Wietse Bosmans wint voor de tweede maal op rij de Kasteelcross in Zonnebeke

Wietse Bosmans wint voor de tweede maal op rij de Kasteelcross in Zonnebeke

Wietse Bosmans heeft voor het tweede jaar op rij de Kasteelcross in Zonnebeke gewonnen. Hij haalde het voor Diether Sweeck en Klaas Vantornout.

Zoek tijdens de 24e  Kasteelcross niet naar Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Laurens Sweeck, Toon Aerts, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Kevin Pauwels en andere grote namen. Zij sparen zich voor de Wereldbekercross in Nommay morgen.

Groeibriljant Eli Iserbyt is wel van de partij. Hij past morgen voor Nommay, omdat Tom Pidcock al zeker is van eindwinst bij de beloften. Iserbyt kan vandaag zijn 1e profzege op zak steken.

Geen grote namen aan de start in Zonnebeke. Er liggen nog eens echte balken in het parcours. Maar het geeft een mooie uitstraling voor de wedstrijd. Met 50 deelnemers uit 9 verschillende landen die uit de startblokken starten. Jens Dekker nam de hele meute op sleeptouw. Jens Dekker legde het tempo op in de eerste meters van de wedstrijd. Ook Daan Hooyberghs, Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch, Wietse Bosmans, Rob Peeters…. Zitten bij de top twaalf. De beloftenrijders zetten hun neus aan de deur. Daan Hooyberghs kwam ten val en moest de aansluiting voorin lossen. Jens Dekker aarzelde niet en ging goed door. Het is echte cyclocross : modder aanwezig en heel wat liefhebbers aan de start. Jens Dekker hield het tempo goed vol. Bastaens was goed weg en probeerde in het wiel te kruipen van Dekker. Hij is vorige week Belgisch Kampioen geworden bij de elites zonder contract. Bosmans en Baestaens sprongen over de balkjes en de betere elites sprongen ook over de balken zoals onder meer Rob Peeters. Maar echt voordeel deden ze er niet mee. Iserbyt begon agressief te rijden en zocht Dekker op. Hij ging op en over Dekker. Iserbyt als derde jaars beloften – tweede jaars elites legt het tempo op. Maar de anderen lieten niet begaan. Ook Vermeersch zag het gevaar en schoof op naar de kop van de wedstrijd. De gracht gaf wel wat problemen voor heel wat renners. Bij de dames kozen ze ervoor om er door te lopen, maar onze heren verkiezen ervoor om er door te rijden. Maar voor sommigen lukte dit niet zoals het hoort en kwamen met de voeten aan de grond. De mannen van Marlux Bingoal namen de wedstrijd in handen : Iserbyt en Vantornout. Rob Peeters was nog gemotiveerd en staat sterk in zijn schoenen en wilde zich nog tonen in zijn laatste wedstrijden van dit seizoen. Er waren 9 leiders gevolgd door Meisen en Caluwé die de achtervolging leiden.  Baestaens was wat achterop geraakt.  Hij had pech en kwam nu pas in de 20 ste stelling. Waarschijnlijk te kampen gehad probleem aan de materiaalpost. We hadden nog heel wat renners samen en dat gaf een mooi staaltje veldrijden. Iserbyt en Vermeersch uit West Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om de wedstrijd open te trekken, maar de anderen laten niet begaan.

Je moest een uur lang je focus houden want het parcours lag er verradelijk bij. Gianni Vermeersch voerde de forcing.  Maar hij geraakte niet weg. De kopgroep werd zelfs aangedikt. We gingen naar een mooie wedstrijd. Ze zaten allemaal vrij dicht bij elkaar. Dus alles was nog mogelijk. Wietse Bosmans had zich naar het voorste gelederen gefietst. Rob Peeters zat ook goed voorin en kan mee de wedstrijd beginnen maken. Iedereen de materiaalpost in en dat zorgde voor chaos. Niet iedereen had onmiddellijk zijn fiets. Het gaf wat wrijvingen bij de renners.

