UCI BMX Racing World Cup in Glasgow gewonnen door Laura Smulders en Diego Arboleda 1 ronde en Jérémy Rencurel 2e ronde

UCI BMX Racing World Cup in Glasgow gewonnen door Laura Smulders en Diego Arboleda 1 ronde en Jérémy Rencurel 2e ronde

De eerste twee ronden van de UCI Racing BMX World Cup 2022 werden verreden tijdens het weekeinde van 28-29 mei 2022 in Glasgow (Schotland). De overwinning ging bij de dames twee maal naar Laura Smulders en bij de Heren ging er één keer een overwinning naar Diego Arboleda en de tweede dag naar Jérémy Rencurel.

Het Glasgow BMX Centre was de plaats waar ’s werelds beste Under 23-rijders en Elite-rijders samenkwamen om te zien of hun wintervoorbereiding volgens plan was verlopen. Glasgow, een nieuwe locatie op het UCI World Cup-circuit, verwelkomde de atleten, het personeel en het publiek voor strak racen op de goed geprepareerde baan die ook zal worden gebruikt voor de BMX Racing-wedstrijden tijdens de inaugurele UCI Cycling World Championships die volgend jaar in Glasgow worden gehouden. en dwars door Schotland.

Nieuw op de agenda waren de gele (Elite) en groene (U23) kentekenplaten voor het neerzetten van de snelste tijd op de baan, nog een uitdaging voor de renners om te bewijzen wie inderdaad de snelste is die baanrecords neerzet. Toch wilden de racers aan het einde van de weg de rode (Elite) en zwarte (U23) leidersplaten hebben.

Na een rotsachtige trainingsdag op vrijdag vanwege de weersomstandigheden, zag het er beter uit toen op een bewolkte, koele dag de poort viel voor de eerste UCI Wereldbeker van het seizoen 2022.

ONDER 23: EEN ECHT MONDIALE AANGELEGENHEID

In de heren U23 ronde 1 domineerde Frankrijk de finale, waarbij de vijf renners die op hun fiets bleven allemaal Frans waren. Het was Dylan Gobert die baan 1 in zijn voordeel gebruikte en de Franse trein achter hem afhield om de overwinning op te eisen.

In de finale van de Dames U23 ronde 1 was het een race naar de finish tussen Malene Sørensen (DEN) en Molly Simpson (CAN) die het publiek op de been had. De Deense renner pakte de overwinning

In ronde 2 op zondag, en het was de Women U23 2021 UCI BMX Racing World Cup-winnaar Thalya Burford, uit Zwitserland, die won. Rico Bearman uit Nieuw-Zeeland heeft het voor elkaar gekregen in de categorie U23 Heren, en liet zien dat snelle BMX-atleten van over de hele wereld komen, waaronder Colombia, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken.

De snelste ronden gingen naar Malene Sørensen en Dylan Gobert (FRA).

DAMES ELITE: SMULDERS POWERPLAY

In de finale van de Elite Dames van Ronde 1 pakte Laura Smulders (NED) de holeshot – met UCI World Cycling Center-stagiair Zoe Claessens (SUI) op sleeptouw – om zaterdag UCI World Cup race-overwinning nummer 24 te claimen, samen met de nieuwe gele plaat voor de snelste rondetijd. De Nederlandse zei: “Ik weet dat deze baan bij me past. Het is erg technisch en het voelde geweldig. Je moet precies zijn, en ik denk dat ik een behoorlijk precies persoon ben, dat is altijd mijn doel. Dus daar ben ik heel tevreden mee.”

De tweede ronde de volgende dag bood Laura Smulders de kans om haar 25e UCI Wereldbekeroverwinning te behalen. Ze deed het, maar moest er hard voor werken en moest een plek op de baan vinden om Olympisch kampioen Bethany Shriever (GBR) te passeren.

“De laatste paar jaar racen met alle jonge meisjes die eraan komen, wordt het steeds moeilijker om die overwinningen te behalen”, zei Smulders. “Ik ben blij dat ik op het tweede rechte stuk in Beth’s wiel ben gestapt en haar heb opgejaagd. En op het laatste rechte stuk weet ik niet hoe dichtbij het was, maar het was een erg coole race. Het was geweldig om hier te racen, het was zo technisch en ik hou van dat spul. Bedankt Glasgow, voor het aanmoedigen van Beth en het maakte me het is ook beter om de gejuich te krijgen.”

De Australische Saya Sakakibara werd derde achter Smulders en Shriever.

HEREN ELITE: OVERWINNINGEN VOOR ARBOLEDA & RENCUREL

In ronde 1 hadden de Fransman Sylvain André en de Brit Kye Whyte uit Groot-Brittannië niet de beste kiekjes uit de poort, waardoor de deur open bleef voor Diego Arboleda om van start tot finish te leiden en de overwinning te behalen. De Colombiaan klokte ook de snelste rondetijd van het evenement.

Arboleda was extatisch na de overwinning: “Ik heb veel werk verzet dit laagseizoen, ik voel me sterk. Vandaag was een goede dag en dit was een fantastische start (van mijn seizoen). Laten we hetzelfde blijven doen.”

Zowel André als Whyte passeerden rijders op de baan om podiumplaatsen te claimen als 2e voor de Fransman en 3e voor de Britse favoriet Whyte.

De overwinning van ronde 2 ging naar een Franse renner, maar het was niet André: in plaats daarvan claimde Jeremy Rencurel zijn eerste UCI World Cup-overwinning.

“Het is zo goed om terug te zijn na twee [slechte] jaren met Covid, ik ben erg blij met de overwinning, de eerste overwinning in mijn carrière in de World Cup”, zei Rencurel. “We zijn allemaal vrienden, het is een goed gevoel om dit met Sylvain te delen.

André pakte zijn tweede podium van het weekend en vertrok naar Papendal, Nederland, met de rode leidersplaat op zijn fiets. Derde in de tweede ronde van zondag was de Australische Izaac Kennedy.

Rondes 3 en 4 van de UCI BMX Racing World Cup 2022 vinden plaats in Papendal, Nederland op 11 en 12 juni.

Bron : UCI

Foto’s : UCI