Wout Van Aert pakt met soloslim de Belgische titel in zijn achtertuin in Lille

Wout Van Aert pakt met soloslim de Belgische titel in zijn achtertuin in Lille

De rol van topfavoriet krijgen toegeschreven. Dat overkwam Wout Van Aert en deze dan kunnen omzetten naar zijn eerste Belgische Titel in zijn eigen Lille….. Emotie, geluk, Liefde, ….. ontlading bij Wout Van Aert en zijn vriendin toen hij als eerste de finish overschreed. De tweede plaats was voor Laurens Sweeck die een beresterkte wedstrijd reed in Lille. De derde plaats was voor Sven Nys die op deze bijzonder manier afscheid neemt van de strijd voor de Belgische titels en Michael Vantourenhout klopt in de spurt voor het brons.

Geen formaliteit voor Wout Van Aert,  maar gaan voor elke meter…. Hij is dan wel gebombardeerd tot de topfavoriet , maar de wedstrijd moet gereden worden. Er zijn zeker een paar kapers op de kust die de strijd voor de titel kunnen moeilijk maken. Denk maar aan een Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Sven Nys, ….. en andere outsiders die altijd pieken naar de kampioenschappen. Het was voor de 99e keer dat het Belgische Kampioenschap georganiseerd werd.

De omstandigheden waren niet al te gemakkelijk. We konden niet spreken van een echte veldrit,  maar meer van een vliegmeeting. Wout Van Aert was de veldrijder die dominantie uitstraalde. Hij was vrij rustig aan de start en dat zullen zijn concurrenten geweten hebben….

Oorlog in de koers, dat gingen we krijgen….. We hadden het blok rond Wout Van Aert tevens ook nog een tweede blok rond Kevin Pauwels een derde blok rond Tom Meeusen en dan hadden we nog de outsiders waaronder Sven Nys die het voorin alleen zou moeten klaren tussen al deze blokken. Gespaard blijven van pech dat zou de sleutel van het geluk worden in Lille.

Nerveuze gezichten bij de start. De jonge generatie Wout Van Aert broederlijk naast de grootmeester Sven Nys. Het was de jonge snaak Wout Van Aert die als een komeet uit de startblokken schoot. Maar hij moest Laurens Sweeck doorgang verlenen bij het ingaan van het bos. De andere volgden in elkaars wiel : Tom Meeusen, Wout Van Aert, Kevin Pauwels, Sven Nys en de rest van het veld op een lint. Voet aan de grond voor de grootmeester Sven Nys in de modderzone,  maar dat hield hem niet weg van de aansluiting bij de kop. Hij kickte op deze omloop. Tom Meeusen zat op dat ogenblik op de tweede plaats. Wout Van Aert controleerde de verkenningsronde vanuit positie drie, Dieter Sweeck, Merlier, Nys en Bastaens volgden gezwind mee. Denuwelaere hing op dat ogenblik aan de leiding voor het kampioenschap bij de elites zonder contract. Sweeck nam polshoogte aan het einde van de eerste ronde. We kregen voorin een kopgroep bestaande uit zes veldrijders. Nys moest op dat ogenblik al enkele meters prijs geven. Aan het wasbord kon hij zijn achterstand wegfietsen en terug in de kopgroep plaats vatten. De diesel van Nys kwam langzaam aan op gang. Sweeck bleef druk uitoefenen op zijn medevluchters. Maar Wout en Dieter schoven goed mee en probeerden er werk van te maken om de wedstrijd open te breken.

Tom Meeusen was in goede doen in het begin van de wedstrijd en nestelde zich in tweede positie. Op elke aanval moest er gereageerd worden en daar waren ze goed van op de hoogte. Op het einde van ronde twee ging Vermeersch in de aanval. Tom en Wout reageerden onmiddellijk. De rest werd opnieuw op een paar meters gereden.Pauwels zat op dat ogenblik te ver in de groep namelijk op de achtste plaats. Een dozijn renners in gevecht voor de titel. Dat wilden de supporters zien.

Aan het einde van ronde drie viel het tempo stil. Hendrik Sweeck probeerde het om de wedstrijd terug op gang te brengen. Wout Van Aert bleef zitten op het wiel zowals Tom Meeusen op het wiel bleef hangen van Wout. Nys had even een mindere passage aan materiaalpost 1 en moest een kloofje laten op de koplopers. De andere topfavorieten hadden hier geen zicht op wat er voorin zat te gebeuren….. Opgelet want we kwamen aan een belangrijke passage aan de speeltuin. Wout Van Aert had genoeg van zijn pokerspel en trok alle registers open. Hij ging heel actief fietsen en reed de anderen uit het wiel. Meeusen had geen antwoord op deze aanval en de vogel ging vliegen. Michael Vanthourenhout nestelde zich op de derde plaats maar kon ook geen antwoord bieden op de aanval van Wout Van Aert.

Einde ronde vier was duidelijk dat Wout Van Aert vertrokken was voor een soloslim. Vermeersch probeerde nog om de achterstand wat in te dijken maar trapte al vlug op zijn adem. Hij zou later in de wedstrijd ten val komen en afgevoerd worden. Ook hem willen wij een spoedig herstel toewensen. De andere topfavorieten zaten toen al op meer dan twintig seconden. Meeusen moest even een recuperatietijd inlassen want hij had zijn pijlen al verschoten in de eerste twee ronden. Hij boog zijn hoofd en dat was al een teken dat zijn goede pijlen verschoten waren. Proberen aan te klampen was voor hem de boodschap.

