Tom Pidcock demonstreert in wereldbeker Albstadt

Tom Pidcock demonstreert in wereldbeker Albstadt

Tim Pidcock demonstreerde zijn grote klasse in de wereldbekerrace in Albstadt. De Olympische kampioen fietste gezwind door de Büllenthale en won met bravoure voor wereldkampioen Nino Schurter en Vlad Dascelu. Carod en Valero Serrano mochten mee op het podium. Een knappe twaalfde plaats ook voor Pierre De Froidmont. Jens Schuermans werd 21 ste.

Na de eerste ronde leidde wereldkampioen Nino Schurter met een hele rits toppers in zijn zog. Daarbij zaten Dascelu, Sarrou, Pidcock, Avancini, Mathias Flückiger, Hatherly, Litscher, Colombo en Carod. Pierre De Froidmont was 22ste, Jens Schuermans 28ste, Daan Soete 36 ste, Eli Iserbyt als 77ste en Erno Mc Crae op 96.

In de tweede ronde nam Mathias Flückiger de leiding en vormde met Schurter, Hatherly en Pidcock een leiderskwartet. Carod en Sarrou reden in de achtervolging. Dasculu had zadelbreuk en viel terug naar de zevende plaats.

De volgende ronde trok Pidcock fors door in de klim en sloeg een kloofje van tien seconden op Schurter en Flückiger. Hatherly en Carod volgden als vierde en vijfde. De Froidmont schoof knap op naar een 14de plaats, Jens Schuermans was 33 ste.

De Olympische kampioen diepte zijn voorsprong stelselmatig uit. Zo was alleen de strijd om de overige podiumplaatsen nog spannend. Mathias Flückiger viel weg door een lekke band.

Zo gingen we de laatste ronde in met leider Pidcock en de achtervolgers (op 38 seconden): Schurter, Hatherly, Carod en Dasculu, die na een inhaalrace kon aansluiten. Valero Serrano zat in zesde positie voor Sarrou, Avancini, Colombo en Ulloa Arevalo. Pierre De Froidmont had zicht op een top tien plaats als elfde, Schuermans was 21 ste.

Tom Pidcock vloog naar zijn eerste wereldbekerzege. De strijd om de tweede plaats werd in de laatste halve ronde beslecht. Schurter haalde het voor Dasculu en Carod. Valero Serrano werd vijfde voor Sarrou, Hatherly, Colombo, Avancini en Ulloa Arevalo. In de spurt voor de elfde plaats werd Pierre De Froidmont geklopt door Maxime Marotte. Mathias Flückiger werd dertiende, Jens Schuermans 21 ste, Daan Soete 38 ste, Erno McCrae 87 ste. Eli Iserbyt gaf op in de derde ronde.

Nino Schurter was erg sterk in het begin. Toen ik een kloofje kon slaan, ben ik voluit doorgegaan. Het was een zware race met moeilijke beklimmingen. Aan de aankomst was ik blij dat het afgelopen was. Mijn volgende doel nu is om wereldkampioen te worden,‘zei Pidcock na afloop.

Het Sram-Scott MTB racingteam was het beste team op deze wereldbeker.

Foto: Luc Wilms