Rebecca McConnell outstanding in wereldbeker Albstadt

Rebecca McConnell outstanding in wereldbeker Albstadt

Rebecca McConnell verkeert in de vorm van haar leven. De Australische won na de shorttrackwedstrijd nu ook de cross-countryrace in Albstadt. Ze reed van start tot finish aan de leiding. Jenny Rissveds hield haar even gezelschap, maar moest in de voorlaatste ronde haar laten gaan om tweede te eindigen. De Oostenrijkse Mona Mitterwallner werd derde. Loana Lecomte vierde en Alessandra Keller vijfde. Onze landgenoten Emeline Detilleux en Alicia Franck werden respectievelijk 47ste en 64ste.

Rebecca McConnell nam een verschroeiende start en sloeg meteen een kloof. Rissveds zat in haar zog op een handvol seconden. Keller, Ferrrand-Prévot, Lecomte reden in de top vijf en volgden al op 30 seconden.

Bij het ingaan van de tweede ronde had Rissveds de Australische bijgebeend. Keller, Ferrand-Prévot, Lecomte en Mitterwallner zaten op driekwart minuut. Frei, Vas, Neff en Bohé rondden de top tien af. Onze landgenote Emeline Detilleux reed in 52 ste stelling.

Halfkoers was de situatie vooraan ongewijzigd. McConnell en Rissveds fietsten samen aan de leiding. De vier achtervolgers met Keller, Mitterwallner, Ferrand-Prévot en Lecomte hadden hun achterstand een beetje verkleind, maar de voorsprong van het duo was nog meer dan een halve minuut. Terpstra, Indergand, Frei en Bohé vervolledigden de top tien.

Een ronde later had Ferrand-Prévot bij de vier achtervolgers moeten afhaken.

Halfweg de voorlaatste ronde nam McConnell de maat van Rissveds in een klim en kon de kloof uitdiepen tot een halve minuut. In de laatste ronde had Mitterwallner de derde plaats te pakken en reed voor Lecomte, Ferrand-Prévot, Neff, Stigger, Terpstra en Frei. Detillieux was 47 ste, Alicia Franck 64 ste.

Rebecca McConnell stormde onbedreigd op haar tweede wereldbekerzege van het seizoen af. Op driekwart minuut werd Jenny Rissveds tweede. Mona Mitterwallner eindigde derde voor Loana Lecomte en Alessandra Keller.

“Ik had niet echt een plan voor de race. Ik wilde niet per se winnen, maar ik voelde me goed vanaf het begin. Toen ik met Jenny weg was, was het een beetje tactisch. Ze heeft andere sterke punten dan ik, dat wist ik en toen er een gaatje ontstond wist ik dat ik moest gaan Ik probeer gewoon te genieten. Ook volgende week zal ik dat doen,“aldus de winnares.

En ook Jenny Rissveds was allesbehalve ontevreden na de race: “Toen Bec vertrok, kon ik het niet bijhouden. Ze was gewoon te sterk op dat moment. Mijn plan was om niet te snel te beginnen en het werkte. Het tempo was ok voor mij. Maar toen Bec aanviel, was het gewoon te snel,” meldde de Zweedse olympisch kampioene lachend.

Het was niet makkelijk om van op de derde rij naar voren te komen. Maar het is geen geheim: ik ben niet de beste starter. Daar moet ik aan werken als ik aan de top wil eindigen. Als je 40 seconden verliest in de eerste ronde, is het moeilijk om de eerste in te halen. Maar voor vandaag ben ik zeer tevreden,” zei Mitterwallner.

Foto: Luc Wilms