Wout gaat voor goud op BK Marathon in La Roche

Wout gaat voor goud op BK Marathon in La Roche

Wout Alleman gaat voor goud op het BK Marathon in La Roche. De West-Vlaming moest gisteren nog opgeven in de wereldbeker XCO in Nove Mesto. In de aanloop naar het seizoen onderging een operatie aan de slagader.

Ik voelde me nochtans heel goed in de wereldbekerwedstrijd. Maar ik reed lek en het was te ver van de materiaalpost. Zo was het meteen game over. De conditie zit in stijgende lijn en ik ga op het BK voor meer dan een podiumplaats. Ik heb er echt een doel van gemaakt. Vooral omdat er dit jaar wellicht geen BK cross-country gereden wordt. Vorig jaar had ik pech en reed twee keer lek. Er zit toen meer in. Ik wil zeker beter doen vorig jaar met een derde plaats. Morgen is het vier uur koers. Dus heb je ook wel geluk nodig. Maar de conditie is zeker in orde. Het is nog nooit zo goed geweest. Zonder pech kan ik zeker vooraan meedoen. Alles hangt ook af van de vorm van de dag,‘ begon Wout ons gesprek.

Het is herfst en dat kan zijn weerslag hebben op het parcours. Maar niet voor Wout. ‘Voor mij speelt dat niet echt een rol. Ik heb het parcours verkend en zelfs bij regen is het allemaal goed te doen.

De voorbereiding naar het seizoen verliep niet rimpeloos. ‘Vorige winter ben ik geopereerd aan een slagader in mijn been. Ik was toen klaar om alles op alles te zetten voor het nieuwe seizoen en dan werd alles afgelast. Dat was wel even moeilijk. Ik ben altijd wel gemotiveerd gebleven en blijven verder doen. Dat loont nu wel. Door de extra tijd heb ik een grote stap gezet. Dat kon anders niet door een winter,’aldus Alleman.

Door corona is het voor de 24-jarige biker moeilijk om aan een team geraken. ‘Ik doe er echt alles aan. Het is een paar jaar moeilijk geweest door de problemen met een slagader. Momenteel word ik gesponsord door een plaatselijke fietsenmaker. Door een goed resultaat op het BK hoop ik een stap vooruit te zetten.’

De beloftevolle renner heeft geen directe toekomstplannen. ‘Het is afwachten wat er nog gaat doorgaan. Normaal gezien had ik me willen kwalificeren voor het EK XCO. Ik was goed op weg gisteren. Dat ziet er nu ook niet goed uit, denk ik. Eerst nu de focus op morgen en dan zien we wel.

Afhankelijk van het team waar hij volgend jaar rijdt, zal ik zien of ik volgend seizoen meer marathons of cross-country ga rijden. Nu combineer het koersen nog altijd met werk en dat is wel lastig en niet simpel,’besluit Wout Alleman.

Foto’s: Bart Knops en Virginie foto