Update maatregelen Corona pandemie

Update maatregelen Corona pandemie

Omwille van de specifieke situatie rond de coronapandemie gelden een aantal adviezen en restricties van de overheid, die een rechtstreekse invloed hebben op de deelname aan competities of trainingsstages in België en het buitenland. Zowel de nationale ploeg, teams, clubs, en individuele sporters dienen deze richtlijnen op te volgen; we hebben immers allen een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid in het overwinnen van de pandemie.

Om meer duidelijkheid te brengen in de impact van de overheidsadviezen ten aanzien van deze sportactiviteiten proberen we een overzicht te schetsen voor de verschillende scenario’s:

1. België

Update veiligheidsprotocollen

Het door de Interfederale Coördinatiecel opgestelde veiligheidsprotocol werd aangepast op basis van het meest recente ministerieel besluit.

Overzicht protocollen (update 18/02/2021):


2. Buitenland

  • Overzicht maatregelen omtrent de deelname aan (top)sportactiviteiten in het buitenland: 
     (update 11/04/2021)

UPDATE 15.04.2021 (16h00)

Update basisregels fietsen in groepsverbandOmdat het Overlegcomité besliste dat sportactiviteiten in georganiseerd verband pas mogelijk zijn vanaf 8 mei, worden de jeugd- en niet-professionele wielerwedstrijden verder stilgelegd tot 7 mei. We vragen om de organisaties van na deze datum nog niet te annuleren, maar bij vragen ons direct te contacteren.

Er werd eveneens voor volgende vrijdag een nieuw overlegcomité ingepland specifiek over (o.a.) de sport.  Dat maakt het voorlopig nog niet mogelijk de concrete toepassingen in de wielersport toe te lichten. Wij vragen de informatie op (ministerieel besluit, protocollen, FAQ,…) vóór we aangepaste richtlijnen en praktische toepassingen communiceren. Onze vraag om wedstrijden en toertochten te organiseren gaan we zeker verder benadrukken.

Het reisverbod binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april, al blijft er een negatief advies gelden voor alle niet-essentiële reizen. De aangepaste regelgeving maakt het voortaan wél mogelijk wedstrijden in het buitenland te betwisten. Renners en clubs die hiervan gebruik willen maken moeten zich echter strikt aan de geldende richtlijnen houden:

  • het invullen van het Passenger Location Form
  • de verplichte testing en quarantaine bij terugkeer uit een rode zone na een verblijf van meer dan 48 uur

Vanaf 26 april zijn groepen met leeftijd 18+ van 10 personen terug toegelaten.

Bron : Belgian Cycling

Foto : Nancy Aerts