Tom Vannoppen blikt terug op veldritseizoen

Tom Vannoppen blikt terug op veldritseizoen

Het veldritseizoen is dan wel al enkele weken afgelopen. Maar we blikken nog even terug met meervoudig vice-wereldkampioen veldrijden Tom Vannoppen. In januari werd hij ploegleider bij Sauzen Pauwels-Vastgoedservice.

Nadat hij enkele jaren het veldrijden van op afstand volgde, stapte Vannoppen weer helemaal terug in de sport.

We steken meteen van wal met de transfer van Jolien Verschueren. De kleuterjuf ruilde Telenet-Fidea voor de nieuwe ploeg onder leiding van Tom. ‘We hebben met haar al vergaderd over het nieuwe seizoen. We gaan haar techniek wat bijschaven. Want volgend seizoen is het WK in Valkenburg. Als we haar kunnen leren dalen, is een potentiële podiumkandidate of misschien wel wereldkampioene. Er is niemand die beter klimt dan zij. Je moet enkel de schrik eruit krijgen. Daar gaat veel werk aan zijn. Ze valt volgens mij meer door de schrik,’aldus Tom.

De voorbije maanden heeft Vannoppen zijn renners doorgelicht en alles besproken met hen. ‘Ik kom goed met de renners overeen, maar ik kan ook streng zijn als het moet. Zo zal Rob Peeters een betere basis moeten leggen voor komend seizoen. Hij gaat terug samenwerken met een trainer en we gaan dat goed opvolgen. Bij de jeugd begeleid ik wel wat jeugd. Maar vanaf de beloften moeten met een trainer verder.’

Ondanks de terugval van het publiek, blijft het aantal veldrijders toenemen. ‘Het is merkbaar dat er meer renners zijn. Vroeger stond ik soms met tien man aan de start, nu is dat veel meer. Maar ik blijf erbij dat de jeugd te verwend is. Ze komen met een mobilhome en dure carbonwielen naar de koers, terwijl ze nog niets bewezen hebben. Ze denken dat ze dat nodig moeten hebben om te presteren. Wat gaan die mannen doen later doen?  Dat schrikt ook veel ouders af om te gaan koersen. Ik was blij dat toen ik Thibau Nys zonder mobilhome naar de koers zag komen. Dat heeft Sven wel goed gezien. In onze ploeg ondersteunen we de renners met materiaal zodat alles betaalbaar blijft. We werken nauw samen met Balen BC en daar hebben ze nu een elite zonder contractploeg gemaakt, zodat onze veldrijders ook op de weg kunnen koersen. Ze kunnen rustig als belofte doorstromen en als ze goed genoeg zijn verder gaan.  De jeugdwerking is goed en je moet niet meteen de grote middelen hebben om ver te geraken. Die jongeren geraken zelfs verder, denk ik,’zegt Tom.

In Limburg hebben we zeker nog talenten. ‘Quinten Hermans en Timo Kielich zijn aankomende talenten. Als je nog grote vijver hebt, zal er wel wat uitkomen. Voor Ryan Cortjens heb ik het wel. Hij zet elk jaar nog eens stap vooruit. Ik heb het zelf wel voor klein mannen, daar zit vechtlust. Zoals Arne Baerts, dat is ook een vechtertje. Daar herken ik me zelf ook wel in, ‘grinnikt Tom. ‘Karakter heb je, je kunt eraan werken. Tegen een muur rijden of door een muur rijden is een groot verschil, dat zullen ze wel merken.’

Tom combineert zijn job als ploegleider met die van medewerker op de sportdienst van Lummen. Hij werkt 4/5de, zo is hij op woensdag al vrij.

Het voorbije seizoen werd gedomineerd door Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. ‘Die derde plaatsen worden door diverse renners bezet. Nu is dat Meeusen, Pauwels, Sweeck… Daar moeten we op inzetten de komende jaren. Als Wout en Mathieu voor de weg kiezen, zullen er twee anderen komen. Dat zie je meestal. Vroeger had je De Vlaeminck- Van Damme, Liboton-Stamsnijder, Nys-Wellens…, dat blijft altijd zo. Twee sterren die domineren, maar nu is het verschil wel vrij groot. Maar ze hebben allebei een verschillende stijl van trainen, werken, rijden… Heel wat supporters zijn ook voor van der Poel. Hij brengt ook wat extra show, zoals Sagan. Als die in het veld was gebleven, hadden we toch mooie dingen gezien. Bij Mathieu en Sagan blijft het speels, dat maakt het mooi. Het heeft geen zin om Mathieu dat te verbieden, want dat heeft geen zin,’haalt Vannoppen aan.

Tom probeert zelf nog wat te fietsen. ‘Ik sukkel wat met de rug. Ik was redelijk goed bezig. Maar ik zoek nog te veel uitvluchten(lacht). In de zomer fiets ik wel wat met enkele kameraden,’besluit Tom.