Kristien Nelen derde in eerste endurowedstrijd

Kristien Nelen derde in eerste endurowedstrijd

Kristien Nelen is derde geworden in haar eerste endurowedstrijd van het seizoen. Kristien heeft haar belevenissen weer vol passie neergepend voor ons en we geven ze graag integraal weer.

Zaterdag was het dan zover, de aftrap van het enduro-seizoen! Een nieuw begin want ik verdedig nu de kleuren van G-bikes, een fietsenzaak in Oevel/Westerlo. Het was zoeken naar de juiste fiets en juiste afstelling, deze staat nog niet op punt maar samen met zaakvoerder Gerry komen we er wel uit. Hij weet precies hoe we de veringen best verder “tunen”. Voor enduro zal ik meestal rijden op de BMC Trailfox, voor andere wedstrijden koos ik de Orbea Occam, een lichtere fully. Beiden zijn 29ers dus ook dat is nog wennen.

De eerste manche van de Belgian Enduro Cup vond plaats in Kluisbergen, niet mijn favoriete plek maar een leuke locatie om te beginnen. Na een zware trainingsweek was het maar afwachten hoe de beentjes zouden zijn. Het weer beloofde niet veel goeds: koud en regen in combinatie met de Vlaamse klei…slibberen en schuiven dus…
De eerste special ging redelijk, er zat een fysiek stukje in waarbij je over een parking (met zompig gras) moest sjeezen om een supersteil en spekglad heuveltje op te geraken… Da ging dus ni goed komen ?. Ik geraakte er half op, sprong snel van de fiets om verder te lopen nuja…lopen… Ook te voet had je geen grip, kruipen dus, gelukkig stonden er mensen die je omhoog trokken anders zou dat wel hééééél lang geduurd hebben ;). Ik behaalde de 3e tijd.
De tweede was super kort, een paar bochten en dat was het. Met 40sec de 3e tijd. Op naar de 3e special. Die begon snel, dan over een boomstam en meteen een bergje op. De hele special was op en af, door een geul maar ik stond wat te klein en hier en daar bekeek ik eerst snel de afdaling om een lijn te kiezen ipv er volle bak door te vliegen. Achteraf wel het gevoel dat ik mooi zuiver had gereden maar ontgoocheld over de tijd en slechts een 4e plek. Dus misschien toch niet de juiste tactiek ?.
De 4e special begon op dezelfde plaats als nr 2 en was ook heel kort maar er zat een lastig stuk in over wortels. Toch de moeilijkste maar kortste lijn gekozen en net recht gebleven! Daardoor een mooie 2e plaats! De 5e special begon leuk en achter een bocht lag een boom waarover je moest springen. Dan dook er onverwacht een klimmetje op na een haakse bocht, van bijna stilstand omhoog gesprint. De 3e tijd alweer…
Special 6 begon met veel fysiek, trappen dus maar dook vervolgens een modderig smal paadje in. Weinig foutenmarge. Ik weet niet wat er gebeurde maar toen ik een eerste put indook hoorde ik een raar geluid en vervolgens werd mijn fiets onbestuurbaar. Ik had het echt moeilijk op dat verdomd gladde paadje vol met diepe kuilen en wortels. Slecht gevoel, een 4e tijd. De 7e en laatste special, het werd steeds gladder. Na een steil stuk met gladde bochten kwam je op het asfalt, er was gezegd dat je moest oppassen omdat dat glad lag door de modder dus ik was heel voorzichtig daar en in die bochten. Dan een steil knikje af om vol tussen grote stenen te belanden. Verkeerde lijn en reed me gewoon vast in deze zompige put. Dan nog wat gesukkel op een schuine kant en dan verschiet je er niet van dat je de traagste bent! Pfff nog nooit gebeurd…

Zo, doorweekt en verkleumd binnen na 2u, deel 1 zat er op. Jaja, deel 1 want deze wedstrijd is speciaal, er zijn ook 3 nachtspecials! Snel droge kleren aan, eten, licht monteren en hup, terug naar boven. Blijkbaar stond ik pas 4e, wel op slechts 1sec van ex-ploegmaatje en downhillster Roos Op de Beeck. Alles was nog mogelijk… De regen stopte eindelijk en deze specials verliepen beter dan bij daglicht, alhoewel het dus dezelfde waren als daarstraks. Heeft alles te maken met wat je vooral NIET ziet, haha! Bewijst dus eens te meer dat mijn kijktechniek nog veel beter kan en dat ik me teveel laat afschrikken door hoe een afdaling er uit ziet (maar dat wist ik al langer ;), misschien begint de leeftijd daar voor iets tussen te zitten). Terwijl de rest 10 a 15sec trager was dan bij daglicht, was ik zowaar even snel, de verschillen met de nrs 1 en 2 waren nu ook veel kleiner. Special 7 (nu dus nr 9) was ik zelfs 10sec sneller!

Toch met een goed gevoel kunnen afsluiten, misschien moest ik er gewoon nog wat inkomen? De goede nachtspecials bezorgden mij de 3e plek op een dikke minuut van youngster (20 jaar) en opkomend talent Caroline Soussigne (zus van de winnaar bij de mannen) en Roos werd 4e op 40sec van mij. Winnares was zoals verwacht de favoriete en huidig kampioene Alexandra Marchal.

Proficiat aan de organisatie BBC, die onderbemand toch alles goed lieten verlopen. Een leuke afloop met een lekkere warme maaltijd!

Kristien