UCI maakt gewijzigde wereldbekerkalender bekend, Valkenburg gaat niet door

UCI maakt gewijzigde wereldbekerkalender bekend, Valkenburg gaat niet door

De UCI en Warner Bros. Discovery (WBD) zijn verheugd de volledige kalender voor de 2023 UCI Mountain Bike World Cup bekend te maken.

Een van de hoogtepunten in deze kalender is een ronde die wordt georganiseerd in Haute-Savoie (Frankrijk), waar voor het eerst in de geschiedenis van de UCI Mountain Bike World Cup alle belangrijke mountainbike-formats worden samengebracht. De cross-country Olympic (XCO), cross-country short track (XCC) en downhill (DHI) wedstrijden vinden plaats in Les Gets, terwijl de cross-country marathon (XCM), enduro (EDR) en E-enduro (EDR-E) evenementen worden gehouden in Châtel en Morzine. Dit ongekende evenement, dat over 10 dagen wordt georganiseerd, inclusief twee weekends (van 7 tot 17 september), zal de hele wereld mountainbike gemeenschap samenbrengen in een festivalsfeer.

UCI-voorzitter David Lappartient zei: “We hebben de ongelooflijke beelden en sfeer van de 2022 UCI Mountain Bike World Championships in Les Gets nog vers in ons geheugen, en kijken dus uit naar de terugkeer naar Haute-Savoie volgend jaar voor de UCI Mountain Bike World Cup.

“Deze regio is al meerdere keren gastheer geweest voor de UCI World Cup van de discipline, evenals twee edities van de UCI Mountain Bike World Championships, wat de sterke betrokkenheid bij onze sport aantoont. Met de ronde in Les Gets, die alle grote mountainbike-formats zal samenbrengen, zullen we opnieuw profiteren van de fantastische organisatie en het enthousiaste onthaal die kenmerkend zijn voor de regio Haute-Savoie, die in 2027 ook de tweede editie van de UCI Cycling World Championships zal organiseren”.

Martial Saddier, voorzitter van de departementale raad van de Haute-Savoie, zei: “Wij danken nogmaals de UCI en Warner Bros. Discovery voor hun vertrouwen. Wij feliciteren de Portes du Soleil – Les Gets, Morzine en Châtel – omdat zij zich hebben opgeworpen als dé referentie voor mountainbiken. We zien elkaar in Haute-Savoie!”

Ook de kalender voor de XCM- en EDR-E-rondes, twee formats die vanaf 2023 de status van UCI Mountain Bike World Cup krijgen, werd vandaag bekendgemaakt. De XCM-kalender begint in Nové Mĕsto Na Moravĕ, Tsjechië. Ook Finale Ligure (Italië), Châtel/Morzine (Frankrijk) en Snowshoe (VS) staan op het programma. De EDR-E voegt zich bij de XCM op het iconische enduroterrein Finale Ligure om het seizoen af te trappen, voordat ze doorreizen naar Leogang, Oostenrijk. De atleten gaan vervolgens naar Italië voor de derde ronde, in de prachtige omgeving van Val di Fassa Trentino, voordat ze naar Frankrijk gaan voor de laatste rondes. Loudenvielle, in de Pyreneeën, is gastheer voor de vierde ronde, en de serie wordt afgesloten in Châtel/Morzine.

Als onderdeel van de inzet van de UCI en WBD voor massaparticipatie evenementen en het creëren van paden naar topsport, zullen volgend seizoen amateurwedstrijden worden aangeboden voor EDR en XCM. Alle vier XCM rondes zullen open staan voor deelname (geen pre-kwalificatie vereist). In EDR en/of EDR-E zullen zes van de zeven plaatsen amateurwedstrijden aanbieden. Dit zijn Maydena en Derby in Tasmanië (Australië), Finale Ligure, Val di Fassa Trentino, Loudenvielle en Châtel/Morzine. Alle EDR rondes leveren UCI ranking punten op, waardoor de best geplaatste renners de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan de elite competitie.

In juni 2022 vertrouwde de UCI aan WBD de missie toe om mountainbike te ontwikkelen en te promoten binnen een achtjarige overeenkomst. WBD zal haar middelen en expertise inzetten, met name via Discovery Sports Events en ESO Sports, om mountainbike naar een nieuw niveau te tillen en naar een wereldwijd publiek te brengen. Deze nieuwe visie zal een sterkere nadruk leggen op de verschillende formats binnen de mountainbike discipline.

Bron: UCI

Foto: Luc Wilms