Van Hoovels en Nys klaar voor wereldbeker

Van Hoovels en Nys klaar voor wereldbeker

Zaterdag wordt in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg de eerste wereldbeker mountainbike van het seizoen gereden.  Kevin Van Hoovels wil via de wereldbekerwedstrijden een goede startplaats bekomen voor de Olympische Spelen. Sven Nys grijpt zijn laatste kans om via deze wedstrijden zijn ticket voor Londen af te dwingen.  Ook de andere Belgen willen zich tonen. Met Sebastien Carabin, Jeff Luyten en Jens Schuermans op kop.

Van Hoovels,  Carabin, Luyten en Schuermans waren er de voorbije weken op stage met het nationale team. Ze blikken tevreden terug en zijn er klaar voor.  Samen met  Sven Nys starten ze dit weekend in Pietermaritzburg.

Op basis van de top-60 in deze race worden de startplaatsen voor de volgende wereldbekers bepaald. ‘Het is daarom belangrijk dat onze eliterenners Kevin en Sebastien binnen de top-60 eindigen. Kevin moet in staat zijn binnen de top-30 te rijden en voor Seba is top-40 mogelijk.  Als je weet dat van de top-50 slechts twee renners ontbreken, dan mag er weinig of niets mislopen. Bij de beloften start Jeff Luyten met een twaalfde startplaats op de tweede rij.  Voor Jens is dat niet zo. Omdat hij nog niet genoeg UCI-punten heeft, zal hij op de laatste rij moeten starten. Als het hem lukt om direct op te schuiven bij de start, is een top-tien voor beide renners mogelijk,’ vertelt teammanager Niek Lingier.

Kevin Van Hoovels is klaar om zaterdagnamiddag een rol van betekenis te spelen. ‘Omdat de kwalificatienorm gehaald is, valt al veel druk weg. Dat neemt niet weg dat ik niet voor een goed resultaat ga.  Hoe meer UCI-punten ik behaal, hoe beter mijn startpositie in Londen. De voorbije weken heb ik hard getraind.  De wedstrijden gaven me een goed gevoel. Zaterdag wil ik in de top-30 eindigen en zo een goede startpositie halen voor de volgende wereldbekers,’ weet Van Hoovels. 

Sven Nys kwam enkele dagen geleden in Zuid-Afrika aan. Hij kan zich nog via de wereldbekerraces of het EK of WK nog plaatsen voor de Spelen.  Nys wil zowel in Pietermaritzburg als Houffalize(15 april) een top-50 plaats halen.  Dan kan hij in de volgende WB op 13 mei in Nove Mesto en 20 mei in La Bresse vooraan starten. Daar zal het op aan komen om in tweemaal in de top-16  te rijden of op het EK begin juni in Moskou in de top-12 te eindigen. ‘Als Sven in wedstrijden mee vooraan kan starten, is een top-12 mogelijk.  Maar eerst moet hij in de top-50 rijden. Dat beogen we de eerste twee wedstrijden, ‘zegt coach Paul Van den Bosch.  Sven Nys wil er helemaal voor gaan tot aan het EK. ‘De honger om de Spelen te halen is er.  Vier jaar geleden lukte het me ook en al is de kans klein, ik ga er voor.  Als het niet lukt, moet ik de knop omdraaien en kan ik nog alles op het veldritseizoen zetten, weet Nys.

Daarnaast zal Sven ook nog starten in de Belgacom Belgian MTB GP en het BK in Beringen. Op de weg rijdt hij de Ronde van België en het BK in Geel.

De wereldbekerrace in Pietermaritzburg begint zaterdagvoormiddag bij  de dames om 10.20uur onze tijd en daar zullen vooral Catharine Pendrel, Julie Bresset, Maja Wloszczowska, Irina Kalentieva en misschien ook Eva Lechner het mooie weer maken.  Van Belgische zijde start er niemand.

De heren starten omstreeks 13 uur onze tijd en daar is wereldkampioen Jaroslav Kulhavy samen met de winnaar van vorig jaar Nino Schurter de grote favoriet. Al zijn we ook benieuwd naar de prestaties van Julien Absalon en van de Belgen natuurlijk.

Bronnen:  PM en Sporza.