Nog steeds een groot groepje met 6 rijders aan de kop. Peeters en Cleppe probeerden terug de aansluiting te maken met de kopgroep. Jens Dekker is helemaal terug geslagen. Hij moet nog bekomen van zijn snelle openingsronde. Rob heeft de techniek van de BMX onder de knie en paste die in deze wedstrijd toe. De anderen zagen dit en zullen dit bij de volgende passage ook proberen toe te passen. Bosmans zette Iserbyt en Vermeersch onder druk. Maar Iserbyt liet dit niet zomaar gebeuren. Het was een mentale slag tussen de rijders voorin. Rob Peeters kwam voorin aansluiten door over de balken te springen. Lander Loockx reed een knappe wedstrijd.  Witse Bosmans legde een strak tempo op maar aan de vijver ging hij ook bijna in de fout. Hij kon zich herpakken en gingen vlot door. De achtervolgers konden er geen voordeel uit halen. Ze bleven op een paar lengtes hangen. Gianni Vermeersch deed alle werkzaamheden om de kloof op Bosmans te dichten. Klaas Vantornout bleef op de derde plaats zitten. Hij wist zijn wedstrijd goed in te delen. Wie gaat daar de jacht op Bosmans openen? Vermeersch zat op vinkenslag.

Bosmans raakte niet echt weg van zijn achtervolgers. Vantornout – Vermeersch – Diether Sweeck lagen op een paar lengtes. De achtervolgers sloegen de handen in elkaar. Iserbyt viel weg voorin. Hij kwam in een tweede achtervolgende groep te zitten. We kregen opnieuw vier koplopers. Vermeersch dichtte het gat op Bosmans. Dieter rijdt op dit ogenblik een minder seizoen maar hij kan nu wel verbazen. Er wordt nog niet vol gereden voor de overwinning. Ze voelen elkaar nog een beetje aan. Het springen over de balkjes bleef vlot gaan bij de jonge rijders. De beloften reden zich goed in de kijker. Ook Rob Peeters is een sterke wedstrijd aan het rijden. Langzaam aan komt hij terug bij de koplopers aansluiten. Ook Iserbyt kan ervan profiteren om de aansluiting te maken.

Vermeersch gooide handschoenen weg en we hadden 7 leiders in de wedstrijd. De spanning liep op bij de koplopers. Er was niemand die de forcing voerde. Ze zijn realistisch – ze trekken een halve ronde door en dan komen de anderen komen terug. Cleppe is ook bij de kopgroep aan het komen. Ze zijn allemaal maar met één ding bezig om deze cross tot een goed einde te brengen. De zeven leiders zaten kort in elkaars wiel. Zowel Rob Peeters als Klaas Vantornout zijn aan de allerlaatste wedstrijden van hun carrière bezig. Toch genieten zij ervan om door de modder te rijden. Dieter Sweeck voelde zijn moment gekomen om naar de kop te gaan. Hij ging vol door en pakte een paar meters op de achtervolgers. Het zou nu de moment kunnen zijn om mee te zijn. Vermeersch en Iserbyt bundelden de krachten en gingen op zoek naar Dieter Sweeck. Dieter zag het gevaar en hield de benen even stil. De anderen konden gemakkelijk terug keren. Dieter raakte niet echt weg maar hij gaf de kop niet af. Hij versnelde een tweede keer en dan moest Iserbyt het gat proberen te dichten. Aan de beek nam hij een enorme voorsprong op zijn 6 achtervolgers.

Dieter Sweeck had halfweg de wedstrijd 4 seconden op Bosmans. De anderen hadden al 10 seconden aan hun broek. Het leek er voor Dieter mooi uit te zien want de anderen hadden de achterstand zien groter worden. Het leek erop dat Bosmans en Vermeersch het gaatje op Diether  dichten. Jens Dekker zijn wedstrijd was over en out. Hij stapte uit de wedstrijd. Bosmans reed het gaatje toe op Sweeck.  Het werd baggeren door de weiden. Het parcours kwam er slechter bij te liggen door het druilerige weer. Het tempo werd er even uit gehaald waardoor de achtervolgers de kans krijgen om wat van de achterstand af te knabbelen. Bosmans nam de kop aan de balken omdat hij beter over de balken springt dan Sweeck. Het kon een kantelmoment in de wedstrijd worden. Bosmans voelde zich goed op deze omloop. Sweeck gaf enkele meters prijs op Bosmans. Maar alles is te overbruggen. De tweede cartouche van Wietse Bosmans doet Diether Sweeck op zijn tanden bijten. Wietse Bosmans heeft een superdag. Daar moet hij dan ook het uiterste uit halen. Maar Diether Sweeck laat niet begaan en komt terug op het wiel zitten.  De beek wordt moeilijker te halen. Dieter kwam er beter door dan Wietse. Ook Rob Peeters als derde kwam er gemakkelijk door. De frisheid van de renners verdween en ze begonnen de fouten  op te stapelen. Iserbyt kwam ten val bij de tweede passage in de beek. Hij had zich behoorlijk bezeerd.

