Annefleur Kalvenhaar Europees kampioen in Mlada Boleslav

Annefleur Kalvenhaar Europees kampioen in Mlada Boleslav

De 19-jarige Annefleur Kalvenhaar is Europees kampioen geworden bij de dames U23 in het Tsjechische Mlada Boleslav. Haar landgenote Sabrina Stultjens werd tweede. Laura Verdonschot reed zich mooi in de kijker er werd knap zevende.

De mooie omloop veranderde in een grote modderpartij en dit had te maken met de regen die de ganse nacht en ook in de voormiddag met bakken uit de hemel viel. Dat veranderde natuurlijk de hele situatie. Voor onze Belgische meisjes maar ook voor de anderen werd de omloop loodzwaar en materiaalpech zou mee kunnen spelen voor winst of verlies.

Bij de dames -23 jaar lieten de Nederlandse meisjes zien dat zij zich in hun sas voelden op deze loodzware omloop. Tot halfweg de wedstrijd kon de Italiaanse Maria Arzuffi mee volgen, maar bij de volgende demarrage van de Nederlandse dames moest zij het wiel lossen. Het werd dus een strijd voor de Europese titel tussen Stultjens die net hersteld is van een blessure en Kalvenhaar. Deze laatste had de meeste jus in de benen en nam haar eerste titel.

De ervaring voor Laura Verdonschot leert haar dat ze al goed mee kan strijden met de dames -23 jaar. Met haar 16 jaar is zij bij de jongsten uit de groep en dan kunnen finishen als zevende mag toch wel als een opsteker beschouwd worden. Toch weet ze dat ze nog aan haar sprinten moet werken want anders had zij vijfde geweest. Nu moest ze Yara Kastelijn voorlaten omdat Yara sneller was in de sprint.

De bondscoach was matig tevreden over de prestatie. Er is nog werk aan de winkel maar zij zullen in de komende jaren meestrijden voor de titels.

Yannick Peeters uit Mol is bij de juniores Europees kampioen veldrijden geworden in Mladá Boleslav (Tsjechië). De renners rijdt momenteel nog voor Balen B.C. maar zal volgend jaar overgaan naar de nieuwe ploeg van Vastgoedservice

Helen Wyman heeft haar Europese titel met succes verdedigd. De Britse won na een lange solo. De Belgische meisjes Ellen Van Loy en Sanne Cant werden respectievelijk vijfde en zesde.

Na Yannick Peeters bij de junioren won Michael Vanthourenhout een 2e gouden medaille voor België op het EK veldrijden in Tsjechië. Hij haalde het voor Mathieu Van der Poel en Gianni Vermeersch. Wout Van Aert eindigde 4e. David Van der Poel werd gediskwalificeerd. Hij droeg een foutieve trui en werd daardoor uitgesloten. Dit had verkomen kunnen worden. De renners zijn van deze maatregel op de hoogte en ook de bondscoach.