Topfavoriet Wout Van Aert maakt zijn rol al waar : winst op de muur Geraardsbergen

Topfavoriet Wout Van Aert maakt zijn rol al waar : winst op de muur Geraardsbergen

Onder een stralend zonnetje kon Wout Van Aert zijn rol als topfavoriet waarmaken. Hij is wel diep moeten gaan om Michael Vanthourenhout achter zich te houden. Klaas Vantornout kon de derde plaats in de wacht slepen.

Na 18 jaar opnieuw een veldrit op de muur van Geraardsbergen. De toeschouwers hadden er met heel veel moed naar uitgekeken om daar de opening van het nieuwe seizoen te zien gebeuren. Met een parcours dat bestond uit heel wat interval en single track beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Iedereen verwachtten een duel tussen Wout Van Aert en Tom Meeusen maar of ze dit zouden zien, was bij de start van de wedstrijd nog een open vraag. De renners hadden allemaal een goed zomerseizoen afgewerkt maar hadden nog geen meter tegen elkaar gereden. Dus was het aftasten hoe de conditie was en hoe ver de anderen stonden.

Het werd geen klassieke start want de renners kregen al snel een berg van 7 % voor de wielen geschoven. Bij de elites mochten we een super snelle start noteren van Quinten Hermans. Maar ook Tom Meeusen was goed uit de startblokken gekomen. Zij met twee trokken de hele meute aan de gang maar al gauw ging alles op een lang lint. Het was vechten op je positie in te nemen. Bij de mindere starters mochten we Walsleben tellen. De andere toppers waren goed gestart en deelden hun wedstrijd al naar behoren in. Michael Vanthourenhout nam de hele meute op sleeptouw bij de eerste passage in de single track. Op de kasseien van de muur was al snel duidelijk dat daar het verschil zou gemaakt kunnen worden. Het was een loodzwaar parcours. Voor iedereen was het aftasten. Vanthourenhout Michael trok goed door. Quinten Hermans, Tom Meeusen bleven mooi op zijn wiel zitten. De rest koersten nog wat afwachtend en zagen alles van op afstand gebeuren.

Tijdens de tweede ronde vond Laurens Sweeck het welletjes. Hij nam de wedstrijd in handen en nam pols hoogte hoe de anderen op zijn uitval reageerden. Alles werd op een lang lint getrokken in de afdaling. Een teken dat ze ook met de jongeren moesten rekening houden want die zaten goed in hun wedstrijd. Zij zouden het wel eens kunnen zijn die het Wout Van Aert dit jaar zouden kunnen moeilijk maken. Halfweg de tweede ronde kwam er een klein kloofje voorin. Sweeck, Meeusen en Vanthourenhout trokken eens door en er viel een klein gaatje. De achtervolgers lieten even begaan. De koplopers probeerden hun voorsprong uit te bouwen. Maar kanon Wout Van Aert zag het gevaar en ging in de achtervolging. Hij zag ze voor zich uit rijden en panikeerden niet. Op zijn eigen tempo kwam hij bij de koplopers.

In ronde drie was de voorsprong van de koplopers op de topfavoriet niet zo groot. Alles was mogelijk en het ging terug naar een samenloop komen. Ook de achtervolgers kwamen op hun tempo terug omdat het tempo voorin stokten. We kregen een kopgroep van maar liefst 9 rijders. Het is en blijft een loodzware wedstrijd en dat begon op een paar rijders door te wegen. Maar achterin waren er nog wel een paar rijders die in hun kansen geloofden waaronder Iserbyt, Merlier, …. We kregen zo een kopgroep van 15 rijders. De conditie van elkaar werd afgetast.

In ronde vier trok Michael Vanthourenhout nog een door. Laurens Sweeck en Tom Meeusen probeerden een antwoord te geven op deze uitval. Wout Van Aert volgde op vier seconden. Aan de basiliek na de eerste klim sloot alles weer aan en kon de wedstrijd opnieuw beginnen. In de moeilijke afdaling kregen we een paar oponthouden bij de jongeren waardoor de groep weer wat uit elkaar werd gerekt. Michael Vanthourenhout zag het gebeuren en trok opnieuw door. Maar Laurens Sweeck beantwoordde zijn vraag opnieuw. Tom Meeusen moest de koplopers laten gaan. Zijn rol voorin was uitgespeeld. Wout Van Aert ging vlot over Tom Meeusen op zoek naar de twee koplopers. Laurens Sweeck kreeg op dat ogenblik af te rekenen met een platte batterij van zijn schakelsysteem en zakte even weg op zoek naar de materiaalpost om te wisselen. Hij zag zo zijn koplopers van zich wegrijden. Even een moment van ontgoocheling bij Laurens Sweeck. Wout Van Aert liet niet begaan en ging vlot naar de kop. Tom Meeusen kreeg zijn terugval te verwerken.

