Toon Aerts pakt tricoloretrui in Kruibeke

Toon Aerts pakt tricoloretrui in Kruibeke

Toon Aerts heeft op magistrale wijze de driekleur bij de profs gepakt. Hij was in de modder van Kruibeke sterker dan wereldkampioen Wout van Aert. Michael Vanthourenhout was goed voor het brons. 

In de aanvangsfase reden Michael Vanthourenhout, Wout van Aert en Toon Aerts aan de leiding. Daarna werd het herleid tot een duo met Aerts en van Aert.

Na een kwart wedstrijd ging Toon Aerts ervan door en was de wereldkampioen aangewezen. Wout van Aert beende Aerts terug bij en de strijd begon opnieuw.

Halfkoers had van Aert al wat afstand genomen van Toon Aerts. Michael Vanthourenhout reed als derde.  Eli Iserbyt volgde als vierde voor Thijs Aerts. 

Met nog een kwartier wedstrijd voor de boeg had Aerts de wereldkampioen terug bij de lurven gevat. Meteen trok Aerts in de aanval en nam weer wat meters.

Aerts vergrootte zijn voorsprong en ging met bijna een halve minuut voorsprong de slotronde in. Hij verzwakte niet meer en pakte de driekleur. Van Aert pakte zilver en Vanthourenhout brons.

Toon Aerts huilde van blijdschap voor het interview. ‘Deze zomer heb ik een goede mentale training gedaan. Dat heeft me wel geholpen vandaag. Ik wilde vandaag mijn eigen tempo en geen fouten maken. Met mijn smiley aan de aankomst wilde ik even gek doen. Maar ik ben super fier op mezelf dat ik dit gerealiseerd heb,’ zei Aerts.

Wout van Aert was uiteraard ontgoocheld. ‘Toon was de beste vandaag, ik kon niet beter. Ik had gewoon niet de benen om te winnen. Ik ben gewoon stikkapot. De eerste twee ronden had ik last met het tempo. Daarna heb ik misschien mezelf kapot gereden door alleen te rijden. De druk voor het WK of elke koers is groot voor mij. Ik kwam naar hier om mijn vierde titel te pakken. Dat is niet gelukt. Maar morgen gaat de zon weer op en zien we wel weer,’ vertelde van Aert.

Michael Vanthourenhout pakte brons. ‘De rest was beter vandaag. Ik ga nu op het WK voor een podiumplaats.’

Top tien:

  1. Toon Aerts
  2. Wout van Aert 
  3. Michael Vanthourenhout
  4. Eli Iserbyt
  5. Thijs Aerts
  6. Jens Adams
  7. Gianni Vermeersch
  8. Kevin Pauwels
  9. Wietse Bosmans
  10. Nicolas Cleppe
Vincent Baestaens

Bij de elite zonder contract werd Vincent Baestaens Belgisch kampioen.

Foto: Marc Bluys en Lindsey Ameye