Tom Pidcock voelt zich thuis in de modder van Namen

Tom Pidcock voelt zich thuis in de modder van Namen

De Citadel van Namen is op zondag 19 december het decor van de 13de editie van de Citadelcross. Regerend olympisch kampioen mountainbike Tom Pidcock wil in deze cyclocrossklassieker een gooi doen naar zijn allereerste wereldbekerzege bij de elite. “Ik word dit jaar in dezelfde categorie geplaatst als Wout en Mathieu, dat is voor mij echt een ‘big thing’.”

Als Tom Pidcock over de UCI World Cup Namur spreekt, dan heeft dat veel weg van een liefdesverklaring. De Brit bewaart dan ook veel mooie herinneringen aan de stad waar Samber en Maas samenvloeien. Vijf deelnames waren goed voor drie overwinningen: één bij de junioren en twee bij de beloften. Als prof liet hij een vierde en een derde plaats noteren.

“Het is een van mijn favoriete wedstrijden van het jaar”, legt Pidcock uit. “Niet alleen omdat ik daar altijd goed presteer. Die hoogtemeters en de technische uitdaging, het is allemaal een beetje extremer dan in de andere crossen. Dat trekt mij wel aan, het leunt zelfs wat aan bij het mountainbiken. Een heel klein beetje toch. En dan is er nog de omgeving. Die is te vergelijken met de bossen in Engeland, zelfs de modder voelt een beetje Brits aan.”

Bij de afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert wil Pidcock in Namen een gooi doen naar zijn eerste wereldbekerzege. “Mijn niveau is op dit moment beter dan ik had verwacht. Voor de wedstrijd in Boom had ik nog niet op de crossfiets gezeten, toch werd ik zevende. Een jaar geleden werd ik bij mijn seizoensdebuut nog 17de in Tabor. De derde plaats in Val di Sole is ook bemoedigend. Sneeuw is voor mij een beetje zoals zand, het zal nooit mijn favoriete ondergrond zijn. In Namen liggen er zeker kansen voor een eerste zege, maar er zijn zondag nog veel jongens die mee zullen doen voor de eerste plaats.”

Wout en Mathieu kloppen

Daarna wil Pidcock de uitdaging aangaan met de ‘Grote Twee’. “Ik kijk echt uit naar de wedstrijden tegen Wout en Mathieu. De laatste jaren waren ze nog beter dan ik, maar het is geen geheim dat ik dit jaar hun niveau wil benaderen. Op dit moment presteert Wout op een hoger niveau, maar dat was ook verwacht. Mijn piek is pas voorzien rond het WK. In de wedstrijden tegen Wout en Mathieu wil ik echter niet iedere keer derde worden. Hen kloppen, dat is het grote doel van dit crossseizoen.”

Dat er tegenwoordig bij uitbreiding ook over de ‘Grote Drie’ wordt gesproken, doet Pidcock deugd. “In één ruk genoemd worden met Wout en Mathieu, dat geeft heel veel vertrouwen. Cross is voor mij de moeilijkste van de drie disciplines, maar ik geloof erin dat ik zo sterk kan worden als zij.”

Opfrisbeurt van het parcours

Het parcours van de Citadelcross krijgt dit jaar een kleine opfrisbeurt. Zo verhuist de start van de Esplanade op de top van de citadel opnieuw naar de lager gelegen kasseistrook, wat meteen een pittige openingsfase zal opleveren. “De renners krijgen na de start een korte klim van 200 meter voor de wielen geschoven”, legt Erwin Vervecken van Golazo uit. “Verder op het parcours is ook de afdaling hertekend. Waar de renners de voorbije jaren beneden een bocht van 180 graden moesten maken, hebben we die bocht nu hoger in de afdaling gelegd. Zo worden ze gelanceerd om terug de klim aan te vatten.”

Ook de passage op schuine kant wordt licht aangepast. “Die strook was lang een van de attractiepolen van het parcours. Omdat er zich de laatste jaren een paadje had gevormd, verdween de technische uitdaging en reden de renners tegen dertig per uur naar beneden. Door de schuine kant vijf meter hoger te leggen, wordt het dit jaar opnieuw balanceren en naar het juiste evenwicht zoeken”, aldus Vervecken.

Recordaantal deelnemers

De Citadelcross in Namen kan ook dit jaar op veel belangstelling rekenen. In totaal zullen er 318 renners uit 22 landen aan de start verschijnen, een nieuw deelnamerecord. Voor de eerste keer duikt er ook een Costa Ricaan bij de elite het veld in.

Covid Safe Ticket + mondmasker

Voor de Citadelcross in Namen geldt het Covid Safe Ticket +. Dat betekent dat je naast het Covid Safe Ticket als bewijs voor volledige vaccinatie, recente negatieve PCR- test of herstelcertificaat ook verplicht bent tot het dragen van een mondmasker. De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar.

PROGRAMMA

UCI World Cup Namur, zondag 19 december 2021:

  • 9u30 Junioren mannen
  • 10u30 Junioren vrouwen
  • 11u45 U23 mannen
  • 13u40 Elite vrouwen
  • 15u05 Elite mannen

TV

De UCI World Cup Namur voor elite vrouwen en elite mannen is zondag live en integraal te volgen via RTBF (Tipik), Telenet Play Sports en Proximus TV.

DEELNEMERS

Klik HIER om de deelnemerslijst te downloaden.

MEER INFO

www.cyclocrossnamur.be

Bron: PM