In ronde vijf kon Laurens eindelijk van fiets wisselen en terug op zoek gaan naar zijn topfavorieten. Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout en Van Kessel trokken toen door en Laurens moest een gat laten van zeven seconden. Het was even stilte voor de storm tot Wout Van Aert het halfweg de vijfde ronde tijd vond om eens te kijken hoe goed zijn conditie was. Maar Michael Vanthourenhout was op zijn hoede en beantwoordde vlot de aanval. Voor Van Kessel ging het wat te snel en hij moest een klein gaatje laten. In de achtervolging kwamen Paulus, Sweeck, Vantornout, Van der Poel terug.

In ronde zes werd de druk op de schouders van de topfavoriet Wout Van Aert gelegd. Hij had even een dipje en vroeg aan Michael Vanthourenhout om even over te nemen. Michael liet begaan en nam niet over van Wout. Daar begon Wout zich een beetje in te ergeren. Maar hij wist dat hij moest doorgaan om niet te veel rijders vanuit de achtergrond te laten terugkeren. Michael koerste heel verstandig en deed geen trap teveel. Hij vond dat de wereldkampioen maar het tempo moest hoog houden.

In ronde zeven trok Laurens Sweeck even door op zoek naar de twee koplopers. Achter hem reden er nog een viertal om terug te keren naar de kop. Door deze evolutie vond Michael het tijd rijp om met Wout samen te werken met de bedoeling om de anderen niet te laten terugkeren. Maar met nog een kwartier wedstrijd was het nog heel spannend. Alles kon nog gebeuren. Voor Paulus was het even doorbijten. Hij had even een zwak moment en bleef steeds in de laatste positie hangen. Wout Van Aert vond het nog eens tijd om eens door te trekken met de bedoeling van iedereen uit de wielen te rijden maar het lukte hem niet. Het was duidelijk dat Michael en Wout aan elkaar gewaagd waren.

In de voorlaatste ronde werd het een spannend finale. Met nog twee ronden te rijden was nog alles mogelijk. Het werd een ronde waar je heel wat uitvallen kon verwachten. Eén voor één probeerden ze hun kansen te benutten maar er kwam eigenlijk niemand goed weg. Op de kasseien van de Muur probeerde Laurens Sweeck het om weg te rijden van zijn medevluchters. Een kleine afscheiding kwam er tussen Wout, Laurens en Michael. De anderen drie achtervolgers bleven hangen op een paar lengtes. Of het zou lukken om weg te rijden in de laatste ronde, was de vraag op de lippen van vele toeschouwers. Er was een moment van zwakte voorin en Laurens probeerde het opnieuw om weg te gaan van de medevluchters. Laurens wist dat hij het niet op een sprint mocht laten komen, want dan was hij eraan voor de moeite. Aan de brug kwam alles opnieuw samen. Paulus bekeek alles vanuit de laatste positie van de kopgroep. Van hem verwachten we dus een aanval in de laatste ronde. Maar hij had niet de kracht om de toppers uit het wiel te rijden. Meer dan achtervolgen zat er voor hem niet in.

De laatste ronde zou alles kunnen beslissen. Dus opnieuw probeerde Laurens het maar te vergeefs. Alles werd afgeblokt door Michael Vanthourenhout. Maar ook Wout Van Aert wist dat hij voorin moest blijven zitten. De andere rijders zaten op een zakdoek van de koplopers. Eén voor één probeerden ze het kopwerk af te maken maar niemand slaagde erin om alleen weg te komen. We maakten ons op voor een sprint tussen Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert want die hadden zich kunnen losmaken van de andere achtervolgers. Het was diegenen die als eerste de laatste lijn kon indraaien die de winst kon pakken. Dus Michael Vanthourenhout probeerde het om Wout te verschalken maar door zijn ervaring liet hij zich niet opjutten en wachtte zijn juiste moment af om de kop van de wedstrijd in handen te nemen en vol te gaan voor de overwinning. Zo gebeurde het ook. Eén move en de vogel was gaan vliegen. Het heeft heel wat krachten gekost maar de eerste overwinning van het nieuwe seizoen is een feit voor Wout Van Aert.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Michael Vanthourenhout
  3. Klaas Vantornout
  4. Kevin Paulus
  5. Corné Van Kessel.

De toeschouwers hebben waar voor hun geld gekregen en kijken al uit naar de volgende wedstrijden.

Publicatie : Nancy Aerts