Stybar laat vallende Pauwels achter in Lievin

Stybar laat vallende Pauwels achter in Lievin

ava

Zdenek Stybar heeft zijn tweede grote zege van het seizoen beet. De Tsjechische wereldkampioen kwam solo over de lijn in het Franse Lievin. Wereldbekerleider Kevin Pauwels viel in de laatste ronde en moest tevreden zijn met de tweede plaats. Radomir Simunek vervolledigde het podium

Het heuvelachtige en snelle parcours leek op het lijf van Kevin Pauwels geschreven. Rob Peeters schoot het beste uit de startblokken en dook als 1e het veld in voor Klaas Vantornout en Thijs van Amerongen. Ook Stybar en Pauwels waren goed mee in tegenstelling tot Nys en Albert. Albert volgde in de 1e ronde al op 30 seconden en zou nooit meedoen voor de overwinning.

In de 2e ronde ging Pauwels ervandoor, hij kreeg twee renners van BKCP in zijn wiel. In het begin van de 3e ronde vloog Stybar naar de koplopers toe. De Tsjechische wereldkampioen dichtte het gat in no time. Pauwels bleef sleuren waardoor Walsleben al snel moest lossen. Zo ontstond er een kopgroep van 3 renners met Pauwels, Stybar en Simunek.

In de achtervolging probeerden Nys en Albert de kloof nog te dichten, maar zij kwamen te laat. Albert zakte later terug tot de 12de plaats.

Simunek kon het hoge tempo niet aan en moest lossen. Voor de overwinning ging het tussen Pauwels en Stybar. In de laatste ronde maakte Pauwels een fout op de trappen en Stybar rook zijn kans.

De Tsjech ging er op z’n roze fiets als een speer vandoor en reed solo naar zijn eerste Wereldbekerzege van het seizoen. Pechvogel Pauwels werd tweede voor een dolgelukkige Simunek. Nys sprintte nog naar de 4de plaats.

In het klassement doet Pauwels een goede zaak en verdubbeld zijn voorsprong ten opzichte van Nys. Met nog één wereldbekermanche te gaan is het verschil amper 20 punten.

Nederland boven

Junior Mathieu van der Poel reed ongenaakbaar  naar zijn twintigste zege van het seizoen. De Europese en Nederlandse kampioen kreeg de Duitse kampioen Silvio Herklotz en de Fransman Romain Seigle met zich mee op het podium. Yorben van Tichelt was met zijn vijfde plaats de beste Belg.

Beloftenkampioen Lars van der Haar haalde in Lievin zijn tweede Wereldbekerzege van het seizoen. De Wereldbekerleider kreeg verrassend Julian Alaphilippe en Michael Vanthourenhout mee op het podium. Laurens Sweeck was met zijn zevende plaats de  tweede Belg in de top tien.

Ook bij de vrouwen was het Nederland boven. Marianne Vos was onklopbaar op de razende snelle omloop.  Daphny van den Brand en Amerikaans kampioene Katie Compton vervolledigden het podium.

Tekst: Brecht Toelen en Marnick Vankevelaer