Sven Vanthourenhout stopt op het einde van dit seizoen samen met zijn maatje Sven Nys

Sven Vanthourenhout stopt op het einde van dit seizoen samen met zijn maatje Sven Nys

Voor Sven Vanthourenhout was het bij de persvoorstelling van zijn team nog niet duidelijk wat hij ging doen. Maar nu heeft hij er eens goed over nagedacht en heeft hij besloten om samen met zijn teamgenoot Sven Nys een einde te maken aan zijn veldritcarriere. Zijn leeftijd is ook bepalend voor deze beslissing. Ten slotte is Sven Vanthourenhout ook al 35 jaar en ziet zij als geen ander dat de jongere generatie het stilletjes aan van hen aan het overnemen is. Hij heeft de afgelopen jaren heel veel fijne momenten samen mogen beleven met zijn teamgenoot Sven Nys en vandaar dat hij het ook fijn vindt om samen met hem een einde te maken aan zijn carriere.

De voorbije maanden heeft Sven mogen ondervinden dat hij heel wat meer moet doen om een mooie prestatie neer te zetten. Maar toch bleef hij dit telkens doen met heel veel passie – gedrevenheid en de honger naar goede uitslagen. Toch blijft hij de wielersport hoog in zijn vaandel dragen.

Sven Vanthourenhout kan terugkijken op een zeer mooie loopbaan. Hij werd Belgisch Kampioen en Wereldkampioen bij de beloften. In 2001 stak hij zijn neus in het Profpeleton. Hij had mooie uitslagen : hij nam twee keer een bronzen medaille op WK Veldrijden (2004-2005). Daarnaast had hij zeven overwinningen in het seizoen 2004-2005. Sinds 2011 reed Sven samen met Sven Nys voor Landbouwkrediet en de laatste drie seizoenen reed hij in de kleuren van Crelan-AA Drink.

“Het spookt al een tijdje door mijn hoofd, ik heb enkele zaken nog eens goed afgewogen en nu staat mijn besluit vast”, aldus Vanthourenhout. “Ik mag niet blind zijn voor mijn leeftijd, als 35-jarige ben je niet meer de jongste van het pak en de generatiewissel is intussen ook een feit. Ik heb de voorbije seizoenen het geluk gehad om samen met Sven Nys een schitterend team te kunnnen vormen. Een unieke beleving die ik – zodra Sven stopt – nergens anders meer zal terugvinden.”

“Uiteraard kan ik niet wegsteken dat mijn prestaties niet meer zijn wat ze geweest zijn. Al is dat geen reden om te stoppen, want ik heb mijn sport altijd met dezelfde passie en gedrevenheid trachten uit te oefenen. De wielersport heeft me veel gegeven en heeft me dan ook altijd zeer na aan het hart gelegen. Ik hou van de koers en zal dat ook altijd blijven doen.”

Vanthourenhout werd prof in 2001 (bij Domo – Fram Frites), nadat hij bij de beloften Belgisch en wereldkampioen in het veld was geworden. Bij de profs reed hij twee keer naar het brons op een WK veldrijden, in 2004 en 2005. Het seizoen 2004-2005 was zijn beste seizoen, met 7 overwinningen, o.m. in de wereldbekercross in Aigle en de Superprestige wedstrijd in Hamme-Zogge. Op de weg kaapte Sven podiumplaatsen weg op het BK in Vilvoorde (2003, 3e) en het BK in Knokke-Heist in 2008 (2e na Jurgen Roelandts). Sinds 2011 rijdt Sven voor Landbouwkrediet, de laatste 3 seizoenen in Crelan – AA Drink outfit.

“Mijn carrière is met ups en downs verlopen om een aantal redenen: fouten die ik maakte, kwetsuren, revalidaties,… Al deze factoren hebben me veel rijker gemaakt. Die ervaring en kennis wil ik in de toekomst graag delen, dus ook na mijn actieve carrière wil ik aan de slag blijven in het veldrijden. Ik heb onze sport ook enorm zien groeien de laatste 20 jaar, maar wil er mee voor zorgen dat de evolutie niet stopt.”

“Ik wil nu al iedereen bedanken die me de kans gegeven heeft om een mooie carrière als wielrenner uit te bouwen: mijn familie, Sven Nys, Jan Verstraeten en Paul Van Den Bosch, mijn diverse sponsors en in het bijzonder Luc Versele van Crelan en al mijn supporters die me zijn blijven steunen. Ik ga er de komende maanden nog het allerbeste van maken, zoals ik altijd heb gedaan”, besluit Sven.

Hij wil dan ook zoals Sven Nys op een waardige manier afscheid nemen van zijn supporters.

Bron : Sven Vanthourenhout – Crelan – Golazo