Sven Nys kwam even niet in zijn ritme. In de Tom Cat zone kreeg Wout Van Aert echter vleugels. Hij reed meter per meter weg van de concurrenten. Tom Meeusen kreeg in de achtervolging steun van Laurens Sweeck en Vermeersch die op dat ogenblik al op 17 seconden hingen. Michael Vanthourenhout leidde de dans in de achtervolging op het groepje van Tom Meeusen met hierbij ook terugkerende Sven Nys.

Einde ronde vijf en het viel in de achtervolging even stil. Laurens Sweeck nam het heft in handen en probeerde zijn kans te wagen. Hij ging op zoek naar de leider in de wedstrijd Wout Van Aert. Tom Meeusen moest zijn inspanningen bekopen en zakte weg in de kopgroep. De achtervolgers onder leiding van Kevin Pauwels kwamen terug tot op het wiel van Tom Meeusen.

Met nog vier rondes had Wout Van Aert meer dan een straat voorsprong op zijn naaste belager Laurens Sweeck. Maar ook de topfavoriet maakte een foutje in de modderstrook maar dat kon Laurens niet omzetten tot een aansluiting. Wout Van Aert liep de materiaalpost in om een nieuw tuig te halen en terug zijn voorsprong uit te bouwen. Kevin Pauwels naderde op een paar lengtes van Laurens Sweeck maar ook Nys probeerde langzaam aan op te schuiven naar de plaatsen die in aanmerking konden komen voor het podium. Nys kwam onder stoom te staan maar hij kwam te laat voor zijn tiende Belgische titel.

Kevin Pauwels kwam op de hielen te zitten van Laurens Sweeck in de zigzag zone. Nys reed weg van zijn medevluchters…..

Met nog drie ronden te gaan hadden we Wout Van Aert op 1 – Laurens Sweeck op 2 – Pauwels op 3 – Nys op 4 – Vermeersch en Vanthourenhout op 5 en 6. Aan de bocht aan de waterkant kregen we plots een oponthoud van Kevin Pauwels. Blijkbaar had hij de omheining geraakt en daardoor zijn heup bezeerd. Hierdoor moest hij even het tempo laten zakken en een rustperiode inbouwen. Daardoor schoven de andere concurrenten een plaatsje op.

Nog twee ronden te gaan hadden we Maestro Wout Van Aert die als eerste over de finish kwam. Laurens Sweeck zat veilig op de tweede plaats op 26 seconden van de leider van de wedstrijd. Michael Vanthourenhout ging de strijd aan met grootmeester Sven Nys op 36 seconden. Toon Aerts die alles op een lint zette probeerde zijn plaatsje voor de WK selectie veilig te stellen. Sweeck reed een beresterke Belgisch kampioenschap maar ook de anderen lieten niet begaan. Nys koos voor een tactische reeks af te werken naar de finale toe. De Soloslim van Wout Van Aert was een feit. Ook de Tweede plaats van Laurens Sweeck was zo goed als binnen. We kregen echter nog een spannende strijd voor de derde plaats tussen Dieter Vanthourenhout en Sven Nys. Nys wist dat hij voor aan de kop moest zitten om zo de minste fouten te maken. En dat deed hij ook…. Hierdoor zette hij Michael onder druk en dwong hij hem om over zijn limiet te gaan. Toch probeerde Michael aan te klampen en beet zich vast op het wiel van Nys. Maar de grootmeester kon teren op zijn jaren ervaring en wist wat hij moest doen om die derde plaats te bemachtigen.

De laatste ronde werd voor Wout Van Aert een eresaluut aan de moedige supporters rond zijn parcours. Hij wou zijn geluk met hen delen maar wist dat elke fout kon afgestraft worden. Daardoor wachtte hij tot de laatste passage aan de materiaalpost om daar zijn vader te bedanken voor zijn steun – toeverlaat van de afgelopen weken die voor hem niet zo gemakkelijk zijn geweest. De laatste rechte lijn naar de finish gingen de handen van Wout Van Aert in de lucht. De ontlading werd hem teveel. Met tranen van geluk viel hij in de armen van zijn vriendine Sarah die ook haar tranen de vrije loop liep. Eindelijk is de eerste titel waar hij zo naar uitkeek binnen…..

Overmand door emoties gaf Wout meteen de volgende reactie: ‘Ik bedank alle supporters en de inwoners van Lille om mij aan te moedigen. Dit is de mooiste dag van mijn leven. Het ging ronden goed tot ik viel. Maar gelukkig kon ik direct verder. De laatste ronde was ik doodop, maar ik genoot van de zege. De voorbije weken waren moeilijk. Ik draag deze titel op aan mijn vader, ‘zei Van Aert.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Laurens Sweeck
  3. Sven Nys
  4. Dieter Vanthourenhout
  5. Toon Aerts
  6. VincentBaestaens
  7. Kevin Pauwels
  8. Tim Merlier
  9. Tom Meeusen
  10. Jim Aernouts

De titel bij de elites zonder contract ging naar Joeri Adams. Tweede plaats was voor Jan Denuwelaere en de derde plaats was voor Kevin Cant.

Er wacht weer een zware taak voor de bondscoach De Bie om de waardige plekken voor het Wereldkampioenschap in Zolder goed te verdelen. We hebben heel wat kandidaten die in aanmerking komen voor een plaatsje in de selectie….. Maar wie er uiteindelijk een ticket gaat ontvangen, zullen we de volgende dagen weten.

Bron : Nancy Aerts