Sven Nys slimste in hectisch wereldbekercross in Plzen

Sven Nys slimste in hectisch wereldbekercross in Plzen

ava

Sven Nys heeft de eerste wereldbekerwedstrijd in Plzen gewonnen. Hij versloeg Kevin Pauwels in de laatste bochten. Wereldkampioen Zdnek Stybar werd derde. In de start werd Niels Albert al gehinderd door een cameraman en in de eerste bocht kwam Sven Vanthourenhout zwaar ten val. Hij is even buiten strijd met een afgescheurde elleboogpees.

Chaos alom bij de start van de eerste wereldbekermanche in Plzen. Terwijl de cameraman van de Tsjechisch televisie nog voor Niels Albert stond werd het startschot gegeven. De Belgisch kampioen moest gedwongen voet aan de grond houden en moest de hele wedstrijd achtervolgen.

Zdenek Stybar geraakte wel goed weg, achter hem vormde er zich een omvangrijke kopgroep. Ieder droeg zijn steentje bij, al waren het vooral Steve Chainel en Sven Nys die de wereldkampioen steunden.

Na enkele aanvalsbeurten vormden negen renners de kopgroep, met onder andere Klaas Vantornout, Sven Nys, Zdenek Stybar, Kevin Pauwels en Bart Wellens. Aan het begin van de vijfde ronde plaatsten Pauwels en Stybar de juiste demarrage. Sven Nys twijfelde even, maar kon even later ook aansluiten.

Het trio reed op korte tijd een mooie voorsprong bij elkaar. De rest van de groep bikkelde verder voor de vierde plaats. Kevin Pauwels was volledig hersteld van zijn rugproblemen. De renner van Sunweb-Revor bepaalde samen met Stybar het tempo. Het drietal ging  -ondanks de pogingen van Stybar om ervandoor te gaan- samen met meer dan een halve minuut voorsprong de laatste ronde in.

Alles werd beslist in de laatste bochten, Nys glipte voor de Tsjech en de Sunweb-Revor-renner naar de eerste plaats. De kannibaal van Baal hield stand en pakte zo zijn 44e wereldbekerzeg. Kevin Pauwels spurtte naar de tweede plek, voor Stybar. Mourey veroverde nog de vierde plaats, voor onze landgenoten Klaas Vantornout, Tom Meeusen, Bart Aernouts en Niels Albert.

Bart Wellens werd 12e. De renner van Telenet-Fidea was lang mee in de achtervolging, maar moest door technische problemen tevreden zijn met de twaalfde plaats. Sven Vanthourenhout verdween al na de eerste bocht uit de wedstrijd. In de hectische start smakte Vanthourenhout keihard tegen een paaltje.

Compton solo naar de zege

Katie Compton heeft vandaag in Plzen de eerste wereldbekermanche gewonnen. De Amerikaanse schudde meermaals aan de boom en reed uiteindelijk solo naar de zege.  Sanne van Paassen werd tweede, na een val van Katerina Nash. De Tsjechische werd nog derde. Sanne Cant eindigde op een elfde plaats.

Brecht Toelen