maar hij slaagde er niet in. Kevin Pauwels verbeet zich nog een keer in het zand en kwam ten val. Toen was het helemaal over voor Kevin.

Ronde 7 : Het was een ronde om van te genieten voor Mathieu Van der Poel. Hij kon iedereen begroeten als hij wou maar hij bleef gedreven tot hij de eindmeet behaald had. Hij was super tevreden met zijn winst in Middelkerke. Tom Meeusen kwam als tweede over de meet en had zich geen beter afsluiting gewenst van zijn slechte seizoen. De derde plaats werd nog een strijd tussen Wout van Aert en Sven Nys maar bij Sven was het beste er wel af. Hij moest Wout laten voorgaan en hierdoor zette die laatste de puntjes op de i met de winst in de superprestige.

Daguitslag :

  1. Van der Poel
  2. Meeusen
  3. Van Aert
  4. Nys
  5. Toon Aerts

Eindstand Superprestige :

  1. Van Aert
  2. Nys
  3. Van der Haar
  4. Pauwels
  5. Vantourenhout.

Het werd een laatste eresaluut voor de twee Svennen in Middelkerke. Nu de laatste klassementscross verreden is, kunnen zij hun ogen gaan richten op hun toekomst. We wensen hen alvast heel veel succes toe en zien hen zeker nog terug op het veldrijden al dan niet als topveldrijder…… Het gaat jullie goed Svennen!

Publicatie : Nancy Aerts