Superprestige Zonhoven : De Kuil

Superprestige Zonhoven : De Kuil

Superprestige Zonhoven : geen podiumplaatsen voor Milwaukee Alphamotorhomes Cycling Team. Wel een vierde plaats voor Brent Blommen bij de tweedejaars nieuwelingen.

16 december 2018

Op zondag, 16 december 2018 stond in Zonhoven de superprestige wedstrijd op het programma. Dat betekent dat heel wat renners/rensters uitkeken om de bewuste Kuil in Zonhoven in te duiken tussen alle supporters. Het geeft hen elke keer weer een kick om het te doen. Hopende dat iedereen telkens recht blijft.

In de vijfde manche van de Telenet Superprestige in Zonhoven vocht Brent Blommen zich naar de vierde plaats bij de tweedejaars nieuwelingen.

Voor de meesten renners/rensters is Zonhoven altijd wel een wedstrijd waar ze vol vertrouwen naar uitkijken. Door de kuil rijden en aangemoedigd worden door zovele toeschouwers het is wel een ervaring apart.

Bij de dames kenden de rijdsters van Telenet Fidea Lions geen al te beste dag. De winst in deze wedstrijd ging naar de wereldkampioene Sanne Cant die zich als een vis in het water voelde op de besneeuwde ondergrond. Lucinda Betsema reed een voortreffelijke wedstrijd maar kwam niet verder dan een tweede plaats. De derde plaats was voor Alverado. Voor Suzanne Verhoeven was het een hele ervaring. Bij de eerste keer het indraaien van de kuil werd zij gehinderd en kwam ten val.Gelukkig voor haar zonder al te veel ernst. Ze kon haar wedstrijd verderzetten. Ze kwam weer bij iemand te zitten en kroop dicht op het wiel. Ze week in een bocht net iets te fel uit en kwam tegen een paaltje terecht. Hierdoor kwam ze weer ten val en het sloeg dit keer op haar adem. Ze heeft zeker 20 seconden stil gestaan alvorens het weer allemaal onder controle te krijgen. Ze besloot om haar wedstrijd verder te zetten. Maar al vlug voelde ze dat er iets niet juist was met haar vinger. Ze had daar enorm veel pijn aan en kon hem niet zo goed bewegen. Als één van de laatste dames van 47 ging Suzanne terug van start. De eerste twee ronden verliepen moeizaam en daarna kwam ze terug in haar ritme. Het werd een helse inhaalwedstrijd. Dame per dame kwam ze tegen en rolde ze op. De benen waren duidelijk in orde. Ze kon haar wedstrijd uitrijden op een 23e plaats. Daar de pijn bleef aanhouden en de vinger opgezwollen en blauw was besloot Suzanne om een bezoekje te brengen aan de spoedafdeling. Daar werd vastgesteld dat er niks gebroken was maar wel zwaar gekneusd. Ze zal de komende dagen wat tijd moeten inlassen om dit alles te laten herstellen. Maar ze kijkt al met vol overgave uit naar het volgende weekeinde om er opnieuw voor te knokken.

Wie ook aan de startstond in Zonhoven was Elodie Kuyper. Voor haar werd het een hele ervaring. Van bij het begin van de wedstrijd werd zij in de achtervolging gedrukt. Zij kwam uiteindelijk als 29e over de streep op één ronde van de winnares Sanne Cant.

.Bij de eerste jaars nieuwelingen doken ze met 44 deelnemers de kuil in. Het was voor Aaron Dockx een mooie overwinning daar in Zonhoven. Hij liet Kenay De Moyer op 19 seconden achter zich en de derde plaats was voor Menno Huissing. Die volgde op 22 seconden. Seppe Laenen die voor de eerste maal in Zonhoven de A-cross mee deed was het een unieke ervaring. Hij behaalde een 17eplaats op 3.31 van de winnaar.

Bij de Nieuwelingen meisjes keken we uit naar de prestatie van Chloe Greenwood. Zij is aan een mooie weg terug aan het timmeren en behaalde in Zonhoven een mooie 9eplaats. De winst in deze categorie ging naar Mirre Knaven die haar Zus Senne Knaven vooraf ging. De derde plaats was voor Johansson Alma.

