Tom Pidcock wint spannend duel van Joshua Dubau in Nove Mesto Na Morave

Tom Pidcock wint spannend duel van Joshua Dubau in Nove Mesto Na Morave

Tom Pidcock heeft na een spannende strijd de eerste wereldbekerrace bij de mannen elite in Nove Mesto Na Morave gewonnen. Hij vocht een beklijvend duel uit met de Fransman Joshua Dubau. Nino Schurter klopte in de spurt Jordan Sarrou voor de derde plaats. Pierre de Froidmont werd veertiende en Jens Schuermans reed net binnen de top twintig. 

Een kopgroepje met Tom Pidcock, Luca Schwarzbauer, Joshua Dubau, Nino Schurter en Mathias Flückiger zonderden zich meteen na de startloop af. Jordan Sarrou, Thomas Griot, Lars Forster en Luca Braidot zaten samen met onze landgenoot Pierre de Froidmont nog in  de top tien. Jens Schuermans zat iets verderop.

Na drie van de acht ronden schudde Tom Pidcock stevig aan de boom. Dat wierp zijn vruchten af. Want met nog vijf ronden te gaan, reden Pidcock en Dubau alleen aan de leiding.Schurter volgde als derde, Schwarzbauer als vierde, Jordan Sarrou en Mathias Flückiger zaten in vijfde en zesde positie. De Froidmont was weg gezakt naar de 13 de plaats, Schuermans als 18 de.

Halfkoers nam Pidcock de maat van Dubau en ontbond zijn duivels. Hij nam wat voorsprong, maar op drie ronden van het einde, viel hij in een glibberige afdaling. Dubau pakte direct 12 seconden. De Olympische kampioen kon de achtervolging inzetten. Seconde per seconde knabbelde hij van zijn voorsprong af. 

In de voorlaatste ronde zaten ze terug samen. Intussen was ook de strijd om de dichtste ereplaatsen begonnen.  Wereldkampioen Nino Schurter en voormalig wereldkampioen Jordan Sarrou vochten een robbertje uit tot op de streep. In de spurt haalde de Zwitser het van de Fransman.

In de laatste ronde legde Pidcock de race in de definitieve plooi. Hij won met voorsprong de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen en is zo uiteraard ook leider.

De Belgen dan. Pierre de Froidmont werd 14 de. ‘Ik had niet het super gevoel tijdens de koers. Maar ik ben content met mijn resultaat. Zo ben ik weer een ervaring rijker. Het was niet gemakkelijk. De conditie is goed en ik zal zeker de komende wereldbekers proberen op te schuiven.’

Jens Schuermans eindigde net binnen de top-20. ‘Een top-20 is natuurlijk niet slecht. Maar vandaag had ik een slechte dag. Ik kon nooit in het goede ritme komen. Ik ben blijven afzien van begin tot einde. Ik kon nog wel even doorduwen en ben blijven zoeken. Heel de koers gezocht, maar niet echt gevonden. Jammer genoeg was het zo’n dag dat het niet vlotte. Ik heb mijn best gedaan. Nu een beetje recupereren en op naar de volgende,’ aldus de Limburger. 

Uitslag mannen elite :

  1. Tom Pidcock (GB) in 1:22:46
  2. Joshua Dubau (FRA)op 5 seconden
  3. Nino Schurter (ZWI)
  4. Jordan Sarrou (FRA)
  5. Thomas Griot (FRA)
  6. Luca Schwarzbauer (DUI)
  7. Mathias Flückiger (ZWI)
  8. Lars Forster (ZWI)
  9. Luca Braidot (FRA)
  10. Alan Hatherly (NZL)

14. Pierre de Froidmont

20. Jens Schuermans

Verslag : Erik Braeken, Foto’s : Luc Wilms