Supertalent en allroundster Kata Blanka Vas kiest voor Team SD Worx

Supertalent en allroundster Kata Blanka Vas kiest voor Team SD Worx

Team SD Worx heeft het 19-jarige supertalent Kata Blanka Vas gecontracteerd. De Hongaar verdedigt vanaf 1 juni 2021 de kleuren van Team SD Worx voor een periode van twee jaar. Blanka Vas behoort tot de wereldtop in het veldrijden, maar heeft zich al bewezen als een van de grootste talenten in zowel de wegraces als op de mountainbike.

Blanka Vas eindigde respectievelijk tweede en derde in de laatste twee U23 World Championships CX.

In het wereldbekerklassement van afgelopen winter werd de jonge renner vijfde bij de elitevrouwen. Ze werd tweede op de U23 World Championships MTB in 2020, terwijl ze zesde werd op de U23 European Road Championships.

“We willen het hele jaar door zichtbaar zijn met het team”, zegt sportmanager Danny Stam van Team SD Worx.

“Met Kata Blanka Vas kunnen we ons in de winter profileren in de veldrit. Daarnaast heeft ze onderweg al goede resultaten behaald, als we kijken naar haar leeftijd. Dat maakt haar een goede aanvulling voor het team. Tot slot wordt ze ook gezien als een van de grootste talenten op de mountainbike. Daarom kan ze zich dit jaar kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Deze discipline is belangrijk voor onze materiaalsponsor Specialized. Hierdoor zullen we haar ondersteunen om zich in deze drie disciplines te ontwikkelen.”

Kata Blanka Vas was verrast toen Team SD Worx contact met haar op

had. “Ik had een goed gevoel over mijn eerste ontmoeting met Danny Stam”, zegt de Hongaar. “Ik denk dat je gevoel een belangrijke adviseur is als je een keuze maakt voor een nieuw team. Het team geeft me de vrijheid om de drie disciplines te combineren. Ik weet nog niet of veldrijden, mountainbike of de weg het beste bij mij past. Dat hoop ik de komende jaren te ontdekken. Mathieu van der Poel is in die optiek een goed voorbeeld voor mij. Hij laat zien dat je tot op een bepaalde leeftijd deze drie disciplines kunt combineren en jezelf zo verder kunt ontwikkelen en uitgroeit tot de wereldtop van het wielrennen. Het voelt voor mij als een eer dat kampioenen als Anna van der Breggen en Chantal Blaak, en vele anderen, binnenkort mijn teamgenoten zullen zijn.”

Blanka Vas hoopt zich komende zomer te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. “In maart werd ik teruggeslagen door Covid-19, maar nu voel ik me elke week sterker. In mei moet ik een kwalificatiewedstrijd rijden in Hongarije, waarna de Hongaarse bond een keuze maakt wie er geselecteerd wordt voor Tokio. Ik ben hier hoopvol voor. Dan zal ik me concentreren op het veldrijden. Ik hoop komende winter met de elitevrouwen te strijden om de podiumplaatsen in de Wereldbekers. “

De voorbije drie seizoenen maakte Blanka Vas deel uit van de Belgische wielerploeg Doltcini – Van Ecyk Sports-Proximus. ” Natuurlijk is het een pitty dat we zo’n groot talent ons team zien verlaten”, zegt Jan Morre namens Doltcini – Van Ecyk Sports-Proximus. “Blank werd ontdekt door Marc Bracke en is uitgegroeid van ons Development Team tot het Continental Team. De filosofie van het team is echter om jonge renners een kans te geven om zich te ontwikkelen en vervolgens de overstap te maken naar een van de topteams. We zijn er dan ook trots op dat Team SD Worx zich heeft aangemeld voor Kata Blanka Vas. Ze is een allroundster en een van de grootste talenten in het vrouwenwielrennen. De parallellen met Mathieu van der Poel zijn groot.”

Bron : SD Worx