Van Aert en Cant gaan voor vijfde en dertiende Belgische driekleur

Van Aert en Cant gaan voor vijfde en dertiende Belgische driekleur

Alle ogen van de Belgische sportwereld zijn dit weekend op Middelkerke gericht. Op zaterdag 8 en zondag 9 januari worden in de kustgemeente de nationale titels in het veldrijden verdeeld. Titelverdedigers Wout van Aert en Sanne Cant zijn bij de elite de favorieten om zichzelf op te volgen.

Het Belgisch kampioenschap in Middelkerke werd uitgetekend door oud-veldrijder en huidig militair Bjorn Rondelez. Hij stippelde een veeleisend parcours uit op een volledig natuurlijke omloop, zonder kunstmatige hindernissen. De passage op het strand en de opeenvolging van heuvels – per ronde zijn er vier beklimmingen – zijn de sportieve scherprechters.

“Het is een echt kampioenschapsparcours”, klinkt het tevreden bij voormalig wereldkampioen Paul Herygers, adviseur en supervisor van het BK. “De startstrook is ruim genoeg om met acht man naast elkaar te sprinten richting de eerste heuvel.” Meteen na de start kunnen er al verschillen gemaakt worden in een zone met drie hellingen. “Die passage is niet van de poes”, legt Herygers uit. “Afhankelijk van de weersomstandigheden zal er naar boven gereden of gelopen worden. Het venijn zit in de staart: de derde en laatste helling is de lastigste.”

Na de eerste hellingzone en een korte kasseistrook worden de renners via de materiaalpost het strand opgestuurd. “Het mooiste stuk van de omloop. Hier kunnen de renners niet aan het zand ontsnappen en bij droog weer zal deze strook er heel lastig bij liggen.” Is er op het strand nog geen beslissing gevallen, dan wacht er in de duinen nog een vierde helling om het verschil te maken. Een klimmetje dat volgens Herygers wel ‘meevalt’. “Maar door de opeenvolging van hindernissen wordt het sowieso een pittige cross.”

Vijfde voor Van Aert, dertiende voor Cant?

Titelverdedigers Wout van Aert en Sanne Cant starten bij de elite als grote favorieten. Van Aert, die zondag zijn laatste wedstrijd van het veldritseizoen rijdt, kan in Middelkerke zijn vijfde tricolore trui bij de profs veroveren. “Het Belgisch kampioenschap was deze winter een hoofddoel”, windt de renner van Jumbo-Visma er geen doekjes om. “Ik had echter nooit verwacht dat ik met zoveel overwinningen naar het BK zou kunnen trekken.”

Van Aert won 8 van de 9 wedstrijden waarin hij aan de start stond. Alleen in Hulst moest hij na materiaalpech de zege aan Tom Pidcock laten. “Als er niets misgaat, dan sta ik er goed voor. Dat is het verhaal van elk jaar. Sinds ik prof ben, kwam ik steeds als favoriet aan de start. Maar ook dan kan er iets mislopen. De koers moet dus altijd gereden worden.”

De cross van Herentals woensdag was voor Van Aert “een mooie generale repetitie” voor het BK. “Om de periode tussen Herentals en het BK te overbruggen, ga ik nog eens achter de brommer rijden. Zaterdag zak ik naar Middelkerke af om het parcours te verkennen. Voor de laatste cross van het seizoen maken we er een weekendje aan de kust van.”

Bij de vrouwen elite maakt Sanne Cant jacht op een dertiende opeenvolgende Belgische titel. Voor veel sporters is 13 een ongeluksgetal, maar op Cant heeft dat geen invloed. “Ik ben niet bezig met bijgeloof”, lacht de renster van IKO-Crelan. “Dus 13 of niet, dat maakt mij niet zoveel uit.”

De opeenvolging van titels heeft de waarde van de Belgische driekleur overigens niet minder gemaakt. “Een Belgische titel is en blijft een speciaal iets”, benadrukt Cant. “Het is een mooie trui waar je een heel jaar in rond mag rijden. Pas als je iets kwijt bent, besef je waarschijnlijk de echte waarde.”

Van haar eerste titel in Oostmalle tot de laatste in Meulebeke, Cant heeft alle truien bewaard. “De meeste shirts liggen echter gewoon bij mijn ouders thuis. Na mijn ziekte in Hulst was de vierde plaats in Herentals alvast een opsteker. Ik ben blij dat ik met dit gevoel naar Middelkerke kan afzakken.”

11 nationale titels

Op zaterdag 8 en zondag 9 januari worden er in totaal elf nationale titels verdeeld. Zaterdag bijten in de voormiddag de nieuwelingen en junioren bij de vrouwen de spits af. In de namiddag maken de junioren mannen en de vrouwen elite en beloften jacht op hun nationale titel. Ook voor de eliteclubs bij de vrouwen staat er een nationale titel op het spel. Op zondag liggen er bij de mannen vijf tricolore truien klaar voor de nieuwelingen (eerste- en tweedejaars), beloften en eliterenners met en zonder contract.

PROGRAMMA BK MIDDELKERKE

Zaterdag 8 januari 2022:

  • 10u00: Vrouwen nieuwelingen (30 min)
  • 11u00: Vrouwen Junioren (30 min)
  • 13u45: Mannen junioren  (40 min) – LIVE OP SPORZA
  • 15u15: Vrouwen elite & U23  & clubs (40-50 min) – LIVE OP SPORZA

Zondag 9 januari 2022:

  • 10u00: Mannen nieuwelingen eerstejaars (30 min)
  • 11u00: Mannen nieuwelingen tweedejaars (30 min)
  • 13u45: Mannen U23 (50 min) – LIVE OP SPORZA
  • 15u15: Mannen elite met contract en elite zonder contract – LIVE OP SPORZA

TV

Het BK Middelkerke is zaterdag 8 en zondag 9 januari vanaf 13u30 live te volgen op Sporza. Zoals bekend vinden de wedstrijden plaats zonder publiek.

DEELNEMERS

Klik HIER om de deelnemerslijst te downloaden.

MEER INFO:

www.bkmiddelkerke.be 
www.facebook.com/bkmiddelkerke 
www.instagram.com/bkmiddelkerke

Bron: PM

Foto: Bart Knops