Met nog twee ronden te gaan hebben we twee koplopers. Witse Bosmans en Dieter Sweeck gingen vol voor de overwinning. Rob Peeters is een dijk van een wedstrijd aan het rijden. Hij lag voorlopig op de derde plaats. De twee koplopers namen elk hun deel voor hun rekening en rijden meer weg van hun achtervolgers. Het werd steeds moeilijker voor iedereen. Voorin mogen ze niet stilvallen want de achtervolgers geloven nog in hun kansen. Rob Peeters kreeg Vermeersch en Vantornout en Cleppe in zijn wielen. Dus de strijd voor de derde plaats is weer open. Het gat tussen de eerste twee en de drie anderen. Dus we kregen een strijd voor winst tussen Bosmans en Sweeck.  Valpartij van de koplopers in de beek. Hierdoor kon Sweeck voordeel nemen en wegrijden van Wietse Bosmans. Hij nam een paar seconden op Bosmans. Sweeck ging binnen voor  een fietswissel  en Bosmans nam het risico om niet te wisselen om zo de kans te maken om het gat te dichten op Sweeck. De vier achtervolgers kwamen niet terug.

De laatste ronde werd ingezet met Dieter Sweeck als koploper. Bosmans volgde op drie seconden. De vier anderen op 25 seconden. Bosmans gaf zich niet gewonnen. Dieter Sweeck viel op de schuine kant en hierdoor kon Bosmans 50 meter nemen op Sweeck. Nu moest Sweeck gaan jagen op Bosmans. Het bleef spannend. Bosmans vergrootte zijn voorsprong. Diehter Sweeck heeft het alleen aan zichzelf te wijten dat hij op de schuine kant ten val gekomen is. De foutenlast zou beslissen over winst en/of verlies. Bosmans geloofde in zijn kansen en nam 5 à 6 seconden op Dieter Sweeck. Het werd bang afwachten  naar de gracht. Dieter Sweeck beruste in zijn tweede plaats. Uit de achtergrond is Klaas Vantornout komen aanzetten. Rob Peeters volgde in vierde positie op een paar lengtes van Klaas. Dus alles was nog mogelijk voor de dichte ereplaatsen. Recht blijven was de boodschap voor alle rijders….. Aan de gracht namen ze geen risico’s. Ze liepen er over. Bosmans overschouwde zijn achtervolgers en hij zag dat het in zijn bereik is. De winst in Zonnebeke was voor Wietse Bosmans. Voor de tweede maal op rij won hij deze wedstrijd in Zonnebeke. De tweede plaats was voor Dieter Sweeck. De derde plaats voor Klaas Vantornout.

Top tien:

  1. Wietse Bosmans
  2. Diether Sweeck
  3. Klaas Vantornout
  4. Rob Peeters
  5. Nicolas Cleppe
  6. Gianni Vermeersch
  7. Joeri Adams
  8. Stijn Caluwé
  9. Lander Loockx
  10. Marcel Meisen

Bij de vrouwen won Thalita de Jong voor Loes Sels en Ellen Van Loy. De Nederlandse reed bijna de hele wedstrijd aan de leiding. Ellen Van Loy kon haar kansen niet voluit verdedigen na een valpartij.

De cross bij de junioren werd met voorsprong gewonnen door Xander Geysels voor Jelle Vermoote en Len Dejonghe.

Bij de nieuwelingen was Dante Coremans de sterkste voor Thibau Nys en Yorben Lauryssen.

Foto’s : Bart Knops – Marc Bluys

Bron : Nancy Aerts

Publicatie : Nancy Aerts