Tom Meeusen wint Koppenbergcross

Tom Meeusen wint Koppenbergcross

ava

Tom Meeusen (Telenet-Fidea)heeft de Koppenbergcross in Oudenaarde gewonnen. Meteen ook de tweede manche in de Bpost Bank Trofee. Hij was in de spurt sneller dan Kevin Pauwels en Klaas Vantornout(beiden Sunweb-Napoleon Games .  Philipp Walsleben werd vierden. Sven Nys (Crelan-Euphony) moest vrede neme met de vijfde plaats. Maar de wereldkampioen blijft wel leider in het klassement van de Bpost Bank Trofee.

De Koppenberg lag er goed bij en dat zorgde er voor dat het tactische koers werd. Het was de Britse kampioen Ian Field die zo waar aan de leiding ging fietsen. Hij kreeg  wat gezelschap van Joeri Adams en Rob Peeters. Peeters ging even op de solotoer.

Net voor halfkoers sloot ook Meeusen, Pauwels, Vantornout, Adams, de Duitser Philipp Walsleben, Sven Nys, Niels Albert en de Nederlander Corné van Kessel aan.

In de laatste ronde moesten Field en Peeters eraf en vatten de leiders de laatste keer de beklimming van de Koppenberg aan. Meeusen demarreerde, maar raakte niet weg. Dan waagde Vantornout zijn kans in de afdaling. De Belgische kampioen reed met enkele seconden voorsprong op het duo Meeusen en Pauwels terwijl Nys brak. Meeusen liet niet began en reed het gat dicht.

Hij ging samen met Vantornout en Pauwels richting aankomst. Pauwels maakte foutje en verkeek zo zijn kansen in de sprint, Meeusen was duidelijk de snelste en wint zo voor de eerste keer de legendarische Koppenbergcross.

Tom Meeusen was achteraf dolblij met zijn zege. ‘Vroeger relativeerde ik altijd mijn zeges. Maar deze zal niet gerelativeerd worden. Het is mijn zege tot nu toe in mijn carrière. Het weer was in mijn voordeel. Het werd een explosieve en intensieve koers. In de laatste klim was ik heel sterk en in de afdaling kon ik het verschil niet maken. Dus zette ik alles op de sprint en dat is gelukt.’

Wereldkampioen Sven Nys hoopte vooraf op een tiende overwinning op de Koppenberg, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de vijfde plaats. De wereldkampioen was na afloop naar eigen zeggen heel ontgoocheld.Ik was goed, maar zeker niet goed genoeg. Iedereen zat ook te speculeren en af te wachten en te kijken wanneer ik zou gaan, maar dat zat er vandaag niet in. Ik heb gedaan wat ik kon.’In de stand vergroot Nys wel zijn voorsprong, de Tsjech Martin Bina gaf immers op. Niels Albert (BKCP-Powerplus) volgt nu als tweede al op 45 seconden. Vantornout heeft als derde al meer dan een minuut goed te maken

De derde manche van het seizoen in de BPost Bank Trofee veldrijden wordt op 16 november in Hasselt gereden.

Top 10:

  1. Tom Meeusen
  2. Kevin Pauwels
  3. Klaas Vantornout
  4. Philipp Walsleben
  5. Sven Nys
  6. Rob Peeters
  7. Corne van Kessel
  8. Niels Albert
  9. Thijs van Amerongen
  10. Julien Taramarcaz