Thibau Nys topfavoriet bij junioren op BK in Antwerpen

Thibau Nys topfavoriet bij junioren op BK in Antwerpen

Komend weekend worden er op het BK Cyclocross in Antwerpen 10 Belgische titels verdeeld, waarvan 7 bij de jeugd. Het strand van Sint-Anneke zal bij de youngsters het toneel zijn van enkele spannende titelwedstrijden. Uitkijken wordt het onder andere naar Europees kampioen bij de junioren Thibau Nys, een open strijd bij de U23 en een alleenheerser bij de nieuwelingen…

De eerstejaarsnieuwelingen openen zaterdag om 11u de Belgische kampioenschappen. Een favoriet naar voor schuiven is niet eenvoudig. Voor eerstejaars is het logischerwijs hun eerste kampioenschap en dat zorgt soms voor zware benen en aparte uitslagen. Viktor Vandenberghe en Antoine Jamin hebben wellicht de beste papieren, al onderschatten zij best Ibe Dhondt en Mike Uytterhoeven niet.

Bij de tweedejaars nieuwelingen is er maar één favoriet: Aaron Dockx. Vorig jaar kroonde de renner van Iko-Crelan zich al tot Belgisch kampioen bij de eerstejaars en dit jaar zette hij zijn dominantie bij de tweedejaars verder. In de Belgische kampioenentrui was hij onder meer foutloos in de Superprestige. Dockx won alle vijf de manches op zowat het hoogste niveau dat de nieuwelingen kunnen rijden in hun categorie. Straffer nog: Dockx zit aan 18  overwinningen op 18 veldritten. Ongeslagen naar een BK gaan is zelden gezien, ook bij de jeugd.

De dames-jeugd is opgesplitst in zowel junioren, nieuwelingen als beloften. De beloften rijden mee met de profs op zaterdag. Bij de junioren is het uitkijken naar huidig Belgisch kampioene Julie De Wilde. Zij mag de grootste concurrentie verwachten van Sterre Vervloet en Lisa Van Helvoirt. Ester Van Den Brug en Marthe Truyen zijn favoriet om bij de beloften de tricolore te winnen.

Nys en nog eens Nys. De buitenwereld verwacht zoveel van Thibau, maar hij blijft er ijzig kalm onder en presteert naar de torenhoge verwachtingen. 15 overwinningen heeft de zoon van intussen verzameld, waaronder enkele sterke solo’s waarbij de anderen enkel lijdzaam konden toezien. Nys is zonder meer de absolute topfavoriet, ook al omdat hij een kampioenschapsrenner is. Tweevoudig Belgisch kampioen bij de nieuwelingen, derde op het BK en vierde op het WK als eerstejaarsjunior en intussen Europees kampioen in zijn tweede jaar. Dat zijn een rist titels op het palmares van een 17-jarige kerel die al tien jaar hoort dat hij het veldrijden moet redden. Achter de grote favoriet lijken een resem renners klaar voor het podium: Lennert Belmans, Ward Huybs, Jetze Van Campenhout, Yorben Lauryssen en Emiel Verstrynge hebben allen adelbrieven neergelegd die een ereplaats verdienen.

De beloftencategorie belooft heel spannend te worden. Een onemanshow van Timo Kielich, zoals vorig jaar in Kruibeke, lijkt ver weg. De Belgisch kampioen is in vorm, stapelt de podiumplaatsen op, maar moet wellicht nog om zich heen kijken in de finale. Want met Yentl Bekaert heeft de boomlange Kielich een te duchten concurrent. Bekaert reed zondag in de Brussels Universities Cyclocross een mindere race, terwijl in onze hoofdstad nog enkele andere schaduwfavorieten hun visitekaartje afgaven. Niels Vandeputte werd vierde, Toon Vandebosch vijfde. Zij kunnen voor een verrassing zorgen. Een andere naam om in de gaten te houden is misschien wel Gerben Kuypers, die als een van de weinige Belgen voor Kielich kon eindigen in klassementscrossen en uitstekend voor de dag kwam in verschillende wereldbekerwedstrijden. 

PROGRAMMA BK ANTWERPEN

Zaterdag 11 januari

11u00: 1e jaars Nieuwelingen

13u45: Juniores (LIVE OP SPORZA)

15u15: Dames Elite + U 23: 2 titels (LIVE OP SPORZA)

Zondag 12 januari

10u00: 2e jaars Nieuwelingen

11u00: Dames Jeugd (Dames Nieuwelingen + Dames Juniors): 2 titels

13u45: Heren U23 (LIVE OP SPORZA)

15u15: Heren Elite met Contract en zonder contract: 2 titels (LIVE OP SPORZA)

MEER INFO OP: www.bkantwerpen.be

Bron: PM

Foto: Luc Wilms