Timo Kielich Belgisch kampioen in epische omstandigheden

Timo Kielich Belgisch kampioen in epische omstandigheden

Timo Kielich is Belgisch kampioen geworden bij de elite mannen in epische omstandigheden in La Roche en Ardenne. De Limburger klopte Wout Alleman, tweevoudig Belgisch kampioen Frans Claes pakte het brons.

Het gaf startveld gaf een nostalgisch beeld. Opgevouwen tentjes lagen op een veld waar naast de renners de start nemen. Wat een verschil met de vele mobilhomes in het veldrijden! Hier is het op alle vlakken back to basics.

De nacht voordien had ik geslapen bij Wild Trails in Cielle(nabij La Roche) en dat was in een vakantiehuis waar geen TV op de kamer was. Een verademing is deze tijden van beeldcultuur. Ik kon me helemaal ontspannen met een goed boek. Maar dit terzijde.

Er werd gekoerst voor meerdere Belgische titels in de marathon. Bijna 82 km dienden de eliterenners af te leggen met een startronde en drie ronden. En dat in een echt hondenweer van bij de start. Gelukkig konden we meerijden in de auto van een delegué naar de aankomst.

Het parcours was omgetoverd in een modderbrij die bleef plakken op alle lichaamsdelen van de renner/ster en zijn/haar fiets. Tekenend was de uitspraak van Frans Claes na de aankomst: ‘ik zie niets meer’. Hij werd geholpen door zijn moeder/verzorgster die een flesje water over zijn ogen deed lopen om de vettige modderbrij te verwijderen.

Omstandigheden waar vele sporters hun neus voor zouden ophalen, niet de mountainbikers! Ze kunnen in een wedstrijd meerdere malen doodgaan en weer opstaan. Ik zag vele levende lijken aan de finish. Ook nogal wat opgevers, al viel gezien de uitzonderlijke omstandigheden nog mee. Ik zag zelfs een renner even stoppen voorbij de aankomst, terug vertrekken om een na een volgende doortocht toch af te stappen. Met alle begrip! Onderkoelingsverschijnselen loerden om de hoek.

Intussen liet Wout Alleman een staaltje durf zien. Hij reed na de eerste ronde aan de leiding voor Claes en Kielich. De Nederlander Jasper Ockeloen volgde al op meer dan drie minuten. Van Hoovels, Massaer en Niels Derveaux zaten ook in de top tien. Bij dames reed good old Joyce Vanderbeken aan de leiding voor Alice Pirard.

Intussen maakten we kennis met een opgever bij de elite 3: Diego Verdonck uit Mol nam voor de eerste keer deel aan een marathon en reed al wedstrijden in de cross-country. ‘Ik ondervond dat dit toch wat anders is dan in de cross. Het had geen zin meer om verder te rijden. Ik kwam niet meer vooruit.’ Diego wachtte dan maar zijn makker Stef Van Doninck, die in de laatste ronde zijn voet had gebroken.

Timo Kielich was intussen aan een onwaarschijnlijke zegerush bezig. De verschillen met achtervolger Wout Alleman op 2 en een halve minuut en op meer dan drie minuten Frans Claes.

Een gelukkige Kielich pakte zijn vierde tricoloretrui in het mountainbiken. Eén keer bij de junioren en twee keer bij de beloften in de XCO en nu in de marathon. ‘Het was een kolfje naar mijn hand. Op de weg had ik al goede resultaten gereden. Maar daar was toch wat vermoeid uitgekomen. Het was een eerlijk parcours. De hele dag heb ik mijn tempo kunnen rijden. Op het einde kon ik in een afdaling wegrijden. Volgende week start ik in de veldrit van Gieten. Ik wil me dit seizoen laten zien tussen de profs zodat ik mijn contract waard ben. Doelen zijn de kampioenschappen en ik hoop bij de beloften in de wereldbeker in Zolder te kunnen starten, ‘aldus de nieuwe kampioen.

Wout Alleman moest vrede nemen met zilver. ‘Ik ben leeg gereden. Toen ik alleen weg was, liep mijn ketting af. Zo werd ik terug gegrepen door Timo en Frans. Maar ik had een goed gevoel vandaag. Timo reed weg en ik zat te ver. Hij was gewoon weg sterker, ‘gaf de West-Vlaming ootmoedig toe.

Frans Claes kon me moeite nog zien. Zijn vriendin gaf hem een cola om te bekomen en goot een flesjes water over zijn ogen. Zo kon de Leuvenaar terug een beetje zien. ‘Ik ben heel diep gegaan. De twee anderen waren sterker. Dat is koers. In de eerste ronde kon ik samen met Timo rijden om Wout terug te pakken. Daarna was Timo niet meer te volgen. Elke ronde kleefde er steeds meer modder aan mijn fiets en mijn ketting. Dan wilde ik alleen heelhuids nog de finish halen. Als het droog was geweest, was het niet zo zwaar geweest. Vooral in de laatste ronde werd het parcours loodzwaar, vertelde de meervoudige Belgische kampioen en wereldbekerwinnaar.

Alle uitslagen op: my.raceresult.com en klik op BMEC Marathon La Roche

Foto’s : Bart Knops