Trek UCI Gravel World Series verdubbelt in omvang in tweede jaar

Trek UCI Gravel World Series verdubbelt in omvang in tweede jaar

De UCI kondigt met trots aan dat haar Gravel World Series, die in 2022 werd geïntroduceerd en culmineerde in een zeer succesvolle eerste UCI Gravel World Championships, in 2023 aanzienlijk zal groeien. Zeven nieuwe evenementen voegen zich bij de serie met races verspreid over vier continenten.

De 2023 Trek UCI Gravel World Series zal bestaan uit 17 kwalificatie-evenementen en een UCI Wereldkampioenschap waarin de beste rijders kunnen racen voor de felbegeerde regenboogtruien. De top 25% van elke leeftijdsgroep kwalificeert zich voor de UCI Gravel World Championships die in oktober weer in Veneto (Italië) plaatsvinden.

Het seizoen begint met vijf nieuwe evenementen in april en begin mei. Het eerste evenement op de kalender, La indomable, vindt plaats op 23 april in het Spaanse Berja (Almeria) in de regio Zuid-Andalusië: rijders zullen kunnen genieten van de prachtige en schilderachtige gravelwegen in het Sierra De Gador-gebergte tijdens de uitdagende race van 105 km.

De tweede nieuwkomer op de kalender is Swartberg100 in Prince Albert, Zuid-Afrika, waar rijders lange verharde secties combineren met drie lange open gravelsecties. De Swartbergpas vormt de grootste moeilijkheid, met de top op slechts 20 km voor de finish. De wedstrijd vindt plaats op 29 april.

Een derde nieuwe kwalificatiewedstrijd wordt de volgende dag (30 april) gehouden in Valkenburg (Nederland), waar al vele UCI-evenementen hebben plaatsgevonden, waaronder de UCI-wereldkampioenschappen voor weg- en veldrijden. Gravel Fondo Limburg start op de Cauberg en neemt de renners mee in twee of drie grote lussen met elke ronde de steile Keutenberg alvorens terug te keren naar de finish in het stadscentrum.

Gravel Challenge Blaavands Huk is een nieuw evenement aan de Deense westkust, dat plaatsvindt op 6 mei. Het vlakke parcours van 150 km slingert door pittoreske dorpjes en bevat stukken op het strand.

De vijfde nieuwe kwalificatiewedstrijd is een week later, op 13 mei in Aken, Duitsland. De 3RIDES Gravel Race maakt deel uit van een wielerevenement met een grote expo en wordt gereden over 4 of 7 lokale ronden met vertrek vanaf de Chio paardenbanen in het centrum van de stad.

De Gralloch in Zuid-Schotland is de eerste race van de serie in Groot-Brittannië. Hij wordt gehouden in Dumfries en Galloway en bestaat voor 90% uit gravel over 110 km met 2000 hoogtemeters. Het Galloway Forest vormt een prachtig decor voor dit evenement, dat wordt georganiseerd door het team achter de succesvolle Tour of Cambridgeshire.

Een eerste Canadese wedstrijd van de Trek UCI Gravel World Series is gepland op 11 juni in Thornbury, Ontario, over een parcours van 125 km met 1467 hoogtemeters. De brede golvende wegen voeren de rijders door een prachtige bosrijke omgeving, vermengd met een aantal uitdagende technische secties.

Bestaande kwalificatiewedstrijden in Australië, Frankrijk, USA, Nederland, Polen, Zweden, België, Italië en Spanje blijven in de serie na een geweldig eerste seizoen.

De tweede UCI Gravel World Championships zijn gepland op 7-8 oktober in hetzelfde gebied in Veneto als de eerste editie, maar met meer uitdagende parcoursen. Opnieuw zullen gekwalificeerde age-group renners deelnemen aan de Elite-race, die dit jaar sterren aantrok als Pauline Ferrand-Prévot, Gianni Vermeersch, Mathieu Van der Poel en Peter Sagan.

De tweede Australische kwalificatiewedstrijd vindt plaats na het wereldkampioenschap en telt mee als kwalificatiewedstrijd voor 2024.

Bron en foto : UCI