Wereldbekerleider Toon Aerts kan ook in Namen winnen

Wereldbekerleider Toon Aerts kan ook in Namen winnen

W

De Citadel van Namen is zondag het decor van de van de zesde wereldbekermanche van het seizoen. Leider Toon Aerts start met goede moed aan de opdracht en gelooft in een stunt. “Als er één parcours is waar ik Mathieu dit jaar nog kan kloppen, dan is het Namen.”

Vijftien zeges in zeventien wedstrijden. De statistieken die Mathieu van der Poel dit seizoen kan voorleggen, zijn indrukwekkend. In de Soudal Scheldecross en de Superprestige in Zonhoven zette de Europese kampioen zijn dominantie nog wat extra in de verf door met ruime voorsprong te winnen.

Toon Aerts geeft de moed echter niet op en gelooft dat hij zondag op de Citadel van Namen kan stunten. “In Namen rij ik voor de overwinning”, klinkt het resoluut. “Ik besef dat het heel moeilijk wordt, maar als er in de eindejaarsperiode één parcours is waar ik kans maak om Mathieu te kloppen, dan is het wel in Namen. Het zou flauw zijn om nu te zeggen dat er weinig aan Mathieu te doen is.”

De kopman van Telenet Fidea Lions wordt gesterkt door zijn tweede plaats van vorig jaar, na Wout Van Aert, en zijn zege eerder dit seizoen op de Koppenberg. “Qua hoogtemeters zijn beide wedstrijden wel te vergelijken en bergop moet ik ten opzichte van Mathieu wel het verschil kunnen maken. De lange klim net na de start kan daarbij belangrijk worden. Hoe ik het daar ga aanpakken? Net zoals op de Koppenberg hoop ik daar snel naar boven te rijden en de anderen meteen onder druk te zetten. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze direct met een dichtgeknepen keel rondrijden. In de afdalingen en op de schuine kant wordt het zondag schuiven, dat is dan weer in het voordeel van Mathieu.”

Zijn leidersplaats in de Telenet UCI World Cup is voor Aerts een extra motivatie. “Die wereldbeker is voor mij het belangrijkste doel van de winter geworden. Het zou heel mooi zijn om die binnen te halen. Op papier lijkt dat misschien iets makkelijker dan de eindzege in de DVV Trofee, maar ik moet nog wel afrekenen met Wout Van Aert. Dat wordt geen sinecure.”

Aerts, die de twee Amerikaanse wereldbekers won, telt na vijf manches 350 punten. Dat zijn er 22 meer dan de wereldkampioen. Van der Poel, die in Iowa en Waterloo niet aan de start verscheen, heeft 240 punten. Druk voelt Aerts echter niet. “Ik kan nu al vrede nemen met hoe mijn seizoen verlopen is. Het zou straf zijn dat ik in de zes crossen in de kerstperiode ook iedere keer op het podium sta.”

RECORDAANTAL DEELNEMERS

De Citadelcross in Namen is zondag aan haar tiende editie toe en viert dat jubileum met een recordaantal deelnemers. In totaal zullen er 283 renners, verdeeld over 21 verschillende landen en vier continenten, aan de start verschijnen. Vooral bij de vrouwen scheert de populariteit hoge toppen. Liefst 91 dames zullen zondag op de flanken van de citadel klaarstaan om de strijd met elkaar aan te gaan. Bij de mannen duiken er 69 renners het veld in. De beloften en junioren tellen respectievelijk 59 en 64 deelnemers.

PROGRAMMA

Zondag 23 december, Telenet UCI World Cup Namen

10u00    Junioren
11u20    Beloften
13u30    Dames

15u00    Elite

DEELNEMERS

U kan 

 de volledige deelnemerslijst terugvinden

Meer info? http://www.sport.be/cyclocrossclassics/namur/nl/