Sven Broekaart legt de favorietenrol bij zijn concurrenten voor NK Strandrace

Sven Broekaart legt de favorietenrol bij zijn concurrenten voor NK Strandrace

Sven Broekaart , Beukers biketeam favoriet voor titel op 13 Dec ?

Sven Broekaart , Kanshebber voor de titel tijdens het NK Strandracen op 13 Dec in Noordwijk. Beukers biketeam is trots op hun kopman die al 1 wedstrijd won en dus weet hoe het hoogste treetje van het podium beklommen moet worden. Gaat Sven echt boven zichzelf uit stijgen als alle toppers hem omringen en op diezelfde plek azen. We gaan het mee maken maar eerst vroegen we hem nog eens hoe en wat.

Je draait een goed seizoen tot nu toe in de strandraces , heb je daar in de zomer met je voorbereiding nog specifiek jezelf op gericht.

Sven ; Het gaat inderdaad lekker in de strandraces, elke wedstrijd waar ik gestart ben zat ik in de kopgroep en op Texel pakte ik mijn eerste overwinning ooit.  Ik heb inderdaad in het seizoen wel rekening gehouden met de strandraces. Ik rij op de weg wedstrijden voor West-Frisia, maar heb in de zomer een tijdje wat gas teruggenomen om zo fysiek en mentaal weer fris het strandseizoen in te kunnen. In augustus en september heb ik de draad weer opgepakt op de weg en dan beginnen voor je het weet de eerste strandwedstrijden alweer. Maar omdat ik ook weer een knap wegseizoen wil rijden in 2016, rij ik niet elk weekend een strandrace.

Is het belangrijk om in een team BV Beukers bike team te zitten ivm met ploegen spel in de strand race’s.

Sven ; Het ploegenspel wordt inderdaad steeds belangrijker, toen ik als nieuweling mijn eerste wedstrijden op het strand reed was daarvan nog weinig sprake. Maar tegenwoordig kun je door ploegenspel een wedstrijd winnen of juist verliezen. Ik kan gelukkig rekenen op steun van mijn Milremo-Beukers ploegmaten. De wedstrijden die ik dit jaar gereden heb waren zwaar en dan blijven alleen de sterkste over. Maar er zullen ook nog wedstrijden komen waarbij het een tactisch steekspel wordt tussen de verschillende ploegen.

Wat is het wat jou aan trekt in het strand racen

Sven ; Ik ben er ooit mee begonnen door Marcel Beukers die vroeg of ik een keer mee wilde trainen op het strand. Ik was toen net nieuweling en ze trainden met een groep in aanloop naar Egmond-Pier-Egmond. Mannen als Ed Scholte reden ook mee en die reed op dat moment in vrijwel elke strandrace op het podium. Daarna ben ik ook gestart in Egmond-Pier-Egmond en dat ging me behoorlijk goed af, sindsdien heb ik de smaak te pakken.  Wat me trekt is dat het een combinatie is en dat er van alle disciplines wat in zit. Hard rechtdoor als in het wielrennen, maar ook technische stukken zoals op- en afgangen wat weer tegen het mountainbiken en veldrijden aan ligt.

Je word genoemd als 1 van de favorieten voor de zege 13 DEC , zie jij dat zelf ook zo.

Sven ; Ik zie mezelf niet als grote favoriet, als je kijkt naar wie er dit seizoen meerdere wedstrijden winnen zijn dat er maar 2.  Ronan van Zandbeek wint bijna overal waar hij start en ook Bram Imming laat zien dat hij in bloedvorm is. Ook de KMC-Koga ploeg met Ramses Bekkenk, Bram Rood en Stefan Vreugdenhill domineren tot nu toe elke kopgroep. Noordwijk is ook geen lastig parcours, het hangt erg van de wind af wat voor wedstrijd het wordt. Vorig jaar stond de wind ongunstig en komen we met een groep van 20 op de laatste strandafgang af, dan kan iedereen winnen.  Ook het ploegenspel kan er zomaar voor zorgen dat het een vreemde wedstrijd wordt met een verrassende winnaar.

Om top te zijn in het strand racen , hoe veel moet je nu echt trainen , er rijden namelijk heel wat talenten mee.

Sven ; Om goed te zijn moet je wel redelijk wat uurtjes trainen in de week, maar vooral ook rust kunnen nemen na trainingen anders herstel je niet. Ik kan het gelukkig momenteel heel goed combineren met mijn studie en zo genoeg trainen en rusten.  Het niveau stijgt inderdaad elk jaar, maar toen ik mijn eerste wedstrijd reed, won Ramses Bekkenk. Inmiddels wint hij nog steeds wedstrijden. Dus als je er goed mee bezig bent kun je de strijd blijven aan gaan met nieuwkomers.  Ik ben inmiddels 22 en onder mij zie ik alweer een nieuw generatie met jongens als Sam de Nijs en Mats Buning die hun neus aan het venster drukken.

Heb je voor jezelf de wedstrijd om de trui al in je hoofd zitten of is het iets wat je op de dag zelf helder krijgt.

Sven ; Ik moet zeggen dat ik er nog niet erg mee bezig ben geweest, maar het begint wel steeds meer te komen. Ook omdat het de laatste wedstrijden goed gaat en je er dan ook meer vragen en aandacht over krijgt. Alles hangt af van de wind, dus pas kort van te voren kan er een eventueel wedstrijdplan gesmeed worden.

Jan Van Dijk

Foto : Biketeam