BK Kruibeke : De Beer uit Lanaken Ryan Cortjens pakt de driekleur.

BK Kruibeke : De Beer uit Lanaken Ryan Cortjens pakt de driekleur.

BK Kruibeke

Junioren

De beer uit Lanaken maakt zijn favorietenrol waar. Hij pakt in Kruibeke zijn tiende overwinning van het seizoen. Maar al bij al mag hij de Belgische driekleur om de lende dragen. Tweede plaats was voor Witse Meeussen en de derde plaats ging naar een zelfverzekerde Thibau Nys.

Zaterdag, 12 januari 2019 begonnen 70 junioren aan hun BK in Kruibeke. De topfavorieten waren Ryan Cortjens en Witse Meeussen. Maar ook Thibau Nys werd in zijn eerste jaar bij de junioren bij de favorieten genoemd. Als derde persoon kon hij wel eens roet in het eten gaan gooien.

Start werd gegeven en meteen reden de topfavorieten Meeussen en Cortjens naar de kop van de wedstrijd. Thibau Nys volgde in derde positie. Alles op een lang lint. Cortjens ging meteen naar de kop van de wedstrijd maar kwam in de schuine kant in een spandoek terecht. Hij moest even wat gas terugnemen maar hij kon op de power terug keren. Nys en Meeussen probeerden van de schuiver van Cortjens gebruik te maken om wat voorsprong te pakken maar het lukte hen niet. Het was een festival van valpartijen. Iedereen moest eraan geloven. Cortjens Ryan kon in de zandstrook opnieuw komen aansluiten bij Meeussen en Nys. Nys voelde zich te zeker en nam teveel risico’s waardoor hij ook fouten maakte. Nys was wel de technische rijder maar door zijn zelfzekerheid moest hij het wel bekopen om de kopgroep te laten gaan. Hij moest een ganse reeks in de derde stelling achtervolgen.

Je hoeft in deze wedstrijd niet te panikeren. Ronde twee werd aangevat met twee koplopers. Cortjens en Witse Meeussen op dat ogenblik aan elkaar gewaagd. Nys volgde toen al op 18seconden. Vizeure, Huybs en Belmans in de achtervolging op de sterke drie. De regen druipte naar beneden waardoor het parcours meer op een schaatsbaan begon te lijken. Meeussen toonde zich als één van de betere op de schuine kanten. Maar door een kleine fout kon Ryan Cortjens wegrijden van zijn naaste concurrent. De man uit Lanaken nam het initiatief en zette zijn medevluchters onder druk. De Beer uit Lanaken leek volledig los te komen van zijn medevluchters. Het was wel allemaal nog speelbaar. Elke fout kon afgestraft worden. Nys reed behoedzaam en stelde zo zijn derde plaats veilig. Vizeure kwam in de achtervolging ten val en verloor de aansluiting. De voorsprong van Ryan Cortjens leek beduidend mooi te zijn. Het waren 13 seconden op de tweede in koers namelijk Witse Meeussen. Nys ging op zoek naar zijn tweede compaan in volle verbetenheid.

Met nog twee ronden voor de boeg leek Ryan Cortjens in zijn kunnen te geloven. Meeussen bleef zitten op twee en Nys verloor de voeling met Meeussen. Heel behoedzaam maaide Ryan zijn ronde af. Er zat geen spatje verval op. Nys daarentegen kreeg het even moeilijk. Hij reed tegen een paaltje en bezeerde daarbij zijn arm. Het was even bekomen en daardoor voelde hij de hete adem van Ward Huybs in zijn nek. Die kreeg daardoor vleugels maar de foutenlast besliste over de derde plaats.

De bel van de laatste ronde klonk en het was voor Ryan Cortjens de boodschap om zijn ronde zonder al te veel fouten af te werken. Meeussen volgde op de tweede plaats en was zeker van zijn zilvere medaille. In de strijd voor het brons was het uitkijken naar Thibau Nys en Ward Huybs. De twee tenoren hebben in het verleden al dikwijls tegenover elkaar gestaan en we wisten dat Thibau de koelbloedigheid in zijn finaleronde kon behouden. Dus ook in deze wedstrijd zette hij Ward onder druk en pakte daardoor zijn derde plaats.

Ryan Cortjens was blij met zijn Belgische titel. ‘Ik miste een beetje mijn start. Maar daarna ging het almaar beter. Ik ben echt blij dat het allemaal gelukt. Die vlag speelde me op het laatst nog parten, lacht hij. Peggy, de vrouw van Johan Driesen, mijn mecanicien, had speciaal eentje gemaakt. Die had ik eerst gepakt en daarna had ik er plots twee vast. Maar gelukkig liep het allemaal goed af, ‘zei de Lanakenaar na afloop.

Foto: Marc Bluys en Bart Knops

Publicatie : Nancy Aerts