Tom Meeusen wil weer schitteren in Waaslandcross

Tom Meeusen wil weer schitteren in Waaslandcross

Meeusen wil opnieuw schitteren in Soudal Waaslandcross

De drukke kerstperiode in het veldrijden wordt zaterdag 22/12 in Sint-Niklaas op gang geschoten met de Soudal Waaslandcross. Europees kampioen Mathieu Van der Poel en wereldkampioene Sanne Cant toppen het deelnemersveld. Ook Tom Meeusen hoopt te schitteren in De Ster.

Zes crossen in tien dagen. De eindejaarsperiode in het veld is traditioneel goed gevuld. Kansen genoeg voor de renners om zichzelf op het perfecte kerstgeschenk te trakteren. Het eerste pakje ligt zaterdag klaar op het provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Europees kampioen Mathieu van der Poel kan er zijn naam een tweede keer op de erelijst zetten, wereldkampioene Sanne Cant hoopt met een derde overwinning in de Soudal Waaslandcross haar sterke prestatie in Zonhoven te bevestigen.

MEEUSEN: ‘VOEL ME GOED IN DE LUWTE’

Wie ook wil schitteren: Tom Meeusen. De ploegmaat van Van der Poel boekte twee jaar geleden in Sint-Niklaas zijn laatste profzege als veldrijder en dat roept goede herinneringen op. “Het is altijd leuk om een cross te rijden die je al op je palmares hebt staan”, vertelt de Antwerpenaar. “Bovendien is het een parcours dat me op het lijf is geschreven. Een zandcross op een mooie locatie met technische passages en die sprong over het muurtje, daar hou ik wel van.”

Op een cadeautje van zijn Nederlandse ploegmaat rekent Meeusen niet.  “In de cross moet je geen cadeautjes geven of verwachten. De beste moet zaterdag gewoon winnen en de kans is heel groot dat het opnieuw Mathieu is. Voor mij is het echter wel een mooie gelegenheid om mezelf nog eens te bewijzen.”

In de schaduw van Van der Poel is Meeusen aan een degelijk seizoen bezig. Alleen valt dat niet zo op door de hegemonie van zijn ploegmaat. “Ik had één uitschieter: de Flandriencross in Hamme. Voor mij was die prestatie een opluchting. Ik had opnieuw het gevoel dat ik met de beste crossers kon meerijden. Ook al deed het op dat moment wel heel veel pijn.”

“Daarnaast kan ik wel tevreden zijn over mijn seizoen. Ik sta vijfde in de Superprestige, zesde in de DVV Trofee en in de wereldbeker is de toptien nog mogelijk. Dat bewijst dat ik aan een regelmatig seizoen bezig ben. Dat het allemaal in de schaduw is van Mathieu stoort me niet, ik voel me goed in die luwte.”

BELGIË BOVEN BUITENLAND

Dat Meeusen tijdens de afwezigheid van Van Aert en Van der Poel niet kon profiteren om mee te doen voor de overwinning is wel een kleine tegenvaller. “Ik had gehoopt om mee te doen voor de zege, net op dat moment kende ik een dipje. Misschien omdat ik dit seizoen al aan 25 crossen zit. Nu voel ik me terug fris om met een goed gevoel de kerstperiode aan te vatten.”

Opmerkelijk: in tegenstelling tot veel collega-renners kiest Meeusen er niet voor om in kleinere buitenlandse crossen een overwinning na te jagen. “Dat is misschien geen voordeel voor mijn UCI-ranking. In België is het veel moeilijker om punten te sprokkelen, maar ik koers gewoon veel liever dicht bij huis. Ik haal er ook meer voldoening uit om hier voor de topvijf te rijden dan in het buitenland te winnen. Op het einde van het jaar zal ik zo ook wel voldoende punten hebben.”

VIJFTIENDE TITEL VOOR COMPTON

Bij de vrouwen zal Sanne Cant een derde zege niet cadeau krijgen. De wereldkampioene wacht een duel met Katie Compton, die afgelopen weekend in de Verenigde Staten haar vijftiende Amerikaanse titel in de wacht kon slepen. In Sint-Niklaas zal ze extra gemotiveerd zijn om haar stars and stripes te showen. Ook Loes Sels, in een regelmatig seizoen al goed voor zestien keer topvijf, wordt een te duchten concurrente.

PROGRAMMA

Waaslandcross, zaterdag 22 december

10u00    Nieuwelingen
11u00    Junioren
13u45    Dames

15u00    Elite heren en beloften

DEELNEMERS

Een deelnemerslijst vindt u 

 terug

Meer info & tickets: www.waaslandcross.be

Bron: PM

Foto: Lindsey Ameye