Nina Kessler, één van de topfavorieten bij de vrouwen tijdens NK Strandrace aan het woord

Nina Kessler, één van de topfavorieten bij de vrouwen tijdens NK Strandrace aan het woord

Nina Kessler , top van de vrouwen categorie: Zij gaat altijd voor de winst.

Nina Kessler , eigenlijk een wegrenster pur sang maar haar kracht en snelheid geeft haar nog eens vleugels op het strand en dan met name op de wat minder technische wedstrijden. Nina houdt niet zo van hard rijden en technisch is zij ook een van de mindere maar zij heeft andere kwaliteiten en die weet zij op het gepaste moment uit te spelen. Nina weet absoluut wat winnen: heeft al heel wat eeste plaatsen op haar palmares staan en mag zeker bij één van de kanshebbers gerekend worden voor de titel bij de vrouwen in de NK strijd strandrace in Noordwijk.

Nina , als 1 van de kanshebbers voor de titel tijdens het NK Strandrace hoe groot schat je die kans in.

Nina ; Het strand is altijd een beetje een mysterie. Het kan je die dag liggen maar het kan ook echt tegen je werken. Ik hou wel van snelle parcours met hier en daar een hindernis. Noordwijk is een snel parcours waar we niet te veel moeilijk op en afgangen hebben. Het is dus vooral heel hard fietsen. Op het strand is het wel zo dat bijna iedereen die start een kans maakt. Je kan pech krijgen, de verkeerde (niet snelste) weg kiezen, er spelen zo veel factoren een rol.  Maar een kans is er zeker al hoop ik wel dat het kwartje mijn kant op valt. Maar ik voel me goed en ik ga ervoor.

Je hebt er al een paar gereden zo ver ik het mee gekregen heb en je weet dan ook wie in de competitie meedingt en hoe die rijden , is dat iets wat je mee neemt tijdens de wedstrijd.

Nina ; Dat is zeker iets wat ik mee neem in de wedstrijd. er zijn eigenlijk twee soorten groepen die mee rijden. De wegrensters en de MTBers. De wegrensters zijn vooral goed op de lange rechte stukken zonder te veel hindernissen en de mtbers zijn juist goed op de lastige stukken. Je kan hier zeker tactisch gezien goed mee omgaan.

Helpt het als je als wegrenster mee doet aan de strand race’s , je hebt namelijk een hogere basis snelheid en is dat in je voordeel.

Nina ; In sommige gevallen is het zeker een voordeel als het strand hard is en op asfalt lijkt.  Alleen ik ben nog niet hel erg handig als het heel erg technisch is en dat is dan weer een nadeel. Voordeel is wel weer dan je als wegrenster beter in een peloton kan fietsen als dit het geval is.

Vorig jaar was je 3 de na Alieke Hoogenboom en Pauliena Roijakkers die ook nu favorieten zijn en train je daar ook heel specifiek op om deze toppers te kunnen verslaan.

Nina ; Eigenlijk train ik niet veel op het strand. Voor mij is het wegseizoen het hoofddoel en moet ik gewoon de winter door komen. Het stimuleert mij echter wel om in de winter op de weg te gaan trainen en dan in het weekend een wedstrijd te rijden op het strand. Alieke is echt een mtb ster en is super sterk op zware parcoursen. Pauliena is vooral heel sterk in heel hard fietsen. En ik ben van alle twee een beetje. Dus we gaan het zien wie op het NK de beste benen heeft.

Is vorm van de dag heel erg belangrijk of maakt dat niet altijd het verschil.

Nina ; De vorm van de dag is zeker heel belangrijk. Op de weg kan je je soms nog verstoppen tussen de wielen en kan je je proberen te sparen. Op het strand is het van start tot finish focussen en afzien. Je mag nergens een steekje laten vallen want als je de slag mist is dat moeilijk om weer goed te maken.

Heb je al een verkenning van het parcours gedaan of is dat met snel veranderende omstandigheden bijna niet mogelijk.

Nina ; Ik heb het parcours dit jaar 1 keer voor de helft verkent. Het helpt zeker als je het parcours goed kent maar op de wedstrijd dag is het toch altijd weer anders. Het beste kan je vlak voor de start nog de moeilijke stukken gaan verkennen, maar ook dit veranderd als er al een paar 100 man langs zijn geweest. Ik ga zeker het parcours nog een keer verkennen en hopelijk kan ik na alle keren pech die ik heb gehad met lekke bande etc. dit in 1 keer goed maken.

Heb je tijdens de strandrace’s een ploeg om je heen of ben je individueel Bikester.

Nina ; Ik ben een individuele renster op het strand. Dit heeft voordelen en nadelen. Voordeel is dat je puur voor jezelf kan gaan en je eigen wedstrijd kan rijden. Nadeel is natuurlijk dat je geen hulp heb van andere. maar ik ga ervoor.

Jan v Dijk

Foto : Nina Kessler CH