Tiende Belgische titel op rij voor Sanne Cant in Kruibeke

Tiende Belgische titel op rij voor Sanne Cant in Kruibeke

BK Kruibeke

Dames

Sanne Cant wou gaan voor een tiende Belgische Titel op rij al moest ze rekening houden met haar nicht Loes Sels. Derde plaats voor de jonge Laura Verdonschot

Kregen we een duel tussen de nichtjes Cant en Sels? In de eerste meters leek het ernaar uit. Maar al gauw was duidelijk dat de Wereldkampioene meer wou. De dames stonden relaxed aan de start. Met 10 beloften, 8 junioren aangevuld met de elites dames konden we ons gaan opmaken voor een mooi spektakel.

De wereldkampioene Sanne Cant stond centraal opgesteld aan de start. Ze moest wel de jongere Marthe Truyen en Ellen Van Loy voor haar laten gaan in de startfase. Sels, Verdonschot hadden hun start niet gemist en volgden op het wiel van de wereldkampioene. Lang duurde het niet alvorens Cant zich naar de voorste positie fietste. Achter deze dames kregen we de strijd voor de titel bij de beloften te zien. Het ging tussen Marthe Truyen, Jitse Peeters die goed in de wedstrijd zaten. Verdonschot was aan een hele inhaalwedstrijd bezig. Ze kwam en ging vlot over Ellen Van Loy. Deze laatste bouwde wat zekerheid in om haar knie te fel te belasten. Ook de toppers maakten schuivers waardoor de supporters hoopten op een duel tussen Sels en Cant. Maar het kwam er niet.

Sanne Cant deelde haar wedstrijd goed in en bij ingang van de laatste ronde wist ze dat ze geen overbodige risico’s meer moest nemen. Binnenkomen en geen fouten maken was de boodschap en dat deed ze. Ze pakte zo haar tiende Belgische Titel op rij en komt daarmee naast Roland Liboton te staan die dit deed bij de elites.

Loes Sels voelde haar wat balen met haar tweede plaats. Zij had er meer van verwacht maar door de schuiver in de eerste ronde was ze de aansluiting kwijt en moest zij een ganse wedstrijd achtervolgen. De zilveren medaille was voor haar het hoogst haalbare. Wie blij was met haar derde plaats was Laura Verdonschot. Het duurvermogen van de wedstrijd speelde haar parten maar na afloop was zij best tevreden over haar wedstrijd.

Sanne Cant was zichtbaar gelukkig met haar tiende opeenvolgende Belgische titel. ‘Het was glibberig en ik ben blij dat het voor de tiende keer gelukt.  Het duurde ook langer dan anders. Op het WK in Valkenburg gebeurde dat ook. Op een zo’n zwaar parcours is dat moeilijk om het in te korten. Maar het was plezant en we zijn er vanaf. Ik had de juniorenwedstrijd gezien en meende als je te snel ging, fouten zou maken. Ik heb in de laatste ronde geen risico’s meer genomen. Ik ga volgend jaar voor de elfde, maar voorlopig zijn we 364 dagen gerust. Misschien wordt de zegereeks volgend jaar doorbroken, ‘zei de wereldkampioene.

Loes Sels was licht ontgoocheld over haar tweede plaats. ‘Dat is inderdaad balen als je er zo dicht bij bent geweest. Ik ben in de eerste ronde gevallen en verloor tijd. Om  één of andere keer kreeg ik de schuine kant niet klaar. Je bent te denken dat je kan vallen en dat is zeker niet goed. Het was constant zien dat je recht bleef. Het was acrobatie op zijn best. Het is nu zo en ik zal er mee moeten leren leven. Het is ook geen schande om te verliezen van de wereldkampioene.  Iedereen heeft veel respect voor Sanne. Ik denk dat ze haar meteen zullen nadoen. De WK omloop ligt me wel. Ik ben nu in een goede vorm en hoop dat nog te kunnen rekken tot dan, ‘vertelde Loes. 

Laura Verdonschot pakte brons. ‘Je wilt altijd meer. Ik zag meteen dat Sanne goede benen had en dan viel ik in de eerste ronde. De benen waren niet zo goed als vorige week.  Ik kom op mijn leeftijd nog wat power te kort om mee te spelen. Er zat echt niet meer in vandaag. Het was echt heel lastig. Het was echt zuiggrond en dat maakte het heel lastig.  Ik was niet slecht vandaag, maar niet goed genoeg voor meer, ‘besloot de Lommelse van Marlux-Bingoal. 

Axelle Bellaert zegeviert

Podium dames beloften

In de strijd bij de beloften ging de titel naar Bellaert. Zij had voldoende voorsprong op Marthe Truyen. De derde plaats ging naar Jitse Peeters. Bij de junioren kregen we een verrassende winnares. Julie Dewilde mocht de driekleur om haar lende halen. Tessa Zwaenepoel werd knap tweede. Kiona Crabbé was blij met haar bronzen medaille.

Julie De Wilde


Podium junioren meisjes (foto Marc Bluys)

Foto’s: Marc Bluys en Bart Knops

Publicatie : Nancy Aerts