Bij de tweedejaars nieuwelingen mochten ze met 34 deelnemers de kuil induiken. Het was meteen duidelijk dat er een stevig tempo op nagehouden werd. Voorin werd de wedstrijd hard gemaakt door Lorenzo Masciarelli. De tweede die volgde was Tibor Del Grosso en de derde plaats was voor Mathis Avonds. Brent Blommen had goede benen en kwam als vierde over de meet. . Hij kon aansluiten bij de kopgroep maar maakte op een cruciaal moment een slipper. Daarna kwam hij nog eens ten val in de kuil en moest opnieuw terug vechten om bij de kop te komen. Hij slaagde erin maar had al heel wat krachten verspeeld door telkens terug naar de kop van de wedstrijd toe te rijden.

Senne Willems maakte een goede start en kwam als derde door in de kuil. In de tweede ronde wilde hij mee de forcing voeren en daar verspeelde hij al wat krachten voor het einde van de wedstrijd. In de derde ronde zag hij dat Mathis Avonds wilde demarreren en Tibor Del Grosso ging mee. Senne maakte een foutje in de zandstrook en was daarmee de voeling met de kopgroep kwijt.Hij wilde opnieuw zo graag naar de kopgroep toe rijden maar hij blies zichzelf helemaal op. Hij moest zijn eigen tempo terug zoeken en behaalde zo nog een mooie zevende plaats.

Noa Diels stond Zonhoven tussen de examens door aan de start. Hij mocht dit keer eens plaats nemen op de eerste rij van een A-cross. Zijn start was ondanks zijn goede startplaats niet zo goed te noemen. In het begin kon hij de snelheid van de koplopers niet volgen. In zijn tweede helft van de wedstrijd kwam hij erdoor en kon hij beter tempo maken. Hij verloor geen terrein meer maar kon dea chterstand die hij in de eerste wedstrijdhelft had opgelopen ook niet ombuigen.Hij behaalde een mooie achtste plaats in deze mooie cross.
Een verklaring voor het mindere eerste deel zou kunnen zijn dat hij door vorige week niet te koersen voor de examens het koersritme wat verloren was. 

Na de nieuwelingen mochten de junioren hun wedstrijd beproeven in de kuil.Met maar liefst 52 mochten ze dit gaan uitvechten. Een enthousiaste Ryan Cortjens had zijn zinnen gezet om voor eigen publiek te kunnen schitteren. Hij ging er als een speer vandoor en kreeg Lennert Belmans en Witse Meeusen met zich mee. Ze mochten drie ronden hun ding doen en daarna kwamen uit de achtergrond Ben Tullet, Thibau Nys en Michael Bervoets aansluiten. Uit dit groepje zou de eindwinnaar moeten komen. Ze doken dan ook op een fenomenale manier de kuil in. Ryan Cortjens haalde alles uit zijn lijf en behaalde zo een mooie overwinning. De tweede plaats was voor Ben Tulett en de derde plaats was voor Thibau Nys. Onze jongens kwamen niet voor in de kopgroep. Joachim Van Looveren had een minder goede start en kwam ten val. Als dat nog niet erg genoeg was trok hij ook nog eens zijn versnellingsapparaat stuk en moest hij dus aan een sterke inhaalwedstrijd beginnen. Hij kon heel wat goed maken en strandde op een 11e plaats. Ook voor Robbe Willems verliep de wedstrijd in de Kuil niet zoals hij gehoopt had. Hij was wel goed gestart maar het snelle tempo dat voorin ontwikkeld werd deed hem de das om. Hij moest gas terug nemen en viel terug naar een 19e plaats.

Bij de elites kregen we nog een deelname van Matthias Van Roy. Hij wilde zijn wedstrijdritme nog wat opbouwen en nam daardoor deel aan de wedstrijd in Zonhoven. Hij moest vijf ronden minder rijden dan de winnaar Mathieu Van der Poel. Hij werd als 35e geklasseerd.

Vanaf nu kunnen de renners/rensters zich gaan voorbereiden op de drukke periode die zich aanbiedt tussen Kerst- en Nieuwjaar. We wensen hen allemaal nog heel veel succes toe.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Robert Goedgezelschap – renners zelf