Sven Nys zegeviert in St.-Vith

Sven Nys zegeviert in St.-Vith

ava

Sven Nys heeft de Crelan MTB cup, de tweede wedstrijd voor de Belgian GP in St-Vith, gewonnen. De Crelanbiker haalde het met ruim verchil van Belgisch kampioen Kevin Pauwels. Jeff Luyten werd derde en eerste belofte. Derde eliterenner op het podium was Jonas De Backer.

Aanvankelijk hadden we een ruime kopgroep met de veldrijders Sven Nys, Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Daarbij ook onze beloften Jeff Luyten, Jens Schuermans en Bart De Vocht en de eliterenners Kevin Van Hoovels en Sébastien Carabin.

Na halfkoers werd dat herleid tot vijf met Pauwels, Nys, Luyten, Schuermans en De Vocht. Dan was het de beurt aan Luyten en Schuermans en ook Nys om stevig aan de boom te schudden en hun voorsprong veilig te stellen. Jonas De Backer was de beste achtervolger.

In de voorlaatste ronde  pakte Nys het zekere voor het onzekere en viel aan. Hij bouwde snel een voorsprong uit en was buiten schot. Kevin Pauwels bevestigde zijn vorm met een tweede plaats net voor Luyten. Schuermans kreeg in de laatste ronde nog af te rekenen met een lekke band en werd uiteindelijk zevende. Nys won met meer dan een minuut voorsprong op Pauwels. De strijd om de driekleur over twee weken belooft spannend te worden. De Backer werd de derde elitebiker op het podium voor Van Hoovels, De Vocht(derde belofte). Na Schuermans volgden nog Carabiin, marathonspecialist Frans Claes en Robby De Bock in de top tien.

Bij de dames was Olympisch-en wereldkampioene Julie Bresset outstanding. Ze klopte Belgisch kampioene Githa Michiels en de Nieuw-Zeelandse Samara Sheppard.

Bij de junioren waren Erno Mc Crae en Kenneth Coomans de hoofdrolspelers. Ze gingen vroeg in de aanval en gingen samen de laatste ronde in. Voor de derde plaats werd een felle strijd geleverd. Dehaeze, Bram Cools, Jochen De Vocht en later ook Wout Alleman streden daarvoor. Alleman reed weg uit dit groepje en leek de podiumplaats te gaan halen, maar een defecte versnelling besliste daar anders over. Het was uiteindelijk Kenneth Coomans die in de spurt Mc Crae versloeg. Cools werd derde.

Pierre De Froidmont was de beste nieuweling. Met meer dan anderhalve minuut voorsprong zegevierde hij op Niels Dervaux en Andries Baert.

Bij de masters 1 was Delfosse weer in een uitzonderlijk goede dag. Wie houdt hem van de titel over twee weken? Delfosse won gezwind voor Gody Jacobs, Roan Windmolders en Benny Houben.