Puck Pieterse sterker dan wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot in Nove Mesto Na Morave

Puck Pieterse sterker dan wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot in Nove Mesto Na Morave

In een superspannend duel heeft Puck Pieterse met wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot haar eerste wereldbekerzege van het seizoen op zak gestoken. De Nederlandse was in de finale net iets sterker dan de Française. Ze reed samen met de wereldkampioene van start tot finish mee voorin. Europees kampioene Loana Lecomte mocht als derde mee op het podium.

Het was eerst Evie Richards die de kat de bel aanbond. Maar de Britse kreeg net na halfkoers af te rekenen met een lekke band. De wielwissel duurde erg lang en toen ze wilde vertrekken sloeg haar ketting af. Met meer dan halve minuut achterstand zette ze de achtervolging. Intussen hadden Pieterse en Ferrand-Prévot, op dat moment twee en drie, de leiding vooraan overgenomen.

Dan ontspon zich een bitsig duel tussen het duo. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde nam de wereldkampioene een kleine voorsprong, maar Pieterse vocht terug. Het was duidelijk dat de Nederlandse in de technische stukken beter presteerde. En dat leverde haar uiteindelijk de fel begeerde zege op.

Een dolblij Pieterse gaf volgend commentaar: ‘Ik besef nog niet goed wat er gebeurd is. Bij de start had ik me wat opgeblazen. Maar daarna kwam ik samen met Ferrand-Prévot voorin en kon ik het in de finale afronden.’

In de chaos aan de aankomst, het is tegenwoordig bijzonder moeilijk werken voor journalisten na de wereldbekerrace. We konden toch nog de drie Belgische rensters om een reactie vragen.

Belgisch kampioene Emeline Detilleux blikte tevreden terug op haar wedstrijd. Ze kwam als 34 ste binnen. ‘Ik zat goed bij de start. Het technische parcours lag me wel. Bovendien was de sfeer hier uitmuntend. Het publiek stuwde me vooruit. Geweldig om mee te maken,’aldus de Rockrider bikester.

Bondscoach Filip Meirhaeghe die bij haar stond, glunderde. ‘Ze kwam hier om te leren en ze kan nog veel progressie maken. Dat is nu vooral de bedoeling.

Githa Michiels eindigde 52 ste. ‘Ik ben op een slecht moment gevallen. Ik ging los overkop. Ik wou ervan genieten. Ik had veel pijn en kon niet vol door gaan. Je zit helemaal van achter gevangen. Ik probeerde er nog het beste van te maken. Het is een geweldige sfeer hier. Maar nu op naar de volgende en dan zoveel mogelijk genieten van mijn laatste wereldbekers, ‘zei de voormalige Belgische kampioene.

Britt Segers reed haar eerste wedstrijd bij de elite vrouwen. Ze werd 90 ste. ‘Het viel naar mijn normen goed mee. Ik ben geëindigd op een plaats die ik me voorop had gesteld. Het is nu vooral een leerproces voor mij,‘zei de sympathieke Britt.

Tekst: Erik Braeken en foto’s: Luc Wilms vanuit Nove Mesto Na Morave