Veldrit Tilburg

Veldrit Tilburg

Een mooi eerbetoon van Elodie Kuijper aan haar vader. Ze herdenkt hem met een mooie overwinning.

Op 12 November was het de sterfdag van de voormalige veldrittopper Edward Kuijper. De Tilburger overleed op 12 november 2010 na een slopende ziekte. Dochter Elodie won op zondag, 11 november 2018  in de Rabobankveldrit van de Reeshof in haar woonplaats haar eerste wedstrijd bij de vrouwen.

Geëmotioneerd kwam ze als winnares over de aankomstlijn op het clubparkoers van de Tilburgse wielervereniging Pijnenburg. Haar moeder Nicole maakte de speaker attent op de speciale herdenkingsdag. In zijn gloriejaren werd Edward (die 43 jaar oud werd) in Valkenswaard in 1992 nationaal kampioen veldrijden voor amateurs (de huidige elite zonder contract) en een jaar later toen hij achter streekgenoot Henk Baars naar het zilver reed bij de profs op de Beekse Bergen. Toevallig had men enkele weken geleden in de Kiremko-Nacht van Woerden nog de schoonvader van Elodie aan de micro gehad: de legendarische Vlaamse klassiekerspecialist Eric Vanderaerden.

De Rabobankveldrit begon ’s morgens met de zeven verschillende KNWU-categorieën. De organisatoren hadden met de verdeling van de rugnummers ook rekening gehouden met de indeling in jongens en meisjes. Dat gaf voor de speaker van dienst een beter overzicht om de wedstrijd te verslaan. Een extra cachet gaf de deelname van verschillende Belgische jeugdrenners(-sters).

Ook bij onze zuiderburen staan de opvolgers van Wout van Aert, Toon Aerts en Sanne Cant al te trappelen van ongeduld. Na de amateurs en sportklasse( met de overwinning voor ex-hockeyer Klaas Groenen) bleef het onophoudelijk regenen bij de nieuwelingen. Een Brabants onderonsje voorin waarbij mijn plaatsgenoot Danny van Lierop zich de beste toonde. Na zijn Zuid-Nederlandse titel opnieuw een mooie overwinning op zijn erelijst. Ook gelet op de prestaties op veldritgebied van mijn andere plaatsgenoot junior Noah Vreeswijk zou de terugkeer van een KNWU-veldrit op Somerens grondgebied op zijn plaats zijn… De hoofdwedstrijd werd gevormd door de vrouwen en nieuwelingen-meisjes. In deze laatste categorie was Leonie Bentveld uit het Friese Burgum het snelste, terwijl Elodie Kuijper maar liefst twee Laura’s klopte. Tweede werd Laura van der Zwaan en Laura Gorter reed zich naar de derde plaats. Na afloop hebben we samen met de organisatoren teruggekeken op een geslaagde veldritdag! Het was een mooi eerbetoon aan haar vader.

Bron : rijdster zelf

Foto’s : rijdster zelf.