Terugblik op Pearl Izumi Beneluxcup in Houffalize

Terugblik op Pearl Izumi Beneluxcup in Houffalize

1 mei 2015 , dag van de Arbeid in België en traditiegetrouw een wedstrijddag. Nederland heeft geen vrije dag en voor de Beneluxcup is dat wel belangrijk omdat er veel mensen toch gewoon werken. Het wordt een zware dag voor velen en een dag die de technische vaardigheden van veel bikers op de proef stelt.

Donderdag, dag voor de wedstrijd, zet pluvius de sluizen nog eens goed open en verzuipt het parcours in water. De omstandigheden zijn tricky en ‘s morgens als ik zelf een stuk van het parcours te voet check, zie ik al gelijk de eerste verkenner omlaag komen en niet fietsend. De Masters en Amateurs zijn de eerste die starten en een heel veld van vier categorieën en stuift weg bij de start in Houffalize centrum. In minder dan één minuut is iedereen vertrokken. Belgische chaos zullen we maar zeggen, maar het zorgt wel voor de nodige drukte op het parcours en veel renners klagen na afloop waarom er vier categorieën samen vertrekken. De strijd is er uiteindelijk niet minder om en Jimmy Tielens van (Team C-bear), Peter Douha (Vano Mobil) en zijn ploegmaat Jeroen van de Vijver en Ronny Geerts van trokken de overwinningen naar zich toe. Zeer onfortuinlijk is Daan Bongers van Univega die schijnbaar zijn heup breekt en lange tijd out is.

De vrouwen zijn met 18 finishers een heel klein startveld en de enigen op het parcours. Een beetje meer had hier wel iets mee gedaan kunnen worden. Daarnet was het parcours nog overbevolkt en nu sta je tegen een leeg parcours aan te kijken. Kathrin Stirnemann maakt er een one woman show van en vertrekt gewoon bij de start. Na een ziekte periode is dit een uitgelezen wedstrijd voor haar om de vorm te peilen en aan te scherpen op een technisch parcours. Anne Terpstra die op 1.41 minuut de tweede plaats mee naar huis neemt, is blij met deze uitslag. De Française, Laura Metzler, haalt de derde plaats binnen en hiermee is het podium een drie landen aangelegenheid geworden met echte toprensters die bijna volledig in vorm zijn. Annemarie Worst is vierde en Sabrina Enaux wordt vijfde en daarmee is het volledige podium bekend. Niet veel vrouwen op het parcours, maar wel strijd en toppers die er voor gaan.

Elite mannen starten met maar liefst 9 nationaliteiten en 88 mannen in de wedstrijd. Dit alles ondanks de concurrentie van Heubach in Duitsland , Houffalize is een instituut en dat weten de renners ook , uitdagend parcours en dat in het mountainbike mekka van Europa.

De eerste rij vertoont al een sterk deelnemersveld met alle podium kandidaten op de eerste start rij. Inclusief Grant Ferguson de flegmatieke Schot , Kevin van Hoovels die niet helemaal uit de verf komt vandaag, Markus Bauer de sterke Duitser van het Kreidler team en Davis Rosa van Liberty Seguros uit Portugal. Bart De Vocht , Jeff Luyten , Robby De Bock , Kevin Panhuyzen , Jeroen Boelen , de Tsjech Tomas Paprstka, enz enz. Heel sterk veld dat razendsnel van start gaat voor ruim anderhalf uur strijd voor de punten. De eerste afdaling van Ol Fos d’ Outh wordt gezwind genomen door Bart De Vocht vandaag , Davis Rosa volgde Jeff Luyten wat verder naar achter en Hans Becking trok bij de eerste 8 voorbij.

Bart, die na enkele ronden David Rosa op zijn weg vindt en achter gelaten wordt door de snelle Portugees die het moet hebben van zijn sterke finale in de wedstrijden. Erg jammer dat David met 20 seconden voorsprong lek rijdt en Bart en Hans Becking alsnog voor moet laten gaan. Bart wint zijn tweede uit de reeks. Hans Becking kan zijn geluk niet op met de tweede plaats en David Rosa is teleurgesteld tot op het bot en wordt 3 de. Jeff Luyten die na een paar sterke laatste ronden toch de vierde plaats opeist net voor Kevin Panhuyzen.

Algemeen gezien was de wedstrijd door het gladde natte parcours met haar steile technische afdalingen er voor veel bikers en bikesters te veel aan. De vraag dringt zich op of het niet te zwaar is voor een wedstrijd buiten de HC of WB categorie. Feit is dat er veel bikers niet blij waren en de technische rijders hebben hun dag gehad. Volgende weekend naar Erezee , iets verder weg en zoals ik al gehoord heb van sommigen te vergelijken met Houffalize. Eerlijk gezegd heb ik er nooit gereden en gaan we het binnen een week weten.

Jan van Dijk